Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η Ντίνα Νικολάου προτείνει: Κολοκυθάκια γεμιστά με πλιγούρι και γαρίδες - ένα πεντανόστιμο πιάτο με πλούσια διατροφική αξία

Μία υπέροχη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε

ΥΛΙΚΑ

4 μεγάλα στρογγυλά κολοκύθια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
100 γρ. πλιγούρι
50 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκο θυμάρι
500 γρ. γαριδούλες
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
10-12 φύλλα δύοσμο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
500 ml καυτό ζωμό λαχανικών
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
80 ml αριάνι
30 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Ξύσμα λάϊμ

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Με ένα μαχαίρι κόβω το επάνω μέρος από τα κολοκυθάκια και τα αδειάζω από την ψίχα τους. Την ψιλοκόβω και την κρατάω στην άκρη.

ΒΗΜΑ 2 Σε ένα τηγάνι βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω στο τηγάνι το πλιγούρι και ανακατεύω για 1-2 λεπτά. Προσθέτω την ψίχα από τα κολοκύθια, την κρέμα σκόρδου και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω 1 φλιτζάνι νερό. Μαγειρεύω μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά αλλά να μείνει το μείγμα ζουμερό.

ΒΗΜΑ 3 Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα μυρωδικά. Διορθώνω το αλατοπίπερο, προσθέτω τις γαριδούλες και ανακατεύω. Γεμίζω τα κολοκυθάκια και τα τοποθετώ σε μια πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτω τον καυτό ζωμό και μαγειρεύω με κλειστή κατσαρόλα για 20 λεπτά.

ΒΗΜΑ 4 Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι, το αριάνι, αλάτι και πιπέρι. Μοιράζω το μείγμα στα πιάτα και τοποθετώ από πάνω ένα γεμιστό κολοκύθι. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με ξύσμα λάϊμ.

O Dr Δημήτρης Γρηγοράκης για την διατροφική αξία της συνταγής της Ντίνας Νικολάου

Μία υπέροχη συνταγή με σπουδαία διατροφική αξία. Τα κολοκύθια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτική αξία, καθώς παρέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι λουτείνη και το β-καροτένιο, για ένα ισχυρό αμυντικό σύστημα.

Το πλιγούρι περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β, όπως Β1, Β2 και Β6, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό. Επιπλέον, παρουσιάζει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που σημαίνει ότι προκαλεί ήπια αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης. Παράλληλα, οι γαρίδες προσφέρουν αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, αλλά και σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, στις οποίες απαντώνται όλα τα αμινοξέα. Περιέχουν υψηλά επίπεδα σημαντικών λιπαρών όπως το ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), τα οποία σχετίζονται με την προστασία των εγκεφαλικών λειτουργιών και με τη μείωση της φλεγμονής.

Επίσης, περιέχουν σελήνιο και μαγγάνιο. Το σελήνιο δρα έμμεσα ως αντιοξειδωτικό για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και την καταπολέμηση της κυτταρικής φθοράς. Το μαγγάνιο βοηθά στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα. Μέσω των γαρίδων και γενικότερα όλων των θαλασσινών, μεταξύ των άλλων θα ενισχύσετε την πρόσληψή σας σε βιταμίνη Α, για ένα υγιές δέρμα και πιο γερά μαλλιά.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ