Η φιλόδοξη σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, κατεβαίνει υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας (φωτό & βίντεο)

Η Ινταλγκό υπόσχεται μια πιο πράσινη οικονομία

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφια των Σοσιαλιστών για την γαλλική προεδρία το 2022 παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δήμαρχος δεν συνιστά σοβαρή πρόκληση εκτός αν καταφέρει να ενώσει την πολωμένη Αριστερά.

Η Ινταλγκό, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας το 2014, συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου περίπου το 8% για τον πρώτο γύρο τον Απρίλιο.

Ο Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν προς το παρόν μεταξύ 20% και 24%. "Γνωρίζοντας τη σοβαρότητα των καιρών και για να δώσω ελπίδα στη ζωή μας αποφάσισα να είμαι υποψήφια για τη γαλλική προεδρία", είπε η 62χρονη δήμαρχος όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της από την Ρουέν, την παραδοσιακή ιστορική πρωτεύουσα της Νορμανδίας.

Η Ινταλγκό υπόσχεται μια πιο πράσινη οικονομία, την επαναβιομηχάνιση των παλιών βιομηχανικών κέντρων, την ανάδειξη των πολιτών στο επίκεντρο της ΕΕ και τη βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τις λεπτομέρειες της προεκλογικής ατζέντας της.

 

 

 

 

Ως δήμαρχος του Παρισιού η γεννημένη στην Ισπανία Ινταλγκό έχει αποσπάσει εύσημα γιατί μετέτρεψε τις όχθες του Σηκουάνα, που άλλοτε αντιμετώπιζαν κυκλοφοριακή συμφόρηση, σε πολυσύχναστους πεζοδρόμους, για την αυστηρή πολιτική της ως προς τα ρυπογόνα οχήματα και για τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.

Παρότι το προφίλ της έχει ενισχυθεί ενόψει της ανάληψης της διοργάνωσης των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων από το Παρίσι, η Ινταλγκό παραμένει σχετικώς άγνωστη για τους ψηφοφόρους εκτός της πρωτεύουσας.

 

 

 

 

Παράλληλα το Σοσιαλιστικό Κόμμα πασχίζει να ανασυγκροτηθεί μετά την ανάδειξη στην προεδρία του Μακρόν, ενός πρώην τραπεζίτη με μικρή πολιτική εμπειρία, ο οποίος διέλυσε τα συστημικά κόμματα.

Τα μέλη του κόμματος θα επιλέξουν ποιός υποψήφιος θα λάβει το χρίσμα. Ο μοναδικός αντίπαλος της Ινταλγκό, μέχρι στιγμής, είναι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στεφάν Λεφόλ.

Αλλά η Αριστερά είναι βαθιά διχασμένη. Νωρίτερα μέσα στον μήνα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ ανακοίνωσε ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, αναφέρει το ΑΠΕ. Οι Πράσινοι, οι οποίοι είχαν καλές επιδόσεις στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο χρόνο, επίσης θα ανακοινώσουν τον υποψήφιό τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Άλλοι δύο υποψήφιοι από την ριζοσπαστική Αριστερά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κεντροαριστερός υποψήφιος θα πρέπει να συσπειρώσει τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές για να στηρίξουν κοινό υποψήφιο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι ο Μακρόν και η Λεπέν είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο.

Ποια είναι η Αν Ινταλγκό - η  "Η βασίλισσα δήμαρχος του Παρισιού"

Η Αν Ινταλγκό κατάγεται από το Σαν Φερνάντο, κοντά στο Κάντιθ της Ανδαλουσίας. Η οικογένειά της μετακόμισε στη Γαλλία μετά το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου. Ο παππούς της ήταν σοσιαλιστής και είχε διαφύγει από την Ισπανία του Φράνκο, αναφέρει το Αθηναΐκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Οι γονείς της αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στη Γαλλία για μια καλύτερη τύχη. Το 1961 (όταν εκείνη ήταν δύο ετών) εγκαταστάθηκαν στη Λιόν. Είναι κόρη εντός ηλεκτρολόγου και μιας μοδίστρας και έχει μια αδερφή, την Μαρί.

Μετακόμισε στο Παρίσι το 1984. Έχει σπουδάσει νομικά και είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1994. Δούλεψε σε δυο υπουργικά γραφεία, μεταξύ των οποίων αυτό της πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

 

 

 

 

Εκεί γνώρισε και τον σύζυγό της, τον Ζαν Μαρκ Ζερμέν, με τον οποίο έχει έναν γιο. Έχει δυο παιδιά από άλλες σχέσεις της, ένα εκ των οποίων φημολογείται πως είναι καρπός της σχέσης που φέρεται ότι είχε κάποια στιγμή το 2002 με τον Φρανσουά Ολάντ.

Σε αυτή τη σχέση οι κακές γλώσσες αποδίδουν τη γρήγορη ανέλιξή της στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Μάλιστα η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η πρώην σύντροφος και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έχει εκφράσει δημόσια τη ζήλια της και οι δυο γυναίκες έχουν συγκρουστεί.

 

 

Από το 2014 που εξελέγη, η Ινταλγκό ξεχώριζε: η πρώτη γυναίκα που κέρδισε τον δήμο της γαλλικής πρωτεύουσας είναι μια από τις προσωπικότητες του Σοσιαλιστικού Κόμματος με την μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική σκηνή της χώρας. "Δεν έπαιξε ποτέ το παιχνίδι του πολιτικού μηχανισμού. Κατάφερε να διατηρήσει την ελευθερία της παραμένοντας πιστή στην πολιτική της οικογένεια", λέει μια πηγή από τον στενό της κύκλο.

Μετά την σαρωτική νίκη του κόμματος που ίδρυσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν "Η Δημοκρατία Εμπρός!" (La République En Marche!, LREM) στο Παρίσι, στις βουλευτικές εκλογές του 2017--το νεόκοπο LREM κέρδισε 12 από τις 18 έδρες της πρωτεύουσας στην Εθνοσυνέλευση, ουσιαστικά εξοντώνοντας τους σοσιαλιστές βουλευτές--η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού σήμερα θεωρείται σύμβολο της αντίστασης σ' εκείνη την εκλογική νίκη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ