Η Σία Κοσιώνη πήρε συνέντευξη από μια ισχυρή Λευκορωσίδα: Η καρό παντελόνα & τα μαύρα, φλατ σκαρπίνια (φωτό & βίντεο)

Όσα είπε στη δημοσιογράφο η ηγέτης της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τχανόφσκαγιά

Στην Ελλάδα βρέθηκε αυτές τις μέρες η ηγέτης της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τχανόφσκαγιά, λίγους μήνες μετά τα δραματικά γεγονότα του Μαΐου, με την κρατική αεροπειρατεία και τη σύλληψη στον αέρα του στενού της συνεργάτη Ρομάν Προτάσεβιτς.

Η Τιχανόφσκαγια μίλησε στον ΣΚΑΙ και την Σία Κοσιώνη για τις εξελίξεις στη χώρα της, την τελευταία δικτατορία της Ευρώπης, την κατάσταση του Ρομαν Προτάσεβιτς αλλά και για τα αποτελέσματα των κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο.

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία από την συνέντευξη στην οποία την βλέπουμε να συνομιλεί με την Τχανόφσκαγιά. Φοράει μια καρό παντελόνα συνδυασμένή με μαύρο πουκάμισο και ίδιου χρώματος φλατ σκαρπίνια, ενώ η ηγέτης της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης επέλεξε ένα γκρι φόρεμα, και μαύρες γόβες με μικρό τακούνι.

«Σβετλάνα Τιχανοφσκαγια, η θαρραλέα ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, μια απλή αλλά όχι τυχαία γυναίκα. Ο άνδρας της στη φυλακή κι αυτή με τα δυο παιδιά τους εξόριστοι στη Λιθουανία. 

Μιλήσαμε για την κατάσταση στην χώρα της, την τελευταία δικτατορία την Ευρώπης, τη δράση της, τον Προτασεβιτς που συνελήφθη στην απίστευτη κρατική αεροπειρατεία του Μαΐου, αλλά και τα προσωπικά της συναισθήματα και τα αποθέματα δύναμης που της απομένουν.

 Απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. @skaigr @skaitv.gr @prezident.sveta @belarus #tikhanovskaya #freedom #humanrights #interview #news #skaitv» έγραψε στο post της.

Η συνέντευξη της Σβετλάνα Τχανόφσκαγιά στη Σία Κοσιώνη

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι γνωρίζετε εσείς για αυτόν; Πώς του συμπεριφέρονται; Τι πέρασε; Γιατί αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι ένας άντρας που είναι πλήρως συμμορφωμένος με το καθεστώς. Λέει πως είμαι καλά, μου συμπεριφέρονται καλά. Έχετε μήπως εσείς κάποια εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με το τι συμβαίνει με αυτόν (τον Προτάσεβιτς).

ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΤΙΧΑΝΟΦΣΚΑΓΙΑ (Επικεφαλής Αντιπολίτευσης Λευκορωσίας): Οταν συνελήφθη μετά από την αεροπειρατεία που έγινε στο αεροσκάφος, σίγουρα, βασανίστηκε. Σίγουρα απειλήθηκε. Δεν ξέρουμε ποια ζητήματα, αλλά όσα έλεγε μετά την κράτησή του δεν είναι δικά του λόγια, και κανένας στη Λευκορωσία δεν τον πίστεψε. Υμνεί τον Λουκασένκο.

Είπε είμαι ένοχος. Αλλά γνωρίζουμε αυτό τον άνθρωπο. Γνωρίζουμε το πως σκέφτεται. Και ό,τι είπε μετά την αεροπειρατεία είναι αποτέλεσμα απειλών. Εδώ και δύο εβδομάδες έχει εξαφανιστεί. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με αυτόν. Δεν μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε με τους γονείς του, γιατι δεν μιλάνε. Είναι φοβισμένοι και ξέρουμε πως δεν βρίσκεται στην φυλακή.

Η Ευρώπη επέβαλε αμέσως κυρώσεις στον Λουκασένκο για την πειρατεία με το αεροπλάνο του Προτασέβιτς και ο Λευκορώσος ηγέτης στράφηκε στην αγκαλιά του Πούτιν. Ως αντίποινα μάλιστα άνοιξε τα σύνορα της Λευκορωσίας σε κύματα μεταναστών προς την Ευρώπη.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Είχαμε επιπλέον κυρώσεις μετά το τεράστιο αυτό κύμα μεταναστευτικών ροών από τα σύνορα της Λευκορωσίας προς την Ευρώπη μέσω της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Κάποιοι ισχυρίζονται πως αυτό είναι η απάντηση του Μινσκ στο πρώτο κομμάτι των κυρώσεων. Είναι κάτι τέτοιο;

ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΤΙΧΑΝΟΦΣΚΑΓΙΑ (Επικεφαλής Αντιπολίτευσης Λευκορωσίας): Σίγουρα, αυτή η μεταναστευτική κρίση είναι η εκδίκηση στις χώρες που υποστήριξαν τον λαό της Λευκορωσίας κατά τη διάρκεια της επανάστασης αλλά είναι επίσης και εκβιασμός προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Θεωρείτε επομένως ότι (ο Λουκασένκο) θέλει με κάποιο τρόπο να διαπραγματευτεί (με την Ευρωπαϊκή Ένωση);

ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΤΙΧΑΝΟΦΣΚΑΓΙΑ (Επικεφαλής Αντιπολίτευσης Λευκορωσίας): Θέλει να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη αλλά όχι με το λαό της Λευκορωσίας. Θέλει να νομιμοποιήσει τον εαυτό του. Θέλει η Ευρώπη να ανοίξει διάλογο μαζί του και αυτό σημαίνει πως τον αναγνωρίζουν ως ισότιμο συνομιλητή.

Λίγο πριν τις εκλογές του 2020 οι αρχές συνέλαβαν τον σύζυγό της και η ίδια αμέσως μετά αναγκάστηκε να διαφύγει στη Λιθουανία, όπου ζει με τα παιδιά της. Από εκεί δίνει τον αγώνα της κατά του καθεστώτος Λουκασένκο

ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΤΙΧΑΝΟΦΣΚΑΓΙΑ (Επικεφαλής Αντιπολίτευσης Λευκορωσίας): Φοβάμαι να γράψω. Αλλά πώς μπορώ να τα παρατήσω αν δεν είμαι με την οικογένειά μου; Η καρδιά μου είναι στη φυλακή. Ναι, τα παιδιά μου είναι μαζί μου, αλλά δεν έχω δικαίωμα να σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου, επειδή εγώ και χιλιάδες άνθρωποι είμαστε στη φυλακή. Καταλαβαίνεις οτι αυτοί οι άνθρωποι θυσίασαν την ελευθερία τους για να δώσουν την ευκαιρία σε άλλους ανθρώπους να συνεχίσουν.

Δεν έχεις κανένα δικαίωμα ακόμη και να πιστεύεις ότι μπορείς να δημιουργήσεις επειδή δεν μπορείς, απλά δεν μπορείς. Αλλά υπάρχουν χιλιάδες θύματα πίσω από την πλάτη σου. Και το ίδιο όλοι όσοι αγωνίζονται, σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Αλλά ξυπνώντας το πρωι, είσαι σε απόλυτη κατάθλιψη αρχίζεις να σκέφτεσαι για τον σύζυγό σου, τι κάνει και αν τον έχουν βασανίσει. Που πέρασε το βράδυ του, στο κελί ή σε αίθουσα βασανιστηρίων; Δεν μπορεί να κάνει κάτι και πρέπει εσύ να το κάνεις για τον εαυτό σου, τον σύζυγό σου και για τον λαό της Λευκορωσίας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ