Ο Άκης Πετρετζίκης μας εντυπωσιάζει πάλι - Φανταστική καραμελόπιτα για να τους εντυπωσιάσουμε όλους

 

Λατρεμένη καραμελόπιτα που δεν μπορεί πραγματικά κανένας να αντισταθεί. Αποτελείται από αφράτο κέικ με χουρμάδες και σπιτικό toffee! Ένα υπέροχο μοναδικό και πεντανόστιμο αποτέλεσμα.

Συστατικά

Για το κέικ

  • 350 γρ. νερό, ζεστό
  • 2 κ.σ. καφέ, στιγμιαίο
  • 300 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
  • 5 αβγά, μεσαία
  • 230 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 10 γρ. σόδα μαγειρική
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το toffee

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κέικ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τον καφέ και ανακατεύουμε να λιώσει ο καφές. Βάζουμε τους χουρμάδες, καλύπτουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 12 ώρες να μουλιάσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ για να πολτοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη. 
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το βούτυρο σε δόσεις.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στο μίξερ, αλάτι και το μείγμα από τους χουρμάδες. Χτυπάμε για 1 λεπτό να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 28 εκ. και ψήνουμε 40-50 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το toffee

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τον λοβό βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί καλά.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Βάζουμε το 1/5 από τη ζάχαρη στο τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει. Βάζουμε άλλη μια δόση από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Μόλις λιώσει βάζουμε άλλη μια δόση ζάχαρης και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γίνει καραμέλα.
  • Μεταφέρουμε την καυτή κρέμα γάλακτος μέσα στο τηγάνι με την καραμέλα, βάζουμε αλάτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με μια μαρίζ για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και γίνει μια παχύρευστη καραμέλα.
  • Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε ένα κομμάτι στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 λεπτό σκεπασμένο με μεμβράνη.
  • Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το ζεστό toffee.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ