Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Κοτόπουλο πεταλούδα σε αρωματική μαρινάδα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Θα τους ξετρελάνει όλους

Μια καταπληκτική συνταγή για κοτόπουλο πεταλούδα σε αρωματική μαρινάδα.

Υλικά 

Για το κοτόπουλο

  • 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γραμ.

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 1/2 φλ. χυμό φρέσκου λέμονιού

  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένες

  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

  • 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο

  • 1 κ.σ. φρεσκο θυμάρι

  • 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό

 

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κοτόπουλο πεταλούδα

  • Αφαιρούμε το λαιμό (το λαρύγγι με ένα κοφτερό μαχαίρι) και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες.
  • Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω, να ακουμπάει στον πάγκο εργασίας.
  • Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό.
  • Έτσι ανοίγουμε το κοτόπουλο.
  • Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο ώστε τώρα να έχουμε το στήθος προς τα πάνω και να το βλέπουμε και η ανοιγμένη κοιλιά του να ακουμπάει στην επιφάνεια εργασίας.
  • Βάζουμε τις παλάμες μας πάνω στο στήθος του κοτόπουλου και πιέζουμε δυνατά.
  • Πιέζουμε δυνατά με τα χέρια, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται.
  • Πιέζοντάς το, σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει.
  • Έτσι έχουμε ισόπαχα σημεία σε όλο το κοτόπουλο για ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τι δύο πλευρές.
  • Αλάτι και πιπέρι βάλτε πάντα κατά βούληση όσο επιτρέπεται και όσο σας αρέσει.
  • Ενδεικτικά 1 κ.σ. αλάτι και 1/2 κ.σ. πιπέρι.
  • Αν θέλετε να ψήσετε το κοτόπουλο πεταλούδα στον φούρνο αντί για την σχάρα, αφήστε και πάλι το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30 λεπτά πριν το ψήσετε.
  • Προθερμάνετε καλά τον φούρνο στους 200ºC στον αέρα για το ψητό κοτόπουλο με μαρινάδα.
  • Ψήστε στην μεσαία σχάρα για 45 λεπτά, χωρίς όμως να ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου.

Για τη μαρινάδα

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι.
  • Σκεπάζουμε το βάζο και ανακινούμε.
  • Χτυπάμε τα υλικά της μαρινάδας για το ψητό κοτόπουλο να γίνουν σαν κρέμα.
  • Βάζουμε το ανοιγμένο κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή σε πλακέ φαρδύ μπολ.
  • Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό και πλακέ.
  • Περιχύνουμε τη μαρινάδα.
  • Δένουμε τη σακούλα και κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα.
  • Αν βάλουμε το κοτόπουλο σε ανοιχτό φαρδύ μπολ αλείφουμε ολόγυρα την μαρινάδα και με τα χέρια κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο να πάει παντού.
  • Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 12 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο).
  • Όσο πιο πολύ μείνει η μαρινάδα τόσο πιο ωραίο θα γίνει το ψητό κοτόπουλο .
  • Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα με τη μαρινάδα αρκετές φορές κατά την διάρκεια μαριναρίσματος.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο.
  • Το αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο.
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε ταμποναριστά, να στεγνώσει, με απορροφητικό χαρτί.
  • Ανάβουμε την φωτιά και αφού γίνουν τα κάρβουνα και πέσει η θράκα, τοποθετούμε το κοτόπουλο ανοιχτό σε σχήμα πεταλούδας με την πέτσα να ακουμπάει στη σχάρα και ψήνουμε για 15 λεπτά να ροδίσει.
  • Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά.
  • Ελέγχουμε αν είναι ψημένο το κοτόπουλο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο.
  • Αν τα υγρά που θα τρέξουν είναι διάφανα τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο και ζουμερό.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο από την φωτιά σε μια πιατέλα.
  • Σκεπάζουμε το ψημένο κοτόπουλο για 10 λεπτά να ανακτήσει τα υγρά του.
  • Το τεμαχίζουμε και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής ή και πατάτες.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ