Πώς θα εφαρμοστεί η νέα 7ημερη αναστολή συμβάσεων σε κλειστές & πληττόμενες επιχειρήσεις - Πώς θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων

Επιμέτρηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στο ποσό των 534 ευρώ για τον Δεκέμβριο

Στα 534 ευρώ -και όχι τα 800 ευρώ όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί για το Νοέμβριο- θα είναι η βάση της αποζημίωσης την οποία θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας το Δεκέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

Επιμέτρηση της αποζημίωσης με βάση τα 534 ευρώ

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, αναφέρει:

«Από την 1η Δεκεμβρίου 2020 έως και την 7η Δεκεμβρίου 2020, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο 2020, συνεχίζουν να ισχύουν τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με ΦΕΚ Β΄ 5246/26.11.2020 ανά ΚΑΔ, όπως αυτά καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και ίσχυαν για το μήνα Νοέμβριο, με επιμέτρηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στο ποσό των 534 ευρώ», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας προς ενημέρωση των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Οι δηλώσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Δεκέμβριο αρχίζουν στις 8 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Έτσι, κάθε εργαζόμενος που θα μείνει σε αναστολή και για τον Δεκέμβριο, θα λάβει αποζημίωση 17,8 ευρώ ημερησίως έναντι 26,67 ευρώ ενώ θα επηρεαστεί και το τελικό ύψος του δώρου Χριστουγέννων.

Επίσης, εκκρεμεί η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο στους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή όχι από τις κλειστές αλλά από τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η καταβολή αυτή, θα γίνει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους σε αναστολή από κλειστές επιχειρήσεις, η καταβολή της αποζημίωσης έχει ήδη ξεκινήσει.

 

Υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων:

1. Για όλες τις ημέρες κανονικής απασχόλησης από τον Μάιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων πληρώνεται από τον εργοδότη με βάση τον μισθό που έχει ο καθένας.

2. Για όλες τις ημέρες αναστολής από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο –με εξαίρεση τις αναστολές του Νοεμβρίου- η αναλογία του δώρου υπολογίζεται σαν ο μηνιαίος μισθός να ήταν 534 ευρώ.

3. Για όλες τις ημέρες αναστολής ειδικά του Νοεμβρίου, το δώρο υπολογίζεται σαν ο μηνιαίος μισθός να ήταν 800 ευρώ.

Τα τρία ποσά προστίθενται και βγαίνει το τελικό δώρο Χριστουγέννων το οποίο και θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ