Story of the Day: Δύο άντρες έμειναν στη θάλασσα για 29 μέρες με χαλασμένο GPS & τρομερή κακοκαιρία - Διασώθηκαν σκελετωμένοι αλλά χαρούμενοι

Ήταν τρομαχτική εμπειρία αλλά ευχάριστο διάλειμα από την πανδημία δηλώνει ο ένας ναυαγός

Δύο άνδρες από τα νησιά του Σολομώντα που πέρασαν 29 μέρες περιπλανώμενοι και χαμένοι στη θάλασσα, μετά τη βλάβη στο GPS τους, διασώθηκαν σώοι ανοιχτά των ακτών της Παπούας Νέας Γουινέας - 400 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους. 

Οι Livae Nanjikana και Junior Qoloni αναχώρησαν από τα Mono Island, δυτικά των νησιών του Σολομώντα το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου, με ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος 60 ίππων.

Οι δύο άντρες σχεδίαζαν να ταξιδέψουν 200 χιλιόμετρα νότια στην πόλη Νόρο στο Νησί της Νέας Γεωργίας, χρησιμοποιώντας τη δυτική ακτή του νησιού Βέλλα Λαβέλα και το νησί Γκίζο στα αριστερά τους ως οδηγό.

«Είχαμε κάνει και στο παρελθόν το ταξίδι και θα έπρεπε να πάει καλά» ανέφερε ο Nanjikana. 

Αλλά ακόμα και για έμπειρους ναυτικούς, η θάλασσα του Σολομώντα που χωρίζει τα ομώνυμα νησιά από τη γειτόνισσά τους Παπούα Νέα Γουινέα είναι διαβόητα άγρια και απρόβλεπτη 

Μόλις λίγες ώρες μετά την αναχώρησή τους, βρέθηκαν εν μέσω καταρρακτώδους βροχής και θυελλωδών ανέμων, κάτι που τους εμπόδιζε να βλέπουν την ακτή ως οδηγό τους. 

«Όταν ήρθε η κακοκαιρία, ήταν κακό. Αλλά έγινε χειρότερο και πιο τρομακτικό όταν σταμάτησε να λειτουργεί το GPS. Δεν μπορούσαμε να δούμε πού πηγαίναμε κι έτσι αποφασίσαμε να σβήσουμε τη μηχανή και να περιμένουμε για να εξοικονομήσουμε καύσιμα» λέει ο Nanjikana. 

Επέζησαν τρώγοντας τα πορτοκάλια που είχαν πάρει για το ταξίδι και καρύδες που έβρισκαν στο νερό και πίνοντας νερό που παγίδευσαν σε ένα κομμάτι καραβόπανου,  για 29 ημέρες διανύοντας 400 χιλιόμετρα, προτού τους εντοπίσει ένας ψαράς στα ανοιχτά των ακτών της Νέας Βρετανίας, στα νερά της Παπούας Νέας Γουινέας

«Δεν γνωρίζαμε πού βρισκόμασταν, αλλά δεν περιμέναμε να είμαστε και σε άλλη χώρα» είπε ο Nanjikana. 

Οι δύο άνδρες ήταν τόσο εξαντλημένοι όταν έφτασαν στο Πόμιο στις 2 Οκτωβρίου, ώστε χρειάστηκε να μεταφερθούν στα χέρια από ανθρώπους σε κοντινό σπίτι και στη συνέχεια σε κέντρο υγείας.

"Τώρα ζουν ευτυχισμένοι μαζί μας ", ανέφερε ο τοπικός άρχοντας , Joe Kolealo στην Solomon Islands Broadcasting Corporation.

Ο Nanjikana παραδέχεται πώς ήταν μια τρομακτική εμπειρία αλλά είχε και κάποια θετικά, καθώς ήταν ένα ευχάριστο διάλειμα εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του Covid -19.

«Δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε ενόσω ήμασταν στη θάλασσα. Δεν άκουσα τίποτα για κορωνοϊό ή κάτι άλλο. Ανυπομονούσα να γυρίσω σπίτι, όμως υποθέτω πως ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα πάντα». 

«Αντιμετωπίσαμε κακές καιρικές συνθήκες που ήρθαν με καταρακτώδη βροχή, πυκνά σκοτεινά σύννεφα και ισχυρούς ανέμους στο δρόμο μας - για περίπου μία ώρα», δήλωσε o  Ναντζικάνα στο SIBC News από το Pomio μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης.

"Επιβιώσαμε με το νερό της βροχής, και με προσευχές στο Θεό", απαντά σε σχετική ερώτηση του SIBC News.

 Η Μary Walenenea, επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Ξένων Υποθέσεων και Εμπορίου, δήλωσε ότι  βρίσκονται σε συνεννόηση με τους διασωθέντες αλλά και τις αρχές της Νέας Γουινέας για την ασφαλή επιστροφή των  ναυαγών στην πατρίδα τους. 

Ακριβώς βόρεια του νησιού Mono, απ' όπου ξεκίνησαν οι δύο άνδρες, βρίσκεται το νησί Bougainville της Παπούα Νέας Γουινέας.

Τον Ιούλιο, ένα σκάφος που μετέφερε τον υπουργό Υγείας του Μπουγκενβίλ, Τσάρι Νάπτο, τη σύζυγό του, τον γιο του και άλλα τέσσερα άτομα εξαφανίστηκε στην ταραγμένη θάλασσα. Βρέθηκε μόνο ένα άτομο, ένας τοπικός δάσκαλος.

Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ένα άλλο πλοίο εξαφανίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μπουγκενβίλ με 13 επιβάτες, καταλήγοντας 50 χιλιόμετρα βόρεια του προορισμού του 36 ώρες αργότερα, αναφέρει ο Guardian.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπουγκενβίλ Φράνσις Τόκουα είπε ότι από τότε η κυβέρνηση εξετάζει τον περιορισμό των εκδρομών με πλοία κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ