Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Κιμαδότουρτα από τη Ντίνα Νικολάου: Η τέλεια πρόταση για εορταστικό τραπέζι ή για brunch

Αλμυρή «τούρτα» με χωριάτικο ζυμάρι και γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι κίτρινο, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 8 γρ. μαγιά, ξερή (1 φακελάκι)
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • 100 ml χλιαρό γάλα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • Φύλλα από ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επιφάνεια

  • 100 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
  • 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Για τη ζύμη

Σε ένα μπολ βάζω τα άλευρα, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το νερό, το γάλα, το ελαιόλαδο και το αυγό. Αρχίζω να ανακατεύω με τα χέρια και προσθέτω το αλάτι. Ζυμώνω για 4-5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη. Σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω στην άκρη για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Για την γέμιση

Σε ένα μπολ ζυμώνω καλά όλα τα υλικά.

Για την συναρμολόγηση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα αντικολλητικό φύλλο και ανοίγω σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 30-35 εκ. Τοποθετώ στο κέντρο ένα πιάτο διαμέτρου 20-22 εκ., και με ένα μαχαίρι κόβω την ζύμη που περισσεύει από το πιάτο σε λωρίδες πάχους περίπου 1½ εκ. (υπολογίζω περίπου 40 λεπτές λωρίδες).

Βγάζω το πιάτο από το κέντρο της ζύμης και μεταφέρω το μείγμα του κιμά, φροντίζοντας να δημιουργήσω ένα χοντρό στεφάνι που αφήνει το κέντρο του ζυμαριού χωρίς γέμιση.

Πιάνω τις λωρίδες ζύμης μια μια και τις γυρίζω επάνω από το στεφάνι του κιμά και τις πιέζω να κολλήσουν στο κέντρο της ζύμης. Σκεπάζω το στεφάνι και το αφήνω για 30 λεπτά να φουσκώσει.

Το μεταφέρω (μαζί με το αντικολλητικό χαρτί) στη λαμαρίνα του φούρνου και αλείφω με χτυπημένο αυγό. Ψήνω για 40 λεπτά.

Βγάζω την πίτα από το φούρνο και απλώνω στο κέντρο τη σάλτσα ντομάτας και την τριμμένη μοτσαρέλα. Επαναφέρω στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ