Ημέρα της Μητέρας: Η καθιέρωση και οι αρχαιοελληνικές ρίζες (βίντεο)

Και η Google εορτάζει την Εορτή της Μητέρας με ένα Doodle

Η Εορτή της Μητέρας εορτάζεται στο Δυτικό κόσμο τη δεύτερη Κυριακή του Μάϊου και είναι ένας ύμνος προς τη μητρότητα και τη μητέρα και κατ’ επέκταση τη δημιουργία. Φέτος εορτάζεται στις 8 Μάϊου 2022.

Η εορτή έχει αρχαιοελληνικές ρίζες καθώς  παραπέμπει στη λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος «Κυβέλα, Μάτερ θεών».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την μητέρα της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Aυτή την ημέρα η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες όταν σαραντίζει το μωρό τους.

Τον 20ο αιώνα η αμερικανίδα  ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ανέλαβε την πρωτοβουλία να καθιερωθεί μια ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως Εθνική Εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Ήταν θέμα χρόνου η ημέρα – φόρος τιμής να διαδοθεί σε όλο το δυτικό κόσμο.

Το σύμβολο που επέλεξε η Τζάρβις για την Εορτή της Μητέρας ήταν το λευκό γαρύφαλλο καθώς όπως ανέφερε «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ