Vintage pic: Η ακαταμάχητη γοητεία της Μελίνας Μερκούρη στις Κάννες - Το λευκό σύνολο, το γουναρικό, το clutch, o υπέροχος Ζυλ Ντασέν

Όταν η Μελίνα Μερκούρη γοήτευσε τις Κάννες.... 

Το 1957 ο Ζυλ Ντασέν μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, το κλασσικό και διαχρονικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».

Η ταινία είναι βασισμένη στο σπουδαίο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και είναι γυρισμένη στα Κριτσά της Κρήτης, με κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη, τη Μελίνα στον ρόλο της Μαγδαληνής και τον Πιερ Βανέκ σ’ εκείνον του Χριστού. 

Στο τουρκοκρατούμενο ελληνικό χωριό Λυκόβρυση υπάρχει το έθιμο της αναπαράστασης των παθών του Χριστού: Κάθε επτά χρόνια μερικοί χωρικοί επιλέγονται για να ενσαρκώσουν τους ρόλους του Χριστού, της Παναγίας και των Αποστόλων.

Η επιλογή γίνεται ένα χρόνο πριν και οι ερμηνευτές προετοιμάζονται ανάλογα. Εκείνη τη χρονιά όμως η ηρεμία του χωριού ταράζεται όταν κάτοικοι από ένα άλλο χωριό, που καταστράφηκε από τους Τούρκους, φτάνουν στη Λυκόβρυση και ζητούν καταφύγιο.

Οι προύχοντες κι ο παπάς της Λυκόβρυσης τούς αρνούνται βοήθεια, ενώ ο Μανωλιός (που θα ενσαρκώσει τον Χριστό), η Κατερίνα (η αμφιβόλου ηθικής χήρα που θα ενσαρκώσει την Μαγδαληνή) και οι φτωχοί, παίρνουν το μέρος τους. Η ένταση αυτή θα καταλήξει σε ένοπλη σύγκρουση...

Σκηνοθετώντας με τρόπο ανάγλυφο τον μυστικιστικό, ο Ντασέν, παρουσιάζει με ρεαλισμό το βαθιά κοινωνικό και λίαν θρησκευτικό θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται σ' ένα φτωχικό ορεινό χωριό της Μικράς Ασίας και τις δραματικές συνέπειες που μοιραία θα ακολουθήσουν. 

 

 

Ο Ζυλ Ντασέν ξεκίνησε την κινηματογραφική του πορεία ως μαθητευόμενος του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Αναγκάστηκε να φύγει από την Αμερική λόγω των παρεμβάσεων που υπέστη στο έργο του την περίοδο του Μακαρθισμού.

Στη Γαλλία γύρισε το Rififi, που κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1955. Στις Κάννες την ίδια χρονιά γνώρισε και τη Μελίνα Μερκούρη με την οποία συνδέθηκε σύντομα με μια σχέση ζωής.

Η ταινία "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, παρουσιάστηκε στις Κάννες, τον  Μάιο του 1957.

Στην σπάνια φωτογραφία που δημοσιεύει η σελίδα melinamercouriofficial, βλέπουμε τον Ζυλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη στους δρόμους των Καννών.

Με λευκό φόρεμα, γουναρικό, clutch και εκείνο το υπέροχο λαμπερό της χαμόγελο, η "Ελληνίδα Θεά", είναι όπως πάντα εντυπωσιακή 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ