Ντίνα Νικολάου: Κοτόπιτες ανοιχτές με σπανάκι σε φύλλο κρούστας - πανεύκολες και λαχταριστές

Αν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο από προηγούμενη συνταγή, ψητό ή βραστό, μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε μια πεντανόστιμη πιτούλα που θα αρέσει σε όλους

Υλικά

  • 4 φύλλα κρούστας
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 800 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 15 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ. ξηροί καρποί της αρεσκείας σας, χοντροσπασμένους (φουντούκια, αμύγδαλα, Αιγίνης, κουκουνάρι) + λίγους επιπλέον ολόκληρους για την επιφάνεια
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν καλά. Ρίχνω τους κύβους του κοτόπουλου, αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 6-8 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να ροδίζουν. Βγάζω το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά.

Ρίχνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι, αλατοπιπερώνω και σοτάρω μέχρι να πέσει ο όγκος από το σπανάκι. Το μεταφέρω στο μπολ με το κοτόπουλο (το βγάζω με τρυπητή κουτάλα ώστε να μην πάρω και τα ζουμιά του) και το αφήνω στην άκρη.

Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, τα 150 γρ. μοτσαρέλα, το δυόσμο, τους ξηρούς καρπούς, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω τα σοταρισμένα υλικά και ανακατεύω καλά.

Για τις κοτόπιτες

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά 4 ατομικά φορμάκια ή 1 τετράγωνο ταψάκι 24x24 εκ. Βουτυρώνω καλά όλα τα φύλλα κρούστας και τα τοποθετώ το ένα επάνω στο άλλο. Με ένα μαχαίρι κόβω τα φύλλα στη μέση και οριζόντια και κάθετα δημιουργώντας 4 παραλληλόγραμμα. Στρώνω τα φύλλα στα ατομικά φορμάκια. Εάν χρησιμοποιήσετε το τετράγωνο ταψάκι δεν χρειάζεται να τα κόψετε.

Μοιράζω τη γέμιση στα φορμάκια και πασπαλίζω με την υπόλοιπη μοτσαρέλα. Σκορπίζω λίγους ξηρούς καρπούς και ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά. Εάν βάλω το μείγμα σε τετράγωνο ταψάκι, ψήνω για 40 λεπτά.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ