Το διάσημο Designboom έβαλε πρώτο θέμα μια αεροδυναμική εξοχική κατοικία στην Κρήτη - Αρχιτέκτονας ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος (φωτό)

Το σπίτι γίνεται ένα με το τοπίο

Πρώτο θέμα στην διάσημη ιστοσελίδα Designboom, η οποία ειδικεύεται σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αρχιτεκτονική, το design και την τέχνη, είναι μια αεροδυναμική εξοχική κατοικία που βρίσκεται στην Κρήτη.

Ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Σταθόπουλος και το KRAK. architects σχεδίασαν το «casa katana» παίρνοντας την μορφή ως μια στραβή γραμμή χαραγμένη στο τοπίο της νότιας Κρήτης.

Photo: screenshoot.designboom.com

Η μοναδική μορφολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το μοντέρνο αυτό σπίτι. Άλλωστε όπως σημειώνει και το διαδικτυακό περιοδικό «οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να ενσωματώσουν πλήρως την κατοικία στο τοπίο, αφήνοντας ανέγγιχτη την ομορφιά του περιβάλλοντα χώρου».

Το σπίτι μοιάζει με το σημάδι (αιχμηρό αλλά ήπιο) που αφήνει ένα σπαθί katana, εξού και το όνομα του «casa katana». 

 

 

Το βασικό υλικό είναι ένα χρωματιστό μίγμα σκυροδέματος, ενώ η παλέτα των χρωμάτων μοιάζει με εκείνη του τοπίου, αλλά και με την υφή των βράχων. Ταυτόχρονα, παρέχει ανθεκτικότητα, χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια και ελάχιστη δυνατή συντήρηση. Ταυτόχρονα το χρωματιστό σκυρόδεμα δίνει την αίσθηση της σπηλιάς.

Οι επισκέπτες μπαίνουν στο κτίριο από το υπόγειο, όπου βρίσκεται η είσοδος ενώ στο εσωτερικό συναντά κανείς ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς. Στη συνέχεια αποκαλύπτεται το καθιστικό και τα δωμάτια, με την οικία να προσφέρει υπέροχη θέα στη θάλασσα.

© konstantinos stathopoulos | KRAK. architects

© konstantinos stathopoulos | KRAK. architects

© konstantinos stathopoulos | KRAK. architects

© konstantinos stathopoulos | KRAK. architects

© konstantinos stathopoulos | KRAK. architects

© konstantinos stathopoulos | KRAK. architects

Δεδομένου ότι το κρητικό κλίμα προάγει την υπαίθρια διαβίωση, ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού είναι αφιερωμένο στους εξωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους. Τα παράθυρα και οι πόρτες ανοίγουν σε μια λογική ημι-υπαίθριας μετάβασης, έτσι ώστε όλο το σπίτι να λειτουργεί παθητικά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Ο ένοικος του σπιτιού καλείται έτσι να ζήσει και να εξερευνήσει τη φυσική ομορφιά της νότιας Κρήτης σε συνδυασμό με μια μοναδική αρχιτεκτονική εμπειρία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ