Άκης Πετρετζίκης: Κοτόσουπα με πίτες - Ένα τέλειο πιάτο για μια βροχερή ημέρα σαν την σημερινή

Ένα υπέροχο, ζεστό, κυρίως γεύμα... 

Συστατικά

  • 450 γρ. στήθος κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο και πέτσα, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 καρκάσα, από κοτόπουλο
  • 1 κρεμμύδι, μέτριο, χοντροκομμένο
  • 1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 2 στικ σέλερι, καθαρισμένα από ίνες και κομμένα σε κομμάτια
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 700 γρ. νερό
  • 2 κύβους κότας
  • 10 κλ. θυμάρι, φρέσκο+ έξτρα για το σερβίρισμα (μόνο τα φύλλα)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 250 γρ. γάλα
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. κασέρι, τριμμένο + έξτρα για  το σερβίρισμα
  • αμύγδαλα, ελαφρώς σπασμένα, για το σερβίρισμα
  • 2-3 αραβικές πίτες, κομμένες σε τριγωνάκια, για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.

  • Όταν κάψουν, προσθέτουμε τα στήθη του κοτόπουλου –αφού τα αλατοπιπερώσουμε– και τα ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές.
  • Τα αφαιρούμε και τα κρατάμε σε ένα πιάτο.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα την καρκάσα, το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά – δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, απλώς να «ιδρώσουν» λίγο.
  • Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί σχεδόν όλο, ρίχνουμε το νερό και τους κύβους.
  • Αφού πάρουν βράση, βάζουμε και το θυμάρι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
  • Αφαιρούμε την καρκάσα.
  • Κάνουμε λεία τη σούπα στο μούλτι ή με το ραβδομπλέντερ, την αδειάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και τη σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε τα στήθη κοτόπουλου, το γάλα και τον χυμό λεμονιού.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να πήξει για 10 λεπτά.
  • Τη σερβίρουμε με θυμάρι, τριμμένο κασέρι και αμύγδαλα και τη συνοδεύουμε με τις πίτες, αφού τις έχουμε περάσει λίγο από το τηγάνι να τραγανίσουν.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ