Vintage Pics: Ο γόης Μοντγκόμερι Κλιφτ στα γυρίσματα του Red River - Κούκλος ο "αντίπαλος" του Μάρλον Μπράντο στο ντεμπούτο του στο Χόλυγουντ

Η ταινία Red River θεωρείται ένα από τα καλύτερα γουέστερν όλων των εποχών

Ο Έντουαρντ Μοντγκόμερι Κλιφτ (Edward Montgomery "Monty" Clift, 17 Οκτωβρίου 1920 - 23 Ιουλίου 1966), γνωστότερος ως Μοντγκόμερι Κλιφτ, ήταν Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της υποκριτικής μεθόδου του Στανισλάφσκι και οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονται από έντονη φυσικότητα.

Ο Κλιφτ στη σύντομη ζωή του συμμετείχε σε μόλις 17 ταινίες και προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ 4 φορές.

Στα 13 του, ο Κλιφτ, ξεκίνησε μια μακρά θητεία στο Μπρόντγουεϊ και στα 18 του άρχισε να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στα 28 του έχοντας πρωταγωνιστήσει σε 10 θεατρικές παραστάσεις έκανε το ντεμπούτο του στο Χολιγουντ συμπρωταγωνιστώντας με τον Τζον Γουέιν στο γουέστερν του Χάουαρντ Χοκς Το κόκκινο ποτάμι (Red River, 1948). 

Η ταινία Το κόκκινο ποτάμι (αγγλ. Red River), είναι γουέστερν παραγωγής 1948 σε σκηνοθεσία Χάουαρντ Χοκς. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Τζον Γουέιν, Μοντγκόμερι Κλιφτ και Γουόλτερ Μπρέναν, που υποδύονται τρεις καουμπόι που ηγούνται μιας ομάδας που μεταφέρει ένα κοπάδι από αγελάδες από το Τέξας στο Κάνσας.

Οι τρεις ηθοποιοί πλαισιώνονται από τους Τζον Άιρλαντ, Τζοάνα Ντρου, Κολίν Γκρέι, Χάρι Κάρεϊ, Χανκ Γουόρντεν, Νόα Μπίρι και Πολ Φιξ.

Η ταινία είναι βασισμένη στο διήγημα του Μπόρντεν Τσέις με τίτλο Blazing Guns on the Chisholm Trail που κυκλοφόρησε το 1946 από την εφημερίδα The Saturday Evening Post και διασκευάστηκε από τον ίδιο τον Τσέις σε συνεργασία με τον Τσαρλς Σνι για τη μεγάλη οθόνη.

Το 1989 ταινία επελέγη να φυλαχθεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με αιτιολόγηση πως είναι πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική, ενώ η ταινία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς ως μια από τις καλύτερες του είδους γουέστερν όλων των εποχών.

Επιπλέον Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 5η θέση στη λίστα με τα καλύτερα γουέστερν όλων των εποχών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 50 ο Κλιφτ ήταν ο πιο περιζήτητος νέος σταρ του Χόλιγουντ.

Μόνος του αντίπαλος ήταν ο Μάρλον Μπράντο που αναδείχτηκε επίσης εκείνη την περίοδο.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντιπαλότητα μεταξύ των δυο κι τους συνέκριναν μονίμως λόγω της κοινής τους καταγωγής (κι οι δύο ήταν από την Ομάχα) και του παρόμοιου τρόπου ερμηνείας.

Το 1951 ο Κλιφτ ερμήνευσε τον γνωστό του μέχρι σήμερα ρόλο στην ταινία Μια θέση στον ήλιο (A Place In The Sun), πλάι στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Οι ερωτικές του σκηνές με την Τέιλορ ενίσχυσαν την εικόνα και των δυο ως συμβόλων του σεξ, ενώ λόγω αυτής τους της συνεργασίας θεωρούνται μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα κι ομορφότερα κινηματογραφικά

ζεύγη.

Το vintage Every Day, δημοσιεύει σπάνιες φωτογραφίες του Μοντγκόμερι Κλιφτ από τα γυρίσματα της ταινίας Red River.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ