Οι 8 τροφές που φροντίζουν τους πνεύμονες - Μήλα, πράσινο τσάι, τζίντζερ

Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε; 

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των πνευμόνων μας, όπως  το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, η κληρονομικότητα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Η διατροφή διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος, οπότε η ενσωμάτωση συγκεκριμένων τροφών είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να καταπολεμήσει φλεγμονές και να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων και του αναπνευστικού συστήματος εν γένει.

Υπάρχουν τροφές που εκτός από πηγή βιταμινών είναι πλούσιες σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ συνιστούν αντικείμενο ερευνών σχετικά με την ιδιότητα ενίσχυσης της υγείας των πνευμόνων και προστασίας από διάφορες αναπνευστικές διαταραχές.

Ας δούμε μερικές κορυφαίες τροφές που ενισχύουν την υγεία των πνευμόνων, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στη βελτίωση άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και διαταραχών.

Ποιες τροφές αγαπούν οι πνεύμονές μας.

Η προσθήκη τροφών που κάνουν καλό στην υγεία των πνευμόνων, ενδεχομένως να βοηθήσει στην καταπολέμηση φλεγμονών, τη βελτίωση της λειτουργίας των αεραγωγών και στην προστασία από ορισμένους τύπους πνευμονικών παθήσεων. Ας δούμε μερικές από τις τροφές που ενισχύουν την υγεία των πνευμόνων και των αεραγωγών.

 1. Μήλα

Ίσως «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό το υπέροχο φρούτο συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της υγείας των πνευμόνων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «European Respiratory Journal» τα μήλα ενδέχεται να συνεισφέρουν στην επιβράδυνση της φθίνουσας λειτουργίας των πνευμόνων εντός των πρώτων 10 ετών, ειδικά για τους πρώην καπνιστές.

Είναι δε τεκμηριωμένο ότι οι φωτοχημικές ουσίες του μήλου καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τυχόν φλεγμονές, καταστάσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πνευμονική λειτουργία.

 1. Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που δρουν ενισχυτικά στη λειτουργία των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα σε in vitro μελέτες. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης θεοφυλλίνη, ένα ισχυρό συστατικό που δρα ως βρογχοδιασταλτικό και βελτιώνει τη λειτουργία των αεραγωγών, ανακουφίζοντας από αναπνευστικές δυσκολίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες έρευνες, η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (COPD – Χ.Α.Π.), μιας ομάδας πνευμονικών παθήσεων που μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και συριγμό.

 1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι και η ρόκα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τη στήριξη της υγείας των πνευμόνων, όπως αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Στην ουσία, σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση περισσότερων φυλλωδών πράσινων λαχανικών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, ΧΑΠ και άσθματος ενηλίκων.

 1. Σκόρδο

Το σκόρδο διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τους πνεύμονες και όλο το σώμα από οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση ωμού σκόρδου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

 1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα ισχυρό καρύκευμα/μπαχαρικό που έχει γίνει αντικείμενο πολλών και εντατικών μελετών για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία των πνευμόνων. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραπατόζωα,  η χορήγηση τζίντζερ ήταν αποτελεσματική στη μείωση της πνευμονικής βλάβης και στην προστασία από φλεγμονή και περίσσεια οξυγόνου. Σε άλλες έρευνες, το εκχύλισμα τζίντζερ παρεμπόδισε βλάβες από το αλκοόλ στο DNA και τους ιστών των πνευμόνων.

 1. Σολομός

Κορυφαία τροφή αποτοξίνωσης των πνευμόνων, ο σολομός είναι μια πηγή πλούσια σε αντιφλεγμονωδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες αυτά τα καρδιοπροστατευτικά λίπη ενδεχομένως να συμβάλλουν στη βέλτιστη λειτουργία της ροής του αίματος στους πνεύμονες και θεωρούνται ευεργετικά για ορισμένες αναπνευστικές διαταραχές. Σύμφωνα με περαιτέρω μελέτες στο «Κέντρο Έρευνας για την Περιβαλλοντική Επιδημιολογία» στη Βαρκελώνη, η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων ω-3 λιπαρών οξέων συνδέθηκε με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής σε άτομα με ΧΑΠ.

 1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μια από τις κορυφαίες τροφές για την προστασία των πνευμόνων, χάρη στην κουρκουμίνη, χημική ουσία που δίνει στον κουρκουμά το κίτρινο χρώμα και τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά ενδεχομένως νασυμβάλλουν στη θεραπεία αρκετών αναπνευστικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, Χ.Α.Π, του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσφορίας, πνευμονικής βλάβης και πνευμονικής ίνωσης.

 1. Μπανάνες

Πλούσιες σε κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C, οι μπανάνες είναι μια σούπερ τροφή και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές όσον αφορά την υγεία των πνευμόνων. Γιατί η μπανάνα κάνει καλό στους πνεύμονες; Σύμφωνα με μελέτες το κάλιο της μπανάνας βοηθά τους πνεύμονες στη συστολή και διαστολή, γεγονός που ανακουφίζει από αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, οι μπανάνες ενδεχομένως να βοηθούν στη διατήρηση της πνευμονικής λειτουργίας, ενώ συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο συριγμού –  παιδικό άσθμα αναφέρει το natural soul.

Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε – Κίνδυνοι και παρενέργειες από άλλες ουσίες.

Εκτός από την ενσωμάτωση ορισμένων τροφών στην καθημερινή μας διατροφή, που μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία των πενυμόνων και την αναπνευστική λειτουργία, υπάρχουν και κάποιες άλλες ουσίες που ενδεχομένως να πρέπει να αποφύγουμε για να βελτιστοποιήσουμε τη λειτουργία των πνευμόνων.

Τα μεταποιημένα/επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρανς λιπαρά και τα τηγανιτά θεωρούνται τροφές που επιδεινώνουν την πνευμονική λειτουργία, καθώς ενδεχομένως να οδηγούν στη δημιουργία φλεγμονών και βλαβερών συνεπειών λόγω των ελεύθερων ριζών. Επίσης, περαιτέρω τροφές όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, τα ζαχαρούχα ποτά, τα εξευγενισμένα φυτικά έλαια και τα πρόσθετα σάκχαρα πρέπει επίσης να περιοριστούν, αν θέλουμε να επιτύχουμε μια υγιή διατροφή.

Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατροφή είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ όταν πρόκειται για την υγεία των πνευμόνων. Η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή εσωτερικής και εξωτερικής ρύπανσης είναι άλλες σημαντικές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς και δυναμωμένους.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε αναπνευστικές παθήσεις, ή εκδηλώσετε συμπτώματα όπως βήχα, συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

Ανακεφαλαιώνοντας…

 • Η ενσωμάτωση, στην καθημερινότητά μας, τροφών που ενισχύουν την πνευμονική λειτουργία και αντιμετώπιση ορισμένων καταστάσεων ενδεχομένως να είναι εξαιρετικά ευεργετική για πολλές αναπνευστικές καταστάσεις.
 • Ειδικότερα, τα μήλα, το πράσινο τσάι, τα φυλλώδη λαχανικά, το σκόρδο, το τζίντζερ, ο σολομός, ο κουρκουμάς και οι μπανάνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας των πνευμόνων.
 • Άλλες θρεπτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και υγιή λίπη μπορεί επίσης να είναι επωφελείς.
 • Εκτός από την τροποποίηση της διατροφής, ο περιορισμός της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων, η τακτική σωματική άσκηση, ο περιορισμός της έκθεσης στη ρύπανση και η διακοπή του καπνίσματος ενδέχεται επίσης να συμβάλουν στην προώθηση της καλύτερης πνευμονικής υγείας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ