Κορωνοϊός: Οι γιατροί καθορίζουν για ποιες ιατρικές πράξεις απαιτείται rapid test - δείτε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς προσέρχονται στα οδοντιατρεία

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία τίθενται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου.

Βάσει της ΚΥΑ  αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς προσέρχονται στα οδοντιατρεία, καθώς μέχρι τώρα προβλεπόταν διεξαγωγή rapid test 48 ωρών τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους. 

«Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέως αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση. Ο τρόπος εφαρμογής του παρόντος, εξειδικεύεται, αντιστοίχως, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα εδώ

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας το Σάββατο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε:

«Αυτό το οποίο βρήκα ως Υπουργική Απόφαση στην αρχή, ήταν ότι ακόμα και ο εμβολιασμένος και ο ασθενής και ο συνοδός θα έπρεπε να κάνουν rapid test. 

Κάναμε μία συζήτηση με την Επιτροπή. Αρχικά, αποφασίστηκε για όσους πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test ούτε ό ασθενής, ούτε ο συνοδός, ωστόσο υπήρξε ένα «κενό» με τα αερολύματα, όταν παράγονται αερολύματα. Στην Επιτροπή προχθές, ζήτησα να είναι εκπρόσωπος των οδοντιάτρων και καταλήξαμε σε μια λύση που καλύπτει όλες τις πλευρές. Δηλαδή η ίδια η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καταλήξει στο ποιες πράξεις είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες και γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει και rapid. Για τις υπόλοιπες πράξεις δεν θα χρειάζεται rapid test ο εμβολιασμένος».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ