Πόνος στα δάκτυλα των χεριών: Που οφείλεται και τι πρέπει να κάνω

Συνήθως μιλάμε για οστεοαρθρίτιδα των άκρων χεριών. 

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εξελικτική νόσος των αρθρώσεων που δεν έχει σχέση με το αλάτι που τρώμε και τα αλμυρά εδέσματα γενικά. Αλλά κυρίως δεν έχει σχέση με την σοβαρή παραμορφωτική αρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα που είναι μια σοβαρή εξελικτική νόσος και καταστρέφει όλες τις αρθρώσεις. Η πρώτη εμφανίζεται σε 800 γυναίκες στις 1000 και σε μεγάλες ηλικίες, ενώ η δεύτερη σε 5 περίπου γυναίκες στις 1000 και σε νεότερες ηλικίες.

Όταν έχουμε τέτοιες ενοχλήσεις, θα συμβουλευτούμε το γιατρό μας. Συνήθως, όταν πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα χεριών, βοηθάει πολύ να κάνει κάποιος τις παρακάτω αλλαγές:

1) Να αδυνατίσει, εάν είναι παχύσαρκος!
2) Να μην κουράζει πολύ τα χέρια του και ιδιαίτερα τα δάκτυλά του.
3) Εάν έχει και κληρονομικότητα, από μητέρα ή πατέρα, πρέπει να εφαρμόσει πιο αυστηρά τα παραπάνω
μέτρα.

Σαν αρχική και άμεση λύση χρησιμοποιούμε ψυχρά επιθέματα δηλαδή κρύες κομπρέσες. Μπορεί σε ελαφρές περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουμε και τοπικές αντιφλεγμονώδεις αλοιφές.

Όσο τα πράγματα σοβαρεύουν τότε ο γιατρός θα χορηγήσει φάρμακα από του στόματος, όπως είναι τα αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή. Αυτά σε υψηλές δόσεις πρέπει να συνδυάζονται με κάποιο προστατευτικό του στομάχου γιατί ερεθίζουν το στομάχι και το έντερο. Προσοχή χρειάζεται σε άτομα που έχουν υπέρταση και μεγάλη προσοχή σε άτομα που πάσχουν από καρδιά (στηθάγχη, έμφραγμα κ.λπ.).

Σε πολύ έντονες κρίσεις πόνου στα δάχτυλα η ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης στην άρθρωση είναι η μόνη λύση. Μπορεί να επαναληφθεί μόνο εάν έχουν περάσει 20-25 ημέρες και για 3 φορές συνολικά. Η αλήθεια είναι ότι πονά παραπάνω από ό,τι πονά μια απλή ένεση.
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πρώτων ενοχλήσεων είναι πολύ σημαντική.

Είναι γνωστό ότι μέσα σε όλες τις αρθρώσεις μας υπάρχει για κάθε άτομο διαφορετική ποσότητα ενός παχύρευστου υγρού που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό:

• σαν λιπαντικό που βοηθά στην κίνηση των αρθρώσεων
• για την απορρόφηση των κραδασμών,
• για την διατροφή των δομικών στοιχείων των αρθρώσεων
• για την άμυνά της άρθρωσης στα μικρόβια

Το υγρό αυτό που ονομάζεται υαλουρονικό οξύ μειώνεται με την ηλικία. Την εποχή που αρχίζει η οστεοαρθρίτιδα, γύρω στα 50 έτη, βρίσκεται μόνο το 10% του υαλουρονικού οξέος που είχαμε σαν νέοι. Λογικό λοιπόν είναι, ότι εάν βρούμε ένα τρόπο να το αντικαταστήσουμε σε όλες μας τις αρθρώσεις, θα αναστείλουμε σε σημαντικό βαθμό και την εξέλιξη της νόσου και θα προλάβουμε την ανάπτυξή της.

Ειδικά φάρμακα για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας δεν υπάρχουν ακόμη. Υπάρχουν όμως συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για τις καταστάσεις αυτές. Εκτός από τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται για περιορισμένο χρόνο (διαφορετικά προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία), υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για τις καταστάσεις αυτές. Το πιο εξελιγμένο στην έρευνα και με δική του πατέντα, όπως αναφέρει το medicalpq.gr είναι το Syalox 300 Plus με ελβετικό υαλουρονικό οξύ υψηλής καθαρότητας, κατά πολύ μεγαλύτερης ποσότητας από ό,τι κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα και με μποσβέλλια, γνωστή για τις ιδιότητές της κατά του πόνου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ