Εμανουέλ Μακρόν: Θα είμαι πρόεδρος όλων των Γάλλων - Ποια είναι τα επόμενα βήματά του (φωτό - βίντεο)

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των χθεσινών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία και αποφεύγοντας μια ήττα από τη Μαρίν Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε χθες το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

 

 

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας -οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι- καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

 

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγχαίρει τον «αληθινό φίλο» της χώρας του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη σήμερα τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, αληθινό φίλο της Ουκρανίας, για την επανεκλογή του!», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter. «Του εύχομαι νέες επιτυχίες για το καλό του (γαλλικού) λαού. Εκτιμώ την υποστήριξή του και είμαι πεπεισμένος ότι μαζί θα προχωρήσουμε προς νέες κοινές νίκες. Προς μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη!», πρόσθεσε.

Οι κ.κ. Μακρόν και Ζελένσκι έχουν συνομιλήσει επανειλημμένα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Η Γαλλία έχει εφοδιάσει τον στρατό της Ουκρανίας με όπλα αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ, ιδίως με αντιαρματικούς πυραύλους Milan και πυροβόλα Caesar.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγχαίρει τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, λέει πως θα συνεργαστούν για να «υπερασπίσουν τη δημοκρατία»

 

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, διαβεβαιώνοντας πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να «υπερασπίσουν τη δημοκρατία».

«Αδημονώ να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας - ιδίως για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «εταίρο-κλειδί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που διαβεβαίωσε επίσης μέσω Twitter ότι στην Ουάσινγκτον «ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τη Γαλλία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, ενισχύοντας τη μακρά και ισχυρή συμμαχία και φιλία μας».

 

 

Μακρόν: Θα είμαι πρόεδρος όλων των Γάλλων

Περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του Μπριζίτ, τα παιδιά της, τα εγγόνια της και υπό τους ήχους του «ευρωπαϊκού ύμνου», δηλαδή την Ωδή στη χαρά, ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο Πεδίο του 'Αρεως, κάτω από τον Πύργο του 'Αιφελ στο Παρίσι.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Μακρόν αφού ευχαρίστησε επανειλημμένα όσους εργάστηκαν για την επανεκλογή του δήλωσε πως γνωρίζει καλά ότι πολλοί που τον ψήφισαν σήμερα το έκαναν για να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά.

 

 

Υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του ουκρανικού».

Υποσχέθηκε επίσης πως η νέα πενταετία του στην προεδρία δεν θα είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης και υποσχέθηκε πως θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους άντρες και γυναίκες που στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο με εμπιστεύτηκαν για να φέρουμε μια πιο ανεξάρτητη Γαλλία, μια ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από επενδύσεις και βαθιές αλλαγές» κατέληξε ο Μακρόν, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το πλήθος να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Φωτό: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ