Ουάου η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τις γυναίκες σε πλειοψηφία στη Βουλή - ξεπέρασαν και την Σουηδία! (φωτό & βίντεο)

«Δεν είναι πλέον αποδεκτό να αγνοείται η ισότητα των φύλων»

Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο της Ισλανδίας, μια πρώτη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Εκ των 63 εδρών του κοινοβουλίου της Ισλανδίας, τις 33 έχουν καταλάβει γυναίκες, ήτοι το 52,3%, σύμφωνα με τις προβολές που βασίζονται στα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν χθες.

Βάσει των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει ποτέ υπερβεί το συμβολικό όριο του 50%, με τη Σουηδία να κατέχει μέχρι στιγμής των πρώτη θέση με το ποσοστό των βουλευτίνων στο 47%.

'

Παγκοσμίως, στα κοινοβούλια άλλων πέντε χωρών οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).

Η Ισλανδία είναι συχνά πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις γυναίκες. Τον Οκτώβριο του 1975, η χώρα αποτέλεσε θέατρο μια πρωτόγνωρης μαζικής απεργίας γυναικών, που ζητούσαν καλύτερους μισθούς και θέσεις εργασίας. Η χώρα, η οποία μετρά σήμερα 370.000 κατοίκους, υπήρξε επίσης η πρώτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, που εξέλεξε με δημοκρατικές διαδικασίας μια γυναίκα στη θέση της προέδρου της χώρας, το 1980.

Με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ έχασε έδαφος.

Σύμφωνα με το AP τα τρία κόμματα της απερχόμενης κυβέρνησης συνασπισμού με επικεφαλής την πρωθυπουργό Katrin Jakobsdottir κέρδισαν συνολικά 37 έδρες το Σάββατο, δύο περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές και φαίνεται ότι θα παραμείνουν την εξουσία.

Το ορόσημο για τις γυναίκες έρχεται παρά το κακό αποτέλεσμα για τα κόμματα της αριστεράς, όπου οι γυναίκες υποψήφιες συχνά πρωτοπορούν, αναφέρει ακόμα το πρακτορείο.

Η καθηγήτρια πολιτικής Silja Bara Omarsdottir είπε ότι οι ποσοστώσεις φύλου που εφαρμόστηκαν από αριστερά κόμματα την τελευταία δεκαετία κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν νέο κανόνα στο πολιτικό φάσμα της Ισλανδίας. «Δεν είναι πλέον αποδεκτό να αγνοείται η ισότητα των φύλων κατά την επιλογή υποψηφίων», είπε.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ