Ντίνα Νικολάου: Τούρτα carrot cake με πλούσια κρέμα «τσουρέκι» - εντυπωσιακή & πεντανόστιμη

Εντυπωσιακή τούρτα με αφράτο carrot cake αλλά και μια ονειρεμένη, αφράτη κρέμα που μοσχομυρίζει τσουρέκι

Υλικά

Για το κέικ καρότο

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
300 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
4 μέτρια καρότα, τριμμένα
100 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
1 κουτ. γλυκού κανέλα
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα

400 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
200 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla, καλά παγωμένη
50 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κουτ. γλυκού μαχλέπι, σκόνη
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
¼ κουτ. γλυκού μαστίχα, σκόνη
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
Για την επιφάνεια
2 καρότα
100 γρ. ζάχαρη
100 ml νερό

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το κέικ

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνω τη βάση με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολ κοσκινίζω μαζί το αλεύρι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το σόδα.

Βάζω στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και χτυπάω για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια υπόλευκη κρέμα. Προσθέτω τη βανίλια, χαμηλώνω την ταχύτητα και ρίχνω τα καρότα. Μόλις σκορπίσουν στο μείγμα σταματάω το μίξερ και ρίχνω τα στεγνά υλικά. Ανακατεύω με μια μαρίζ και προσθέτω τα καρύδια.

Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ισιώνω καλά (χτυπάω την φόρμα στον πάγκο για να φύγουν οι εσωτερικές φυσαλίδες). Ψήνω στο φούρνο για 20-25 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα σουβλί και αν βγει καθαρό αποσύρω από το φούρνο. Αφήνω το κέικ για 10 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Για την κρέμα

Βάζω στον κάδο του μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή σαντιγί. Βάζω σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μαχλέπι και τη μαστίχα και τα αφρατεύω με το σύρμα. Προσθέτω σε δόσεις την σαντιγί ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Μεταφέρω το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και το αφήνω στο ψυγείο μέχρι την ώρα της συναρμολόγησης.

Για την επιφάνεια

Βάζω σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό και βράζω για 5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένα σφιχτό σιρόπι. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να γίνει χλιαρό.

Καθαρίζω τα καρότα και τα κόβω σε λεπτές «κορδέλες» με το πίλερ ή με το μαντολίνο. Ρίχνω τις κορδέλες στο χλιαρό σιρόπι και τις αφήνω για 2 λεπτά. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω σε μια σχάρα να στραγγίξουν.

Για την συναρμολόγηση

Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβω το κέικ σε τρία ίσια κομμάτια. Απλώνω σε κάθε κομμάτι από ίση ποσότητα κρέμας και τα τοποθετώ το ένα επάνω στο άλλο. Βάζω το κέικ για 20 λεπτά στο ψυγείο.

Βγάζω το κέικ και αλείφω ολόγυρα με την υπόλοιπη κρέμα. Στολίζω με τριμμένα καρύδια και τις κορδέλες καρότων. Αφήνω την τούρτα για 3 ώρες στο ψυγείο πριν τη σερβίρω.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ