Αλήθεια τώρα; Γιατρός καταγγέλλει ότι δεν την προσέλαβαν επειδή έχει 2 μικρά παιδιά - τι απάντησε η υφυπουργός Μίνα Γκάγκα (βίντεο)

«Το γεγονός ότι απορρίπτεται μια γυναίκα γι’ αυτό τον λόγο αφορά όλους τους γιατρούς, όλων των φύλων»

Γιατρός που καταγγέλει ότι δεν προσελήφθη στο ΕΣΥ με τη δικαιολογία ότι έχει δύο μικρά παιδιά μίλησε στην εκπομπή  Ώρα Ελλάδος, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μετά από τέσσερις μήνες και χιλιάδες τηλεφωνήματα, η αναπομπή της απορρίφθηκε.

«Το υπουργείο στη σχετική καταχώρηση του πρακτικού απόρριψής μου μετά από τέσσερις μήνες και χιλιάδες τηλεφωνήματα, ήρθε στο σπίτι μου συστημένο που με ενημέρωνε ότι απορρίπτεται η αναπομπή μου» είπε βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος στο OPEN συμπληρώνοντας ότι έστειλε γράμμα ακόμα και στον πρωθυπουργό.

«Το γεγονός ότι απορρίπτεται μια γυναίκα γι’ αυτό τον λόγο αφορά όλους τους γιατρούς, όλων των φύλων, που διεκδικούν μια θέση στο ΕΣΥ. Μας ωθούν στη μη τεκνοποίηση, αν όχι στη στείρωση». Προσθέτει δε, ότι «πρόκειται για μια απόφαση που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι σαφής διάκριση» πρόσθεσε η γιατρός.

Από πλευράς της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δέχτηκε ερώτηση αναφορικά με την υπόθεση, λέγοντας ότι θα το κοιτάξει σήμερα μαζί με τη νομική υπηρεσία για να διορθωθεί άμεσα.

 

Απάντηση ήρθε και από του υπουργείο Υγείας που ανέφερε τα εξής:

«Σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος αναπομπής που κατέθεσε ιατρός στο Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά απόφαση του Συμβουλίου Προσλήψεων- Κρίσεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό» διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τη μία (1) θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου.

Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία) - εξού και η υψηλότερη βαθμολογία- και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται, όμως, ότι οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη.

Με τη συνέντευξη δεν ανατράπηκε η βαθμολόγηση και επομένως ούτε και η κατάταξη. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έχουν ήδη γίνει οι σχετικές συστάσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής) με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως Υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ. Άλλωστε, από τη θέση της ως Διευθύντρια Κλινικής καθώς και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες- ακριβώς όπως και όλοι οι υγειονομικοί- με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ