Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας τρελαίνει - Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη που θα σας...μαγέψει

Ακολουθήστε κατά γράμμα την συνταγή και θα έχετε σίγουρη επιτυχία...

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας ή κουρού

  • 1/2 κιλό αρνί κομμένο σε μπουκιές

  • 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

  • 2 ξερά κρεμμύδια

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 4 κ.σ. δυόσμο

  • 4 κ.σ. μαϊντανό

  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας

  • 1/2 φλ. Ρομπόλα (λευκό ξηρό κρασί Κεφαλονιάς)

  • 1/2 φλ. νερό

  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • αλάτι

  • 1 φλ. κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς τριμμένο

  • για το τελείωμα
  • 2 κ.σ. γάλα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • λίγο σουσάμι

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη

Για την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα με αρνί, χοιρινό και φύλλο σφολιάτας,

θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστενο πυρέξ ή μακρόστενο ταψί 40 εκ.

  • Σε φαρδιά κατσαρόλα ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρέας σε ελαιόλαδο για 6-7′.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε.
  • Με κουτάλι τρίβουμε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του.
  • Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το νερό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε στα λίγα υγρά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι.
  • Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πιει η γέμιση τα υγρά της.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.
  • Βγάζουμε το φύλλο σφολιάτας τελευταία στιγμή από το ψυγείο.
  • Με πινέλο λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί στις διαστάσεις της σφολιάτας.
  • Φροντίζουμε όταν απλώσουμε τη σφολιάτα να προεξέχει στα πλαϊνά, ώστε να κρατηθεί μέσα η γέμιση.
  • Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά του ταψιού.
  • Απλώνουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση.
  • Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.
  • Καλύπτουμε με τη δεύτερη σφολιάτα.
  • Τσιμπάμε με τα δάχτυλα τις άκρες ώστε να σφραγίσουμε την πίτα.
  • Με κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά της πίτας στο ψήσιμο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200 βαθμούς C με αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  • Μετά από τα πρώτα 10′ ψησίματος χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 18ο ºC ή στους 16οºC , αντίστοιχα, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.
  • Ψήνουμε συνολικά γύρω στη μια ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της σφολιάτας και να ξεκολλήσει από το ταψί.

Extra Μυστικό

  • Η σφολιάτα αγαπάει το ψυγείο πριν μπει στο φούρνο, γι’ αυτό, όσο πιο παγωμένη είναι τόσο πιο τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα θα έχουμε.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα, παγώστε την πίτα στο ψυγείο για 30΄πριν την ψήσετε και παρατείνετε για λίγα λεπτά το χρόνο ψησίματός της μέχρι να ροδίσει.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ