Η πιο νόστιμη αστακομακαρονάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Με όλα τα μυστικά της για να απολαύσετε το τέλειο θαλασσινό πιάτο

Μαγείρεψε το κορυφαίο θαλασσινό, τον ελληνικό αστακό, με τον καλύτερο τρόπο. Μάθε πως καθαρίζουμε και πως διατηρούμε τον φρέσκο ελληνικό αστακό.

Υλικά Συνταγής

  • 1 αστακό 800 γραµ. περίπου
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
  • 50 ml ούζο
  • 2 φρέσκες μεγάλες αποφλοιωμένες και τριμμένες ντομάτες (ή εμπορίου)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • λίγο ελαιόλαδο για το τελείωμα
  • 300 γραμ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  • Για να μαγειρέψουμε την καλύτερη αστακομακαρονάδα με ούζο, πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε τον αστακό.
  • Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά την χοντρή μεμβράνη που συγκρατεί το κεφάλι με την ράχη του αστακού. Χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα τραβώντας το. Καθαρίσουμε το κεφάλι και κρατάμε τα γλυκάδια του αστακού. Αφαιρούμε το σακουλάκι με τις ακαθαρσίες.
  • Χαράζουμε κατά μήκος τη μεμβράνη στην κοιλιά του αστακού, αποκολλώντας τα πτερύγια και τη χοντρή μεμβράνη που συγκρατεί το σώμα του αστακού στην κοιλιά.
  • Αποκολλάμε με προσοχή το σώμα ολόκληρο από το καβούκι.
  • Η σάρκα του αστακού είναι διάφανη και μοιάζει με πηχτό ζελέ διαυγές.
  • Χαράζουμε ελαφρά τη ράχη του αστακού κι αφαιρούμε το έντερο τραβώντας με το δάχτυλο, διατρέχοντας όλη τη ράχη του αστακού. Αν ο αστακός είναι θυμικός κι έχει αυγά θα τα ρίξετε στη σάλτσα. Αυτά το κατακόκκινα αυγά του αστακού είναι κορυφαία, με σπάνια νοστιμιά.
  • Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κεφάλι και τα καβούκια του αστακού. Καίμε πολύ καλά τα καβούκια λίγα λεπτά να κοκκινίσουν.
  • Προσθέτουμε το σώμα του αστακού ολόκληρο. Ροδίζουμε για 1′ από κάθε πλευρά να κοκκινίσει και να αρχίσει το διάφανο σώμα του αστακού να παίρνει οπάκ υπόλευκο χρώμα.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο, σοτάρουμε για 3′ να γυαλίσει το κρεμμύδι.
  • Σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αφαιρούμε το σώμα του αστακού και το διατηρούμε σε μπολ σκεπασμένο καλά.
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα στο τηγάνι και βάζουμε καπάκι. Βράζουμε για 10′.
  • Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα.
  • Βράζουμε ταυτόχρονα τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Τα βράζουμε 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. 
  • Αφαιρούμε τα καβούκια του αστακού και το κεφάλι από τη σάλτσα. Τα βάζουμε σε πιατέλα.
  • Κόβουμε το σοταρισμένο αστακό σε μενταγιόν με πάχος 1,5 εκατοστό.
  • Τον ρίχνουμε πάλι στη σάλτσα. Ό,τι ζουμάκια έμειναν στο μπολ του αστακού, τα ρίχνουμε στη σάλτσα της αστακομακαρονάδας.
  • Με τσιμπίδα και όπως στάζουν, ρίχνουμε τα μακαρόνια στην αστακομακαρονάδα.
  • Κάνουμε κυκλικές κινήσεις με την τσιμπίδα και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά όλα τα υλικά για 1,5 με 2′ . Εδώ σε αυτή τη φάση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο.
  • Για πιο αραιή σάλτσα, ρίξτε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
  • Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Βάζουμε το μαγειρεμένο αστακό μέσα στο καβούκι, όλα τα μενταγιόν στη σειρά και περιχύνουμε στην πιατέλα τη λαχταριστή αστακομακαρονάδα.
  • Σερβίρουμε αμέσως, χωρίς καθυστέρηση και προς θεού χωρίς τυρί. Απαγορεύεται το τυρί στον αστακό. Γευτείτε κι απολαύστε την πιο ωραία αστακομακαρονάδα της ζωής σας.

Μυστικά για την καλύτερη αστακομακαρονάδα

Η αυθεντική αστακομακαρονάδα των νησιών μας σηκώνει μόνο λίγο μαϊντανό σαν μυρωδικό. Φανταστείτε ότι σε κάποια νησιά του Αιγαίου, η αστακομακαρονάδα κάποτε ήταν το φαγητό της κάθε ημέρας, αφού αυτό διέθεταν! Με την ανάπτυξη του τουρισμού, τα νησιά άλλαξαν και οι αστακομακαρονάδες έγιναν πολύτιμη απόλαυση και όχι άδικα!

Για να φτιάξεις την καλύτερη αστακομακαρονάδα, διάλεξε έναν ελληνικό αστακό, κατακόκκινο ή ακόμα καλύτερα αν βρείτε κολοχτύπα ή μπούφο, που θεωρείται πολύ ανώτερη σε νοστιμιά.

Η γεύση του ελληνικού αστακού και της κολοχτύπας δεν συγκρίνεται σε νοστιμιά με κανένα αντίστοιχο.

-Πως διατηρείται ο αστακός

Ο φρέσκος αστακός διατηρείται στο ψυγείο, σε σκεύος βαθύ, σκεπασμένος με νωπή πετσέτα για 1 το πολύ 2 ημέρες εφόσον είναι ολόφρεσκος, στο πιο κρύο ράφι του ψυγείου αυτό που βρίσκεται πάνω από τα συρτάρια λαχανικών όπου συνήθως έχει 2 °C.

-Πόση ώρα βράζω έναν αστακό;

Ο αστακός θέλει ελάχιστο μαγείρεμα για να παραμείνει τρυφερός και να μην γίνει σαν λάστιχο.

Είναι κρίμα να καταστρέψετε ένα πολύτιμο θαλασσινό με λάθος χειρισμό.

Αν τον βράσετε ολόκληρο για αστακοσαλάτα που είναι εξίσου τέλεια, θα υπολογίσετε 1′ για κάθε 100 γραµ. συνολικού βάρους. Δηλαδή πχ 1 κιλό ολόκληρος αστακός βραστός, χρειάζεται μόνο 10′ βράσιμο. Αμέσως τον βγάζετε και τον αφήνετε να κρυώσει για να φτιάξεις την μοναδική αστακοσαλάτα.

Ο κομμένος αστακός που γίνεται μακαρονάδα, θέλει σχεδόν το μισό χρόνο βρασμού.

-Πως καταστρέφουμε τον αστακό στο μαγείρεμα

Εννοείται πως ποτέ δεν βράζουμε έναν αστακό και μετά τον κάνουμε σάλτσα. Έτσι χάνουμε όλη την νοστιμιά του. Ο αστακός κόβεται ωμός και αφού καθαριστεί διεξοδικά, μπαίνει κατευθείαν στο τηγάνι να μαγειρευτεί για λίγο, ώστε να παραμείνει τρυφερός και πεντανόστιμος. Ο αστακός δεν σηκώνει πολλά μυρωδικά. Λίγος μαϊντανός είναι αρκετός. Θυμάρια, δεντρολίβανα, αφήστε τα για άλλα μαγειρέματα.

Ο ελληνικός αστακός πραγματικά δεν χρειάζεται πολλά υλικά κι αυτό, γιατί η νοστιμιά της θάλασσας είναι σε κάθε μπουκιά. Λίγο ελαιόλαδο και λίγα λαχανικά και είναι έτοιμος. Γιατί πρωταγωνιστής στην αστακομακαρονάδα είναι ο αστακός και μόνο.

Στο εξωτερικό που οι αστακοί πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με την γεύση και τη νοστιμιά ενός ελληνικού αστακού, μαγειρεύονται με βούτυρο με πολύ σκόρδο, με τυριά, με κρέμες κι αυτό γιατί μόνο έτσι παίρνει γεύση. Που εκεί όταν σου κλείσουν τα μάτια, γεύση αστακού δεν καταλαβαίνεις!

Για να ευχαριστηθείτε αστακό, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι το μισό του βάρους του και λίγο παραπάνω, είναι τα κόκαλα και το κεφάλι. Άρα από 1 κιλό αστακό το ψαχνό θα είναι περίπου (ανάλογα πόσο γεμάτος είναι) γύρω στα 350-400 γραµ.

Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Και όπως στάζουν μπαίνουν στο τηγάνι με τη σάλτσα αστακού και τελειώνουμε το βράσιμο τους μέσα στη σάλτσα ώστε να ρουφήξουν όλη τη νοστιμιά.

 

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ