Πεντανόστιμη φανουρόπιτα, δια χειρός Ντίνας Νικολάου - η αγαπημένη πίτα της σεφ για την γιορτή του Αγίου Φανουρίου

Αν δεν σας αρέσει το σουσάμι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζάχαρη άχνη. Δεν θα χάσει τίποτα από τη γεύση της!

ΥΛΙΚΑ

350 γρ. ηλιέλαιο
350 γρ. χυμό πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένο
100 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
270 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
σουσάμι για το πασπάλισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τις σταφίδες και το αφήνω στην άκρη.

ΒΗΜΑ 2 Βάζω στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο και το μισό χυμό πορτοκαλιού και τα δουλεύω με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζω το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.

ΒΗΜΑ 3 Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, κρατάω το ποτήρι με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού επάνω από τον κάδο του μίξερ και ρίχνω μέσα στο χυμό, τη σόδα. Ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι να διαλυθεί (η σόδα θα φουσκώσει το χυμό και υπάρχει κίνδυνος να χυθεί, γι’ αυτό το τοποθετώ επάνω από τον κάδο).

ΒΗΜΑ 4 Ρίχνω το μίγμα στον κάδο και δουλεύω για 1-2 λεπτά με το μίξερ. Αποσύρω τον κάδο, προσθέτω τα καρύδια και ανακατεύω με μια σπάτουλα. Αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι με τις σταφίδες και να ανακατεύω με τη σπάτουλα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ωραίο μίγμα.

ΒΗΜΑ 5 Αδειάζω το μίγμα σε ένα αντικολλητικό ταψί 28-30 εκ. (αν δεν έχω αντικολλητικό, λαδώνω με λίγο ηλιέλαιο ένα απλό) και ισιώνω την επιφάνεια με ένα κουτάλι.

ΒΗΜΑ 6 Πασπαλίζω με το σουσάμι και ψήνω στο φούρνο για 45-50 λεπτά.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ