Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τους «Ήρωες από μέταλλο» - ο Νίκος Φλώρος της απένειμε τιμητικά ένα από τα έργα του (φωτό)

Η επετειακή του έκθεση φιλοξενείταιπλάι στη συλλογή της Βικτωρίας Γ. Καρέλια

Το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Σάββατο, η εξοχότατη Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε την Μεσσηνία και συγκεκριμένα την Καλαμάτα όπου περιηγήθηκε στη συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών της κυρίας Βικτωρίας Γ. Καρέλια, η οποία αποτελεί έργο ζωής για την ίδια.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεναγήθηκε αρχικά από την ίδια την κυρία Καρέλια, στον υπερσύγχρονο χώρο όπου φιλοξενείται η συλλογή της στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας. Μετά το πέρας της εν λόγω ξενάγησης, την κυρία Σακελλαροπούλου, συνόδευσε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος , του οποίου η επετειακή έκθεση «Ήρωες από μέταλλο», φιλοξενείται αυτήν την περίοδο, πλάι στη συλλογή της κυρίας Καρέλια.

Ο διάσημος εικαστικός, ξενάγησε την αξιότιμη κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ολόκληρη την έκθεσή του, αναλύοντάς της τόσο την μοναδική τεχνοτροπία που αποτελεί και την υπογραφή του, όσο και όλα τα έργα, ένα προς ένα, που απαρτίζουν την φαντασμαγορική έκθεση, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ιστορικής χρονιάς που διανύουμε, της χρονιάς κατά την οποία συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κατά των Οθωμανών κατακτητών.

Ξεκινώντας την ξενάγηση από το ισόγειο, ο κύριος Φλώρος απευθυνόμενος στην κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, της μίλησε για τα 3 εντυπωσιακά έργα, αρχικά την γλυπτή αναπαράσταση της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, άκρως επιβλητικής, με ύψος 2,50 μέτρα, στη συνέχεια το δεσπόζον πορτραίτο της Μόσχως Τζαβέλα , αλλά και την τρισδιάστατη φορεσιά της Πανωραίας Χατζηκώνστα, αρχόντισσας από το Αϊβαλί, όλα τους πολύχρωμα και ακτινοβολούντα.

Η παρουσίαση των έργων από τον Νίκο Φλώρο συνεχίστηκε στον 2ο όροφο του κτηρίου, όπου δεσπόζει η γαλανόλευκη ελληνική σημαία, ένα έργο μεγίστης σημασίας για τον δημιουργό. Τέλος στον τρίτο όροφο, η κυρία Σακελλαροπούλου, «συνάντησε», τα 3 εκθέματα που συμπληρώνουν την συλλογή των Ηρώων από μέταλλο : τα ανάγλυφα πορτραίτα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, άκρως διαπεραστικά, αλλά και την τρισδιάστατη γλυπτή αναπαράσταση της Ελευθερίας, της βαρυσήμαντης εκείνης έννοιας για την οποία οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και την κατέκτησαν.

Την επομένη, ημέρα Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου και μετά το πέρας της παρέλασης για την Άλωση της Τρίπολης στην οποία παρευρέθη η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ακολούθησε επίσημη εκδήλωση διοργανωμένη από τον Δήμο Τρίπολης και τον Δήμαρχο Κώστα Τζιούμη, στη διάρκεια της οποίας ο διάσημος Αρκάς γλύπτης Νίκος Φλώρος απένειμε τιμητικά στην αξιότιμη κυρία Πρόεδρο, ένα εκ των επετειακών έργων του, την τρισδιάστατη μικρογραφία της ελληνικής σημαίας, μιας σημαίας που παύει να είναι γαλανόλευκη, όταν τη διχρωμία της κατακεραυνώνει το κόκκινο χρώμα, του αίματος και του πάθους του Έλληνα πολεμιστή για την Ελευθερία. Μια σημαία γεμάτη μεταλλικές ίνες, όπου κάθε ίνα της και ένα πλήγμα στην επιβλητική θωριά της.

Στο πίσω μέρος της σημαίας που φιλοτέχνησε ο Νίκος Φλώρος και αποτελεί μέρος της συλλογής «Ήρωες από μέταλλο», χαράχτηκε το εξής δίστιχο του Γεώργιου Σημηριώτη : «Εσύ δεν είσαι από πανιού λωρίδα καµωµένη. Εσύ “σαι από αίµα, από καπνούς κι από φωτιά βγαλμένη.».

Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Φλώρο και τον Δήμο Τρίπολης για την τιμή και τη φιλοξενία.

Η έκθεση του Νίκου Φλώρου «Ήρωες από μέταλλο» θα βρίσκεται στην Καλαμάτα, και θα εκτίθεται στο χώρο συλλογής Ελληνικών ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια, έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Ρωσία, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Ρωσικού Υπουργείου πολιτισμού και συγκεκριμένα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, κι από εκεί σε όλον τον κόσμο εξυμνώντας την Ελλάδα, τον ηρωισμό, την επανάσταση και την Ελευθερία!

Τόσο κατά την ξενάγηση στην έκθεση, όσο και κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης του Δήμου Τρίπολης, τηρήθηκαν πιστά όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid-19. Οι παρευρισκόμενοι εισήχθησαν στους εσωτερικούς χώρους ύστερα από την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ