Κορωνοϊός: Έρευνα - σοκ του Cambridge - Πρόωρη γήρανση εγκεφάλου κατά 20 χρόνια - Το IQ πέφτει 10 μονάδες!

Η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου που παρατηρείται, σύμφωνα με την έρευνα μπορεί να οφείλεται στο ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. 

Mια νέα έρευνα του Cambridge, προκαλεί ανγησυχία, αφού όπως λέει, ο Covid-19, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου κατά δύο δεκαετίες. 

Η εξασθένηση του εγκεφάλου, ως αποτέλεσμα της σοβαρής νόσου από COVID-19 είναι παρόμοια με εκείνη που υφίσταται ένας άνθρωπος μεταξύ των ηλικιών 50 και 70 και ισοδυναμεί με την απώλεια 10 μονάδων IQ, αναφέρει ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Imperial College του Λονδίνου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό eClinicalMedicine, προκύπτουν από το NIHR COVID-19 BioResource.

Οι ερευνητές, στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκες από τις υγειονομικές αρχές της Αγγλίας, χρησιμοποίησαν 46 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη, που νοσηλεύτηκαν με κοροναϊό το 2020.

Pexels/SHVETS production

Το 1/3 από αυτούς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ, που σχετίζονται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη λογική, έξι μήνες μετά τη νοσηλεία τους. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά 66.008 πολιτών, από τον γενικό πληθυσμό.

Δείτε εδώ όλη την έρευνα 

Αξιολογήθηκαν επίσης κλίμακες μέτρησης του άγχους, της κατάθλιψης και της διαταραχής μετατραυματικού στρες αναφέρει το www.cam.ac.uk. 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τόσο αυστηρή αξιολόγηση και σύγκριση σε σχέση με τις μεταγενέστερες επιπτώσεις της σοβαρης νόσησης από COVID-19.

Οι άνθρωποι που νίκησαν την COVID-19 ήταν λιγότερο ακριβείς και με βραδύτερους χρόνους απόκρισης από τον αντίστοιχο πληθυσμό. 

Τα προβλήματα  ήταν μεγαλύτερα για όσους χρειάστηκαν οξυγόνο

Οι ερευνητές σε δηλώσεις τους επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα άμεσης βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, ενώ περίπου 40.000 Βρετανοί έχουν νοσηλευτεί στην εντατική λόγω επιπλοκών του Covid-19.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ