Τζον Κατσιματίδης: Ποιος είναι ο Έλληνας κροίσος που φιγουράρει στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς (βίντεο)

Η περιουσία του αγγίζει τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ένας Έλληνας, ο Τζον Κατσιματίδης, βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τους 400 πιο πλούσιος Αμερικάνους στον κόσμο.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της αλυσίδας παντοπωλείων Gristedes, εκτιμάται σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό, ότι έχει περιουσία που αγγίζει τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Να σημειωθεί ότι ο κροίσος, ο όμιλος του οποίου περιλαβάνει ακόμα  βενζινάδικα και εταιρείες real estate, γεννήθηκε στη Νίσυρο και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη όταν ήταν ακόμη βρέφος.

Το who is who του Τζον Κατσιματίδη

Ο Τζον Α. Κατσιματίδης (γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1948) είναι Ελληνοαμερικάνος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών. Είναι ο ιδιοκτήτης, πρόεδρος,  και διευθύνων σύμβουλος της Gristedes Foods, μιας αλυσίδας παντοπωλείων στο Μανχάταν, και της Red Apple Group, μιας εταιρείας ακινήτων με περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και την Πενσυλβάνια.  Είναι επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Red Apple Group, United Refining Company.

Εργάστηκε ως υπάλληλος σε παντοπωλείο, ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αλλά εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο όταν του δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει ένα μέρος του καταστήματος όπου εργαζόταν. Άνοιξε το δικό του παντοπωλείο το 1969 και είχε 10 καταστήματα Red Apple μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Παράλληλα μπήκε στην ιδιοκτησία ραδιοφωνικών σταθμών το 2019 με την απόκτηση του WABC (AM) στη Νέα Υόρκη.

Ο Κατσιματίδης ήταν ο δεύτερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για δήμαρχος της Νέας Υόρκης στις εκλογές του 2013.

Ποιος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικάνους - Βγήκε εκτός ο Ντόναλντ Τραμπ

Η συνδυασμένη καθαρή περιουσία της λίστας του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς αυξήθηκε κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια από τον περασμένο χρόνο, και τώρα αξίζει συνολικά 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το ΑΕΠ του Καναδά. 

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, με καθαρή περιουσία 201 δισ δολάρια, μπροστά από τον Ελον Μασκ (190,5 δισεκατομμύρια) και τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ (134,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

 Μεγάλη είδηση αποτελεί  το γεγονός ότι ο Μπιλ Γκέιτς, μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου του από την 57χρονη σύζυγό του Μελίντα Φρανς Γκέιτς τον Μάιο, έφυγε από τις δύο πρώτες θέσεις, για πρώτη φορά σε τρεις δεκαετίες. Τώρα είναι στην 4η θέση με 134 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι πλέον αρκετά πλούσιος για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 400 πλουσιότερων Αμερικανών ο οποίος καταρτίζεται από το περιοδικό Forbes. Η περιουσία του κ. Τραμπ υπολογίζεται επί του παρόντος ότι φθάνει τα 2,5 δισεκ. δολάρια, είναι δηλαδή κατά 400 εκατ. χαμηλότερη από αυτήν του τελευταίου προσώπου που συμπεριλήφθηκε στη φετινή λίστα, εξήγησε το περιοδικό την Τρίτη.

Το 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέλαβε την 339η θέση στον κατάλογο, όμως, σύμφωνα με το Φορμπς, η περιουσία του μειώθηκε κατά 600 εκατομμύρια δολάρια αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού. Όπως εξηγείται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι αξίες μετοχών εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, των κρυπτονομισμάτων και άλλων πόρων αυξήθηκαν ραγδαία.

Αντίθετα, οι τιμές «των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις -που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Τραμπ- γνώρισαν μαρασμό, αφήνοντας τον πρώην πρόεδρο εκτός του πιο αποκλειστικού κλαμπ στον κόσμο», προσθέτει ο αρθρογράφος του Φορμπς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο κάθε χρόνο από το 1996, όταν κατέλαβε την 368η θέση. Από το 1997 ως το 2016, τη χρονιά που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, βρισκόταν στο πλουσιότερο μισό των προσώπων της λίστας.

Όμως από το 2016, άρχισε η πτώση του και έκτοτε συνέχισε να υποχωρεί στην κατάταξη, προτού μείνει εκτός αυτής φέτος.

Κατά εκτιμήσεις, η κορύφωση της περιουσίας του κ. Τραμπ καταγράφηκε το 2015, όταν το Φορμπς υπολόγισε πως έφθανε τα 4,5 δισεκ. δολάρια. Την επόμενη χρονιά, υποχώρησε στα 3,7 δισεκ. δολάρια και από το 2017 ως το 2019 υπολογίστηκε πως ανερχόταν σε 3,1 δισεκ. δολάρια.

Ο επιχειρηματίας των ακινήτων έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι η εκλογή του στην προεδρία του κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσο ήταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου ο κ. Τραμπ ανέθεσε τη διαχείριση του επιχειρηματικού ομίλου του στους γιους του, ωστόσο οι εταιρείες παρέμειναν στην κατοχή του.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ