Υπάρχει μια χώρα όπου τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα - Στην επιφάνεια μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις

Σχεδόν το 50% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό

Οι περισσότεροι κάτοικοι πεινούν, παιδιά πεθαίνουν: οι φυσικές καταστροφές και η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχουν βυθίσει τη Γουατεμάλα σε μια από τις χειρότερες κρίσεις διατροφικής ανασφάλειας που έχουν καταγραφεί στα χρονικά, προειδοποίησε χθες Σάββατο ο Συνήγορος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανεξάρτητη αρχή.

Ο Χορδάν Ρόδας, ο επικεφαλής της αρχής αυτής της φτωχότερης χώρας της κεντρικής Αμερικής, συμμετείχε χθες σε διαδήλωση, την ημέρα της παγκόσμιας ημέρας διατροφής, που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

«Οι προοπτικές είναι ζοφερές στη Γουατεμάλα σε ό,τι αφορά τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας, ιδιαίτερα ως προς τον στόχο να τερματιστεί η πείνα» και να μειωθεί η φτώχεια ως το 2030, τόνισε ο κ. Ρόδας.

Οι αριθμοί που επικαλέστηκε είναι εύγλωττοι: το 16% των περίπου 17 εκατομμυρίων Γουατεμαλτέκων υφίστανται υποσιτισμό· οξεία διατροφική ανασφάλεια αντιμετωπίζει το 18% των κατοίκων, λιγότερο οξεία το 45%.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ, σχεδόν το 50% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό - πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό στη Λατινική Αμερική. Από τον Ιανουάριο, 39 παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν εξαιτίας του υποσιτισμού τους.

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές κρίσεις, που προκάλεσαν η πανδημία του νέου κορωνοϊού και κλιματικά φαινόμενα όπως οι κυκλώνες Ήτα και Γιώτα», που στοίχισαν σε δεκάδες ανθρώπους τη ζωή τους πέρυσι, κατέστρεψαν καλλιέργειες και προκάλεσαν ζημιές σε πολλές υποδομές, πρόσθεσε ο κ. Ρόδας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι να λάβει «επιθετικά και αποτελεσματικά μέτρα για να εγγυηθεί το δικαίωμα του πληθυσμού να έχει τροφή».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ