Λείπουν αλλά είναι αξέχαστοι: Η φώτο με Μελίνα Μερκούρη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Μίνω Βολανάκη, Δέσπω Διαμαντίδου

Η «τελευταία Ελληνίδα θεά» έφυγε στις 6 Μαρτίου του 1994....

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ού αιώνα. Υπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα. Κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας (1967-1974).

Σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Έβδομης Τέχνης. 

Εζησε στο Παρίσι, όπου γνλωρισε τον Μαρσέλ Ασάρ. Η Μελίνα εμφανίζεται στη θεατρική σκηνή της Πόλης του Φωτός σε μπουλβάρ των Ζακ Ντεβάλ και Μαρσέλ Ασάρ. Παίζει στο “Le Moulin de la Galette”, στο “Les Compagnons de la Marjolaine”, στο “Il etait une gare”. Εκεί θα γνωρίσει τον Ζαν Κοκτώ, τον Ζαν Πωλ Σαρτρ, την Κολέτ, τη Φρανσουάζ Σαγκάν. 

 

 Λίγο μετά την μεταπολίτευση η Μελίνα Μερκούρη, άρτι αφιχθείσα από το Παρίσι συναντιέται με τον Μίνω Βολανάκη τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τη Δέσπω Διαμαντίδου. Με τους δύο πρώτους θα συνεργαστεί το 1976 για το φιλόδοξο ανέβασμα της «Μήδειας» που επρόκειτο να ήταν το ντεμπούτο της Μελίνας στην Επίδαυρο:«Δεν με θέλανε όμως στην Επίδαυρο και μας στήσανε μια έξυπνη δουλειά, ανακοίνωσε τελευταία στιγμή το Εθνικό θέατρο τη δική του «Μήδεια» και έτσι βέβαια δεν μπορούσαν να ανέβουν δύο Μήδειες στην Επίδαυρο…» θα διηγείτο η Μελίνα Μερκούρη.

Η παράσταση με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα έκανε μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και τελικά η ηθοποιός έκανε τη μια και μοναδική της στην Επίδαυρο τέσσερα χρόνια αργότερα το 1980, ως Κλυταιμνήστρα στην «Ορέστεια».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ