Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Χρυσοί σκούφοι 2021: Όλα όσα έγιναν στη λαμπερή τελετή απονομής - Μεγάλος νικητής ο Έκτορας Μποτρίνι (φώτο)

Οι καλύτεροι της ελληνικής γαστρονομίας σε μία λαμπερή βραδιά 

Η δημιουργία εν καιρώ κρίσης είναι μια πράξη επανάστασης: αυτό υπενθύμισαν το βράδυ της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου στο λαμπερό Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», οι Χρυσοί Σκούφοι 2021, που τίμησαν τους καλύτερους της ελληνικής γαστρονομίας και επιβράβευσαν τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές από καταβολής εστίασης, με μια γιορτή αφιερωμένη στους επαναστατικούς σταθμούς της παγκόσμιας, αλλά και της ελληνικής γαστρονομίας.

Για άλλη μία χρονιά, ο Έκτορας Μποτρίνι ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, αφού όχι μόνο απέσπασε την κορυφαία των διακρίσεων για το κερκυραϊκό «Etrusco» (2 Χρυσοί Σκούφοι και η υψηλότερη βαθμολογία της χρονιάς), αλλά επιπλέον είδε αφενός το αθηναϊκό «Botrini’s» και αφετέρου το «Fresco» της Χαλκιδικής, του οποίου υπογράφει το μενού, να μοιράζονται τη δεύτερη θέση των κορυφαίων της χώρας, με τη «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside».

Στη φετινή τελετή, που ήρθε καθυστερημένα λόγω των μέτρων κατά της διασπορά της πανδημίας, αλλά διεξήχθη με απόλυτη εφαρμογή των υγειονομικών προβλέψεων και έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης σε όλους τους παριστάμενους, 23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο, ενώ 31 κατέκτησαν την τιμητική διάκριση Top Notch, η οποία απονέμεται σε εστιατόρια με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και ποιοτικές πρώτες ύλες, που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Συνολικά βραβεύτηκαν 55 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, τόσο για τα εστιατόρια όσο και για την ίδια τη γευσιγνωστική επιτροπή του θεσμού.

Ο  υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος με τη συζυγό του Ειρήνη Σταματούδη, ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, η Άννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό «αθηνόραμα»), και ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

«Ήταν μια περιπετειώδης χρονιά για την εστίαση, αλλά και για το θεσμό», σημείωσε σχετικά η πρόεδρος του Δ.Σ. του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου, που κλήθηκε στο πόντιουμ να κηρύξει την έναρξη της βραδιάς.

Μερικοί από τους καλύτερους σεφ της χώρας ετοιμάζονται να δοκιμάσουν το μενού της βραδιάς: Βασίλης Μουρατίδης («Squirrel», 15,5/20), Ερβέ Προνζάτο («Hervé», 15,5/20), Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica», 15/20), Λευτέρης Λαζάρου («Varoulko Seaside», 16/20), Αλέξανδρος Τσιοτίνης («CTC», 15/20) και Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος («Sense»).

«Δύσκολες και επίφοβες οι μετακινήσεις της επιτροπής, κλειστά εστιατόρια, κλειστά ξενοδοχεία, έντονη επιφυλακτικότητα σε μενού και κουζίνες ήταν αυτά που συναντήσαμε, όμως κάναμε το καθήκον μας, επισκεφτήκαμε τα εστιατόρια και τα βαθμολογήσαμε με την ίδια αυστηρότητα», παρατήρησε, επισημαίνοντας όμως ότι το τέλος όλης αυτής της περιπέτειας βρήκε την ελληνική γαστρονομία όρθια.

«Όλα τα καλά εστιατόρια της Ελλάδας είναι εδώ, άντεξαν αυτήν τη δοκιμασία και τους αξίζει φέτος διπλό χειροκρότημα», κατέληξε, ευχόμενη «το 2022 οι συνθήκες να επιτρέψουν η τελετή να γίνει στην ώρα της, απελευθερωμένη».

Master of ceremonies και λάτρης του καλού φαγητού, ο Γιάννης Στάνκογλου ήταν κι ο ξεναγός της βραδιάς, σε μια διαδρομή που, με άκρως σοβαρό χιούμορ, μας ταξίδεψε στους επαναστατικούς σταθμούς εξέλιξης της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από την τιθάσευση της φωτιάς και τα πρώτα εστιατόρια της Ιστορίας και συνεχίζοντας στη μοντέρνα γαλλική κουζίνα, τις μοριακές τεχνικές, αλλά και τους Έλληνες πρωτοπόρους.

Χρυσό Σκούφο στην Αθήνα με βαθμό 16/20 παρέλαβαν ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου για το «Varoulko Seaside» και οι σεφ Νίκος Μπίλλης και Έκτορας Μποτρίνι για το «Botrini's». Επίσης, βραβεύτηκε και το εστιατόριο «Σπονδή». Την απονομή έκανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης

«Η ιστορία της γαστρονομίας έχει ορόσημα, έχει ήρωες, έχει πρωτοπόρους, έχει φωτιές που άναψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει μανιφέστα, έχει ύμνους, έχει συνθήματα», μας υπενθύμισε, τονίζοντας την επιδραστικότητα προσωπικοτήτων όπως ο Αρχέστρατος («ένας επιθεωρητής Μισελέν με χλαμύδα»), ο Ογκίστ Εσκοφιέ («έβαλε τη λέξη “υψηλή” μπροστά από τη γαστρονομία, βγάζοντάς την από τον Μεσαίωνα για να την περάσει στην Αναγέννηση») κι ο Οδηγός Μισελέν («έβαλε τους σεφ σε ρυθμό σούπερ λιγκ»), αλλά και ο Νικόλαος Τσελεμεντές («ο δικός μας Τσε, άνθρωπος, βιβλίο, ιδέα και εκπολιτιστής του ελληνικού ουρανίσκου»), ο καπετάν Λευτέρης Λαζάρου, οι αρματολοί Χρύσανθος Καραμολέγκος και Γιάννης Μπαξεβάνης και ο οπλαρχηγός Χριστόφορος Πέσκιας («αναμόχλευσαν την παράδοση, αναθεώρησαν, μελέτησαν, πειραματίστηκαν και οδήγησαν την ελληνική κουζίνα στον 21ο αιώνα»), ο Έκτορας Μποτρίνι, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος («γαστρονομία που φλερτάρει με τις καλές τέχνες, απογειώνοντας τα όρια και την απόλαυση της γεύσης»), και φυσικά οι σελίδες του «αθηνοράματος» («για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα κείμενο 500 λέξεων ταρακουνάει κάθε εβδομάδα τους σεφ στις κουζίνες τους») και οι Χρυσοί Σκούφοι («η έννοια της αναπτυσσόμενης υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα, αποκτά ένα χειροπιαστό σημείο αναφοράς – τίποτα πια δεν είναι ίδιο στις κουζίνες, στα τραπέζια και στο μυαλό των σεφ»).

Το χορό των βραβεύσεων άνοιξε η απονομή του βραβείου κοινού στο εστιατόριο «Apiri» από το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ τον πρώτο Χρυσό Σκούφο της βραδιάς απένειμε ο Βασίλης Κικίλιας, στην παρθενική του επίσημη εμφάνιση ως υπουργός Τουρισμού, βραβεύοντας το εστιατόριο «Dionysos» του ξενοδοχείου «Elounda Beach». «Παλιότερα έκανα επαγγελματικό αθλητισμό, τον σταμάτησα όμως για να μπορώ να τρώω, και μάλλον είμαι στη σωστή εκδήλωση», σημείωσε ευδιάθετος, αναγνωρίζοντας με την παρουσία του τη δυναμική της εκλεκτής γαστρονομίας ως εργαλείου τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα.

«Ιδιαίτερα φέτος, σε μια δύσκολη περίοδο, ένας θεσμός που τιμά την ελληνική γαστρονομία και τη δημιουργία ανθρώπων που παλεύουν και γίνονται πρεσβευτές της ψυχής του τόπου μας, κρύβοντάς τη μέσα σ’ ένα πιάτο, θεωρώ ότι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία», σημείωσε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία παρέστη στην 28η διοργάνωση των Χρυσών Σκούφων, προσθέτοντας ότι «εφόσον στηριχθεί κατάλληλα, η γαστρονομία της χώρας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για τον ελληνικό τουρισμό».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Γιάννης Βακαρέλης με τη σύζυγό του Πόλα.

Ανεβαίνοντας στο πόντιουμ για να απονείμει τους Χρυσούς Σκούφους στα εστιατόρια «Petra», «Santoro», «Lauda», «Lycabettus» και «Selene» της Σαντορίνης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι «η αποψινή βραδιά αποδεικνύει ότι τα εστιατόρια της χώρας έχουν τα συστατικά του πρωταθλητή στο DNA τους», ενώ αμέσως μετά την απονομή των διακρίσεων

Top Notch στα μυκονιάτικα εστιατόρια «Beef Bar», «Bill & Coo», «Jackie O'», «Kenshō» και «Mikrasia», ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς επεσήμανε στο «α» ότι «οι βραβεύσεις αυτές είναι μια επιβεβαίωση ότι η Μύκονος έχει υψηλή γαστρονομία, αλλά και ότι είναι ο κορυφαίος ελληνικός προορισμός, ακριβώς επειδή οι άνθρωποί της προσπαθούν κάθε χρόνο να ξεπερνούν τον εαυτό τους σε όλα τα επίπεδα».

Ο Γιάννης Στάνκογλου

Παραλαμβάνοντας τα βραβεία Top Notch για το σαντορινιό «Alali» και Χρυσό Σκούφο για το «The Squirrel» της Χαλκιδικής, οι Άνταμ Κοντοβάς και Γιώργος Μουρατίδης, αντίστοιχα, ξεσήκωσαν την πιο ενθουσιώδη αντίδραση του κοινού, έχοντας έρθει στην τελετή αμέσως μετά το γύρισμα για τις ανάγκες του νεόκοπου μαγειρικού διαγωνισμού «Game of Chefs».

Το πιο βροντερό χειροκρότημα, όμως, ως επιστέγασμα της καθολικής εκτίμησης που χαίρει από τη γαστρονομική κοινότητα της χώρας, απέσπασε ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ο οποίος τιμήθηκε για άλλη μία χρονιά με Χρυσό Σκούφο για τη δουλειά του στο «Salonica Restaurant & Bar» του ξενοδοχείου «Makedonia Palace», αναφέρει στο άρθρο του στο Αθηνόραμα ο Ιωσήφ Πρωϊμάκης 

Γκουρμέ καλλιτεχνική παρέα. Ο Μίλτος Σωτηριάδης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιάννης Στάνκογλου και ο Γιώργος Καραμίχος.

«Χαίρομαι που για μια βραδιά δεν με κάλεσαν να μιλήσω για τα ελληνοτουρκικά, τα εμβόλια, ή τα σχολεία που ανοίγουν, αλλά για το καλό φαγητό», σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, απονέμοντας τις διακρίσεις Top Notch στα αθηναϊκά εστιατόρια «Τηλέμαχος», «Travolta» και «Vezené», αλλά και στο νεοεισερχόμενο «Sushimοu», του σεφ-ιδιοκτήτη Αντώνη Δρακουλαράκου, που παρέλαβε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το πρώτο του βραβείο.

Η Δήμητρα Δασκαλάκη, γενική διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της METRO ΑΕΒΕ και η Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, με τον Διονύση Κούκη, συνιδιοκτήτη του «Αθηνοράματος»

«Από το 2015 που άνοιξα, είναι η πρώτη φορά που έκλεισα το εστιατόριο για να παραβρεθώ σε κάποιον θεσμό», σημείωσε ο σεφ, μιλώντας στο «α» αμέσως μετά την παραλαβή της διάκρισής του. «Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι ξανά με όλους αυτούς τους συνάδελφους και χαίρομαι που πάμε κόντρα σε αυτό το ρεύμα της Covid, που απείλησε να μας πάρει από κάτω. Νομίζω ότι πατάμε ξανά γερά στα πόδια μας για να επανέλθουμε στη διαδρομή της επιτυχίας», κατέληξε.

«Ένα από τα σημαντικότερα ήδη θεματικού τουρισμού, ο γαστροτουρισμός μπορεί να φέρει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την προβολή του brand name της Αττικής, ιδίως αν συνδυαστεί με τους τομείς της μακροζωίας και της ευζωίας», σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης (η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής), ανεβαίνοντας στο πόντιουμ για να απονείμει τους Χρυσούς Σκούφους στην αθηναϊκή γαστρονομική τριάδα «Botrini’s», «Σπονδή» και «Varoulko Seaside».

Ο σεφ Ερβέ Προνζάτο, παλιός γνώριμος του θεσμού, παρέλαβε από τον εκδότη του «α» Δημήτρη Ηλιόπουλο το βραβείο για ένα από τα new entries των Χρυσών Σκούφων, το sui generis εστιατόριο «Hervé», το προσωπικό στοίχημα του σεφ, που απέσπασε Χρυσό Σκούφο ύστερα από μόλις έξι μήνες λειτουργίας. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που παίρνουμε μια βράβευση μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα και οφείλω ένα μεγάλο “μπράβο” σε όλη την ομάδα μου, γιατί χωρίς ομάδα δεν μπορούμε να πάμε πουθενά», επεσήμανε.

«Ήταν όραμα, έγινε στόχος και τώρα είναι μια σπουδαία επιβράβευση, που σου δίνει δύναμη για να πας παραπέρα», σημείωσε για τον πρώτο του Χρυσό Σκούφο και ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «The Zillers» στο rooftop του ομώνυμου ξενοδοχείου στην πλατεία Μητροπόλεως, προσθέτοντας ότι «η ανάδειξη της ελληνικότητας είναι μονόδρομος για τη γαστρονομική σκηνή της χώρας: πρέπει να διασώζουμε και να εξελίσσουμε συνεχώς τη γευστική μας παράδοση».

 

Με «ένα μπράβο στους σεφ, τους εργαζόμενους, αλλά και του επιχειρηματίες της εστίασης» ξεκίνησε την ομιλία της η υφυπουργός Πολιτισμού Σοφία Ζαχαράκη, που ανέβηκε στη σκηνή για να βραβεύσει τα εστιατόρια «Ντομάτα», «Treehouse», «Fresco» και «The Squirrel» της Χαλκιδικής, χαρακτηρίζοντας «ήρωες» τους επαγγελματίες της εστίασης «που στάθηκαν όρθιοι αυτήν τη δύσκολη χρονιά». «Σας ευχαριστούμε που στηρίξατε τη γαστρονομία μας, κι έτσι στηρίξατε τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας», κατέληξε.

Στέλιος Μάινας, Χάρης Ρώμας, Άκης Σακελλαρίου και Κάτια Σπερελάκη σε θεατρικό πηγαδάκι.

Τη χαρά του γι’ αυτήν τη σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό εξέφρασε αργότερα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός από σκηνής.

«Χαίρομαι που, όπως άκουσα απόψε από πολλούς, συνδέουμε τον τουρισμό με τη γαστρονομία, όμως κάποιοι παράγουν αυτά τα προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις δημιουργίες των καταπληκτικών αυτών σεφ», σημείωσε. «Όραμά μας, λοιπόν, είναι να δώσουμε στους αγρότες, τους αλιείς και τους κτηνοτρόφους την αξία που δικαιούνται – να τους αναγνωρίσουμε τη θέση που τους αξίζει σ' αυτή την αλυσίδα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε το μανιφέστο μας, ένα μανιφέστο που, κάνοντας ακριβώς αυτό, θα αποκρυπτογραφεί στην πράξη την έννοια της ηθικής γαστρονομίας», κατέληξε, καλώντας στη σκηνή τον Έκτορα Μποτρίνι για να παραλάβει το βραβείο των 2 Χρυσών Σκούφων για το «Etrusco», το οποίο διατήρησε για άλλη μία χρονιά τη θέση του ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας.

H Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων

Αποδεικνύοντας των… βραβείων το αληθές, ο Έκτορας Μποτρίνι επέδειξε το λεπτό του άγγιγμα υπογράφοντας τη γαστρονομική εμπειρία της βραδιάς, με τα ντελικάτα πιάτα του dîner de gala να προσφέρουν μια συλλεκτική ματιά στη δυναμική των ελληνικών προϊόντων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, η Άννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. (περιοδικό «αθηνόραμα»), η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς

Η βαθιά νοστιμιά των πιάτων του, βασισμένη σε προϊόντα όχι λουσάτα, αλλά σπάνια, μοναδικά και εντελώς ελληνικά, σαν το ταπεινό κολοκυθάκι με το δυσεύρετο καρίκι Τήνου ή το σπάνιο αλλά αποκαλυπτικό στη γευστική φινέτσα του αρνάκι αυτόχθονης φυλής Φλώρινας - Πελαγονίας, λειτούργησαν ως μηνύματα από το μέλλον, προοικονομώντας μια νέα εξελικτική τάση της ελληνικής κουζίνας: την επανάσταση των υλικών, που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στη γαλανόλευκη γαστρονομία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με την τομεάρχη Τουρισμού του Σύριζα Κατερίνα Νοτοπούλου και τον εκδότη του «α» Δημήτρη Ηλιόπουλο

Ειδική μνεία αξίζει στην άψογη φιλοξενία της βραδιάς από τη «Μεγάλη Βρεττανία» – και το θερμό χειροκρότημα στον executive chef Αστέριο Κουστούδη και την μπριγάδα του που ανέβηκαν στη σκηνή μαζί με τον Μποτρίνι στο τέλος της βραδιάς, αλλά και στην ομάδα του χορογραφημένου σέρβις, το απέδειξε και με το παραπάνω.

Βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν επίσης η assistant brand manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Μαρία Κυριάκου, ο διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, η group brand manager της Nestlé Waters Ρόη Φίλου, η senior brand manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας Μαρίλη Αργύρη, ο Upfield professional lead Greece & Cyprus Χαρίλαος Τζανετάκης, o γενικός διευθυντής της Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Marketing manager της Δωδώνη Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Managing director της Συνέργια Α.Ε. (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και η γενική διευθύντρια Marketing της Metro AEBE Μαριάννα Παπαδοπούλου.

Η τελετή απονομής των Ελληνικών Γαστρονομικών Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων: S. Pellegrino - Acqua Panna, Metro Cash & Carry, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, Upfield Professional, Nestlé Desserts, Δωδώνη, Ιωνίς, Miele, Chefs' Brigade Slow food Community - ΕΔΟΚ
Yποστηρικτής: Argyros Estate

Φωτό Studio Panoulis / Λεωνίδας Τούμπανος

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ