Topwoman η Λάκπα Σέρπα: Η Νεπαλέζα ορειβάτης που γεννήθηκε σε σπηλιά & έχει κατακτήσει 10 φορές το Έβερεστ (φωτό & βίντεο)

Έσπασε το ρεκόρ της!

Σε ηλικία 48 ετών, η Λάκπα Σέρπα (Lhakpa Sherpa), ανέβηκε το Έβερεστ για 10η φορά την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022.

Έτσι κατέφερε να σπάσει το δικό της ρεκόρ ως η γυναίκα ορειβάτης με τις περισσότερες αναβάσεις στο υψηλότερο βουνό του κόσμου.

Η Λάκπα ανέβηκε για τελευταία φορά στο βουνό των 8.848,86 μέτρων (29.031,69 πόδια) το 2018. Ένας συνάδελφός της από το Νεπάλ, ο Κάμι Ρίτα Σέρπα, κατέχει το ρεκόρ ανδρών με 26 αναβάσεις.

 

 

 

 

 

 

«Η Λάκπα έσπασε το δικό της ρεκόρ και έγινε η πρώτη γυναίκα που πέτυχε 10 αναβάσεις κορυφής», είπε στο Reuters ο αδερφός της, Μίνγκμα Γκέλου Σέρπα, αξιωματούχος του πρακτορείου πεζοπορίας Seven Summit Club. Μια αξιωματούχος του τουρισμού του Νεπάλ, η Bhishma Kumar Bhattarai, επιβεβαίωσε ότι έφτασε στην κορυφή, σύμφωνα με το CNN.

Η ανύπαντρη μητέρα από το Νεπάλ γεννήθηκε σε μια σπηλιά και δεν είχε λάβει καμία εκπαίδευση, ενώ προηγουμένως εργαζόταν ως θυρωρός.

«Ένιωσα σαν να είχα φτάσει στο όνειρό μου όταν έφτασα στην κορυφή του Έβερεστ για πρώτη φορά», είπε στο BBC πριν από την ανάβαση της Πέμπτης.

Photo: Facebook

«Σκέφτηκα μέσα μου: "Τέρμα πια να είμαι νοικοκυρά!". Ένιωθα ότι είχα αλλάξει την κουλτούρα των Σέρπα, το καθεστώς των γυναικών Σέρπα και των γυναικών του Νεπάλ. Μου άρεσε να είμαι έξω από το σπίτι μου και ήθελα να μοιραστώ αυτό το συναίσθημα με όλες τις γυναίκες» σημείωσε ακόμα.

Η μικρότερη κόρη της Σίνι, 15 ετών, είπε στο BBC ότι ήταν ενθουσιασμένη και παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την πρόοδο της μητέρας της. «Κοιτάω τη μαμά μου», είπε. «Έχει πετύχει τόσα πολλά παρόλο που δεν είχε τίποτα».

Ωστόσο, η σκληρή δουλειά και τα επιτεύγματα της Λάκπα δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε πλούτο και αναγνώριση.

Ξεκίνησε τη ζωή της σε ένα χωριό που βρίσκεται πάνω από 4.000 μέτρα (13.000 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή Makalu του ανατολικού Νεπάλ. Είναι μέλος της εθνοτικής ομάδας Σέρπα, κατάγεται από νομάδες Θιβετιανούς, οι οποίοι συνηθίζουν να ζουν σε εχθρικά μεγάλα υψόμετρα.

«Γεννήθηκα σε μια σπηλιά», είπε ξεσπώντας σε γέλια. «Δεν ξέρω καν την ημερομηνία γέννησής μου. Το διαβατήριό μου λέει ότι είμαι 48». 

«Θυμάμαι ότι έπρεπε να περπατάω για ώρες, μερικές φορές κουβαλώντας τα αδέρφια μου στο σχολείο, για να με διώξουν όταν έφτασα εκεί. Εκείνη την εποχή, τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πάνε σχολείο».

Η γεωργία ήταν το στήριγμα για το χωριό της, που δεν είχε ρεύμα.  «Μεγάλωσα ακριβώς δίπλα στο Έβερεστ», θυμάται. «Μπορούσα να το δω από το σπίτι μου. Το Έβερεστ συνεχίζει να με εμπνέει και να με ενθουσιάζει».

 

 

Από την πρώτη κατάκτηση του βουνού το 1953, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή κάθε χρόνο. Όσοι το κάνουν αναπόφευκτα προσλαμβάνουν οδηγούς και αχθοφόρους Σέρπα. Αλλά μερικοί Σέρπα, όπως η Λάκπα, έγιναν ορειβάτες από μόνοι τους.

Δεν ήταν μια εύκολη μετάβαση. Οι γονείς της Λάκπα δεν την υποστήριξαν. «Η μαμά μου, μου είπε ότι δεν θα παντρευόμουν ποτέ», είπε στο BBC. «Με προειδοποίησε ότι θα γίνω πολύ αρρενωπή και ανεπιθύμητη. Οι χωρικοί μου είπαν ότι είναι αντρική δουλειά και θα πέθαινα αν το δοκίμαζα».

Παραμέρισε αυτές τις ανησυχίες και έφτασε στην υψηλότερη κορυφογραμμή του Έβερεστ το 2000. Το 2003, έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ τρεις φορές - και ακολούθησαν περισσότερα ρεκόρ.

Κατά τη διάρκεια της αναρρίχησής της το 2003, ενώθηκε με τον αδερφό και την αδερφή της, και έγιναν τα πρώτα τρία αδέλφια που ανέβηκαν ταυτόχρονα σε ένα βουνό ύψους 8.000 μέτρων. Το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισε το κατόρθωμα τους.

«Δεν έβγαζα πολλά χρήματα. Δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω ρούχα ή να πληρώσω για κούρεμα. Έπρεπε απλώς να επικεντρωθώ στη φροντίδα των παιδιών μου και μετά να ελπίζω ότι θα είχα αρκετά για να επιστρέψω στο Έβερεστ» πρόσθεσε ακόμα.

Όμως διατήρησε το πάθος της για την αναρρίχηση. Ανέβηκε δύο φορές ως οδηγός και σε ορισμένες περιπτώσεις οι φίλοι και η οικογένειά της βοήθησαν και στήριξαν τα ταξίδια της.

Η ορειβασία «δεν ήταν πολύ ικανοποιητική σε σύγκριση με τους κινδύνους που εμπεριέχει» είπε, αλλά πιστεύει ότι τη βοήθησε να ξεφύγει από αυτό που διαφορετικά θα ήταν μια πεζή ζωή στο χωριό.

Οικονομικά, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν αφού έμαθε να μιλά καλά αγγλικά. Έχει δώσει συνεντεύξεις και έχει μιλήσει σε εκδηλώσεις. Την 9η φορά που ανέβηκε το Έβερεστ είχε καταφέρει να βρει χορηγό, ενώ για την 10η συγκέντρωσε τα χρήματα μέσω crowdfunding.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ