Η Ρωσία «έκοψε» το ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία - Την Κυριακή η ανακοίνωση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ (βίντεο)

Η Φινλανδία εισήγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες, Παρασκευή, την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της σήμερα επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία «βρίσκονται στο μηδέν αυτή τη στιγμή και αυτό συμβαίνει από τα μεσάνυχτα όπως ανακοινώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίμο Καουκόνεν, ένας αξιωματούχος του Fingrid, του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

 

Το δίκτυο βρίσκεται σε ισορροπία χάρη σε εισαγωγές από τη Σουηδία, σύμφωνα με τον Fingrid, που είχε ανακοινώσει χθες, Παρασκευή, ότι μπορεί να στερηθεί «χωρίς πρόβλημα» τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια.

Η Φινλανδία εισήγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία.

Η RAO Nordic, μια θυγατρική με έδρα το Ελσίνκι της ρωσικής επιχείρησης InterRAO, είχε δικαιολογήσει χθες τη διακοπή της παροχής λέγοντας ότι από τις 6 Μαΐου δεν έχει πληρωθεί για το ηλεκτρικό που προμηθεύει στη Φινλανδία.

Η επιχείρηση δεν ανέφερε αν αυτά τα προβλήματα με την πληρωμή συνδέονται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν στόχο τη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε με φόντο την άνοδο των εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Ελσίνκι, το οποίο ανακοίνωσε τη βούλησή του να ενταχθεί «χωρίς καθυστέρηση» στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ανακοίνωση της φινλανδικής υποψηφιότητας αναμένεται αύριο, Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

Ο φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο κάλεσε σήμερα τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και είχαν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Την είδηση για την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Νιινίστο και Πούτιν μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το πρακτορείο Bloomberg.

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ΥπΕξ του NATO θα συζητήσουν στο Βερολίνο τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους για τη Ρωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών του NATO θα συναντηθούν στο Βερολίνο, στη Γερμανία, αυτό το σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους, μαζί με τις πιθανές προοπτικές ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Το NATO έχει δει αιφνίδια άνοδο της γεωπολιτικής του σημασίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σύντομα μπορεί να αποκτήσει νέα μέλη.

Η άτυπη σύνοδος του Βερολίνου γίνεται μερικές μέρες μετά τη δήλωση του προέδρου και της πρωθυουργού της Φινλανδίας ότι τάσσονται υπέρ της ένταξης της για καιρό ουδέτερης χώρας τους στο NATO, με την επίσημη απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Κυριακή, ενώ και η γειτονική Σουηδία αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με μια ένταξή της στο NATO τις ερχόμενες μέρες.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε και ο Φινλανδός ομόλογός της Πέκα Χααβίστο αναμένεται να συμμετάσχουν στην σύνοδο αυτή στο Βερολίνο.

Στην διήμερη συνάντηση, που φιλοξενείται από τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και στην οποία θα μετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να αρχίσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την Στρατηγική Αντίληψη του NATO, το κατευθυντήριο έγγραφο της συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια.

Η Στρατηγική Αντίληψη αναμένεται να παρέχει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας διευκρίνισης του τρόπου περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη και, για πρώτη φορά, καθοδήγηση όσον αφορά την Κίνα.

 

 

Το τελικό προσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες του NATO στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής τους που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Το θέμα του τρόπου ανταπόκρισης στις συνέπειες του ρωσικού πολέμου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα στη βόρεια Γερμανία.

 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο, προειδοποίησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά μιας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Βρετανία τάχθηκε κατά την σύνοδο υπέρ της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι σχεδιάζει να χορηγήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιπρόσθετη βοήθεια 500 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ