Νέος κλιματικός νόμος: ΟΧΙ σε καυστήρες πετρελαίου και μαζούτ – ΝΑΙ σε ηλεκτρικά ταξί

Ο νέος κλιματικός νόμος βάζει τέλος στους καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης από το 2025. Επίσης, προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νέα κτίρια άνω των 500 τ.μ. ενώ όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε κλιματικά «επικίνδυνες» περιοχές θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται, αλλιώς δεν θα μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν.

Σύμφωνα με το νέο κλιματικό νόμο από το 2030, απαγορεύεται η ταξινόμηση νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης υπό την αίρεση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ήδη όμως τέσσερα χρόνια νωρίτερα, από το 2026, όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα. 

Σε ό,τι αφορά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, από το 2030 απαγορεύεται η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σε ότι αφορά τους καυστήρες πετρελαίου και τα βιοκαύσιμα από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Σε όποιον πωλεί ή εγκαθιστά καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης θα επιβάλλεται πρόστιμο μαμούθ και θα γίνεται σφράγιση του καυστήρα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2030, επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% κατ’ όγκο με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα. Στους παραβάτες προβλέπονται επίσης, τσουχτερά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον νέο κλιματικό νόμο από θα είναι υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά σε νέα κτήρια με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ.. Εξαιρουνται τα τουριστικά καταλύματα και οι ναοί. 

Επίσης, επεκτείνονται οι χρηματοδοτούμενες δράσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορούν στην αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με στερεά καύσιμα ή συνδέονται με σύστημα τηλεθέρμανσης από συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου. 

Τέλος  από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή σε σημεία κοντά σε δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά, ειδάλλως δεν θα μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ