Πώς να αντιμετωπίσεις τους επιθετικούς ανθρώπους - Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά

Με μια δεύτερη προσέγγιση και με ευελιξία, μπορείς να μετατρέψεις την επιθετικότητα 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συναντήσει επιθετικά άτομα στη ζωή μας. Αυτά τα άτομα μπορεί να υπάρχουν στο φιλικό ή στο επαγγελματικό μας περιβάλλον. Αρχικά, μπορεί να νιώθεις ότι είναι κυριαρχικοί, απαιτητικοί ή ακόμα και τοξικοί και πως δε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους.

Ωστόσο, με μια δεύτερη προσέγγιση και με ευελιξία, μπορείς να μετατρέψεις την επιθετικότητα αυτή σε συνεργασία και σεβασμό.

Οι λόγοι για μια αδικαιολόγητα εχθρική συμπεριφορά είναι πολλοί και συχνά περίπλοκοι. Ανεξάρτητα όμως από τον λόγο, είναι σημαντικό να μπορείς να επικοινωνήσεις με έναν τέτοιο άνθρωπο, ειδικά όταν πρόκειται για τα δικαιώματα, τα συμφέροντα ή ακόμα και την ασφάλειά σου.

1. Aσφάλεια.

Η πιο σημαντική προτεραιότητα σου, όταν έχεις να κάνεις με ένα εχθρικό άτομο, είναι να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Εάν δεν αισθάνεσαι άνετα με μια κατάσταση, φύγε. Αναζήτησε βοήθεια και υποστήριξη, εάν είναι απαραίτητο. Μην μπεις ποτέ σε διαδικασία να υπομείνεις οποιαδήποτε χειριστική ή βίαιη συμπεριφορά. Και προφανώς μη δώσεις ποτέ δεύτερη ευκαιρία σε άτομα τα οποία ξεπερνούν τα όρια και βιαιοπραγούν.

2. Κράτα την απόσταση σου και τις επιλογές ανοιχτές.

Δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με όλα τα εχθρικά άτομα που τον περιτριγυρίζουν. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος και η ευτυχία και η ευημερία σου εξίσου σημαντικές. Αν δεν διακυβεύεται κάτι σημαντικό, μην αναλώνεσαι προσπαθώντας να αντιμετωπίσεις ένα άτομο που είναι επιθετικό και δεν αλλάζει. Είτε έχεις να κάνεις με έναν θυμωμένο οδηγό στο δρόμο, έναν πιεστικό συγγενή ή έναν κακότροπο προϊστάμενο, κράτα μια υγιή απόσταση και απόφυγε τις πολλές συζητήσεις.

3. Μη τσιμπάς.

Πάμε τώρα στην περίπτωση που δεν γίνεται αλλιώς και πρέπει να επικοινωνήσεις με έναν τέτοιο άνθρωπο. Ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά των εχθρικών ατόμων, είναι ότι χρησιμοποιούν την επιθετικότητά τους, για να πατήσουν τα κουμπιά σου και να σε βγάλουν εκτός εαυτού. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν από το πουθενά ένα πλεονέκτημα, με το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες σου προς όφελός τους.

Εάν καλείσαι να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο δύσκολο άτομο, ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Όσο λιγότερο αντιδραστικός είσαι στις προκλήσεις, τόσο περισσότερο μπορείς να χρησιμοποιήσεις την καλύτερη κρίση σου για να χειριστείς την κατάσταση.

Σίγουρα νιώθεις αναστατωμένος, αλλά προτού πείς ή κάνεις κάτι για το οποίο μπορεί αργότερα να μετανιώσεις, πάρε μια βαθιά ανάσα και μέτρα αργά μέχρι το δέκα.  Σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι να φτάσεις στο δέκα, θα έχεις ανακτήσει την ψυχραιμία σου και θα έχεις βρει την κατάλληλη απάντηση, ώστε να μην επιδεινώσεις το πρόβλημα. Διατηρώντας τον αυτοέλεγχό σου, αξιοποιείς περισσότερη δύναμη για να διαχειριστείς την κατάσταση.

4. Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά.

Αυτά που λέει και κάνει ένας επιθετικός άνθρωπος, είναι στην πραγματικότητα μια προβολή της δικής του πραγματικότητας. Όταν έχεις ανοσία στις απόψεις και τις πράξεις των άλλων, δεν θα γίνεις ποτέ θύμα του άσκοπου πόνου που προσπαθούν να σου προκαλέσουν.

Το να μην παίρνεις προσωπικά όσα λένε και προσπαθούν να σε κάνουν να νιώσεις, μπορεί να σε βοηθήσει να αποπροσωποποιήσεις την κατάσταση και να μπεις στη θέση του άλλου, έστω και για μια στιγμή. Το θέμα είναι να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου, ότι οι περισσότεροι εχθρικοί άνθρωποι υποφέρουν μέσα τους και έτσι, μπορείς να τους χειριστείς με περισσότερη αποστασιοποίηση και ηρεμία, σύμφωνα με την Μαρία Μαρκουλιδάκη και το tsemperlidou.gr.

5. Μην στέκεσαι παθητικά.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις κατά νου για τους εχθρικούς ανθρώπους, είναι ότι επιλέγουν εκείνους που θεωρούν πιο αδύναμους, οπότε όσο παραμένεις παθητικός και αδύναμος, κάνεις τον εαυτό σου εύκολο στόχο. Πολλοί εχθρικοί άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα δειλοί μέσα τους. Όταν “τα θύματά τους” αρχίζουν να δείχνουν τη δυναμική τους και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, ο άλλος συχνά υποχωρεί.

Μη ξεχνάς! Έχεις κάθε δικαίωμα να:

  • Σου φέρονται με σεβασμό.
  • Εκφράζεις τα συναισθήματα, τις απόψεις και τα θέλω σου.
  • Ορίζεις τις δικές σου προτεραιότητες.
  • Λες όχι χωρίς να αισθάνεσαι ένοχος.
  • Έχεις διαφορετικές απόψεις από τους άλλους.
  • Φροντίζεις να προστατεύεις τον εαυτό σου.
  • Δημιουργείς τη δική σου ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ