Κ. Χατζηδάκης - Συνάντηση με τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες: ''Καινοτόμο μέτρο ο Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ'' (φωτό)

 ''O Προσωπικός Βοηθός είναι ένα καινοτόμο μέτρο με προοδευτικό χαρακτήρα που θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία''. 

Καινοτόμο μέτρο με προοδευτικό χαρακτήρα χαρακτήρισε το θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με Έλληνες Παραολυμπιονίκες, που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ. 

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους αθλητές για τις επιτυχίες τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ οι Παραολυμπιονίκες, από την πλευρά τους, διά του προέδρου του Συλλόγου τους, Γρηγόρη Πολυχρονίδη, εξέφρασαν τη στήριξή τους για την εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία, που περιλαμβάνεται στο νόμο για την ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα. 

Μέσω του Προσωπικού Βοηθού, υποστηρίζονται τα άτομα με αναπηρία, με στόχο τη διευκόλυνσή τους στις καθημερινές δραστηριότητές τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από το επόμενο έτος και θα χρηματοδοτηθεί με 42 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σε πρώτη φάση αφορά 1.000  άτομα με αναπηρία, ιδίως βαριές περιπτώσεις και τους βοηθούς τους. 

Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων, που θα προκύψουν από την πιλοτική εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού, σχεδιάζεται η επέκταση του προγράμματος. 

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, «ο Προσωπικός Βοηθός είναι ένα καινοτόμο μέτρο με προοδευτικό χαρακτήρα που θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη εφαρμόζεται σε πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα πιλοτικά από το 2022.

 

 

Θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 42 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα αφορά σε πρώτη φάση σε 1.000 άτομα με αναπηρία  με τους αντίστοιχους βοηθούς τους. Σε πολλούς μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μικρός, αλλά θέλω να σημειώσω ότι σε ολόκληρη τη Γερμανία υπάρχουν 2.000 προσωπικοί βοηθοί.

Μιλάμε για μια χώρα που είναι πολύ πιο προηγμένη, αλλά κυρίως 8-9 φορές μεγαλύτερη πληθυσμιακά από την Ελλάδα. Έχουμε πολλά να κάνουμε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Βούλησή μας όμως είναι να επιταχύνουμε το βηματισμό προς τη στήριξη των αναπήρων και θέλω το αναπηρικό κίνημα να μας λογαριάζει όλους εμάς στην κυβέρνηση ως συμμάχους του. Και φυσικά εμένα προσωπικά!». 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ανέφερε: «Όταν μιλάμε για τον Προσωπικό Βοηθό μιλάμε για υπηρεσία Προσωπικού Βοηθού προς το άτομο με αναπηρία. Ενισχύουμε την κοινωνική πολιτική του κράτους με έναν νέο θεσμό που θα βοηθήσει τα ΑμεΑ στο κομμάτι της κοινωνικής τους ένταξης και της ορατότητάς τους μέσα στην κοινωνία. Προσβλέπουμε στη συνεργασία του αναπηρικού κινήματος, ώστε οι Προσωπικοί Βοηθοί να πάνε στους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη την προσωπική βοήθεια.

Όλες οι δράσεις που υλοποιούμε συνδέονται με την προσβασιμότητα και αυτό είναι το  επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχουμε ως κοινωνία, ως Πολιτεία και ως κυβέρνηση». 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών Γρηγόρης Πολυχρονίδης, σημείωσε: «Ως άτομα με αναπηρία, ένα από τα πρωταρχικά μας μελήματα είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Μέσω του αθλητισμού, επιδιώκουμε να στείλουμε μήνυμα ότι, όσα προβλήματα και να αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία, δεν μπορούν να τον εμποδίσουν να κατακτήσει τα όνειρά του. Σε αυτήν την προσπάθεια, ο Προσωπικός Βοηθός είναι πολύτιμο στήριγμα. Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαστε από τις πρώτες χώρες που εισάγουμε αυτόν το θεσμό που έρχεται να ελαφρύνει κάποια βάρη, κάποια εμπόδια, που μας παρουσιάζονται, λόγω της αναπηρίας, για να είμαστε ακόμα πιο παραγωγικοί στην καθημερινότητά μας». 

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Παραολυμπιονίκες: Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια) Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση), 'Αννα Ντέντα (μπότσια), Κατερίνα Λατίφ (ιστιοπλοΐα), Θοδωρής Αλεξάς (ιστιοπλοΐα), Στέλιος Μαλακόπουλος (στίβος), Ευθυμία Γκουλή (κολύμβηση) και ο διευθυντής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Σάκης Κωστάρης. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ