Γιάννης Λουκάκος: Συνταγή για κρεμ μπρουλέ - ένα γλυκό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! (βίντεο)

Πλούσια κρέμα στο εσωτερικό, και τραγανή καραμελωμένη ζάχαρη από πάνω ή αλλιώς.....Crème Brûlée!

ΥΛΙΚΑ

400 γρ. κρέμα γάλακτος ΟΛΥΜΠΟΣ 35%

100 γρ. γάλα επιλεγμένο ΟΛΥΜΠΟΣ 3,7%

85 γρ. ζάχαρη

95 γρ. κρόκους αυγών

1 βανίλια φυσική

ζάχαρη για την καραμέλα

Eυχαριστούμε το Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν φτάσει το μείγμα στο σημείο βρασμού.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά μεταξύ τους.

Με αργή και σταθερή ροή ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, για να αποφύγουμε το ψήσιμό τους.

Σουρώνουμε σε σινουά ή σε ψιλή σήτα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να πέσουν οι φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνειά του.

(Προτού μοιράσετε το μείγμα, καλό είναι να περιμένετε να κάτσει ο αφρός που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια της κρέμας.)

Μοιράζουμε την κρέμα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη (ράμεκιν), γεμίζοντάς τα κατά τα τρία τέταρτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 90οC για 55-60 λεπτά (μέχρι η επιφάνεια της κρέμας να αποκτήσει υφή ζελέ) .Βγάζουμε τις κρέμες από τον φούρνο και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν, για 20 λεπτά περίπου.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσουν καλά και να σφίξουν για περίπου 2 ώρες.

Για την κρούστα καραμέλας γεμίζουμε την επιφάνεια της κρέμας με αρκετή ζάχαρη και την μεταφέρουμε αδειάζοντάς τη στο επόμενο σκεύος με κρέμα μέχρι να καλύψουμε όλα τα σκεύη με ζάχαρη.

Με ένα φλόγιστρο καίμε τη ζάχαρη μέχρι να κάνει σκούρα καστανή καραμέλα. Αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να κρυώσει, να γίνει τραγανή η κρούστα και σερβίρουμε.

Tips:

*Μπορείτε να προσθέσετε τον φλοιό από τη φρέσκια βανίλια στο μπολ με τη ζάχαρη για να την αρωματίσετε.

*Η ποσότητα ζάχαρης για την καραμέλα χρειάζεται προσοχή ώστε να μην είναι λίγη ποσότητα και καεί η κρέμα στο καραμέλωμα.

*Δοκιμάστε να σερβίρετε την crème brûlée με σάλτσα από φρέσκα φρούτα, όπως φράουλες ή βατόμουρα. Επίσης, αν θέλετε, μπορείτε να δώσετε διαφορετική γεύση στην κρέμα αρωματίζοντάς τη με μπαχαρικά, όπως με κανέλα ή κάρδαμο.

*Μπορείτε να ζεστάνετε το μείγμα με το γάλα, την κρέμα, τη βανίλια, τη μισή ζάχαρη και να το αφήσετε ένα βράδυ στο ψυγείο ώστε να αρωματιστεί πολύ καλά από τη φυσική βανίλια.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ