Συνάντηση Β. Κικίλια- Γ. Χατζημάρκου στη Ρόδο: 6,5% αύξηση στις αφίξεις τον Μάιο συγκριτικά με το 2019 

Στη Ρόδο μετέβη το πρωί της Δευτέρας 23 Μαϊου, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να συμμετέχει στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) «Ελληνικός Τουρισμός 2030- Σχέδια Δράσης». 

Προηγήθηκε συνάντηση του Υπουργού με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο όπου συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την περαιτέρω ανάδειξη νησιών του Ν. Αιγαίου προκειμένου να αποτελέσουν νέους πόλους έλξης για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.  

Ο Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τα νησιά της είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται, ευχαριστώντας τον κ. Χατζημάρκο για τη στενή συνεργασία που έχουν από το Φθινόπωρο και για όλους τους μήνες χρόνου. «Είναι οι εποχές των έργων και της προσπάθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι προς το τέλος του έτους που θα ξαναπάει στη Ρόδο, το νησί θα είναι ακόμα γεμάτο με τουρίστες. 

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αύξηση στις αφίξεις στο νησί της Ρόδου ακόμα και σε σύγκριση με το 2019, (13% αύξηση τον Απρίλιο και 6,5% τον Μάιο) γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει εφαρμοστεί ένα πολύ αποτελεσματικό σχέδιο το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφεραν τα δύο χρόνια πανδημίας και η σημερινή ενεργειακή κρίση.  

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον κ. Κικίλια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εργάζεται με αποτελεσματικότητα και τον συναντάει σε όλα τα νησιά, επισημαίνοντας ότι “ένας από τους λόγους που σήμερα εισπράττουμε αυτό το τουριστικό ρεύμα είναι γιατί κερδίσαμε πάρα πολύ εμπιστοσύνη, την περίοδο της πανδημίας τότε που από ένα άλλο πόστο, αυτό του Υπουργού Υγείας, έπρεπε να κτιστούν σχέδια διαχείρισης μιας πρωτοφανούς κατάστασης”  

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού Β. Κικίλια μετά τη συνάντηση στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ και του Περφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου.  

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: «Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για μία ακόμη φορά για την πρόσκληση, για την ευκαιρία να συμμετέχουμε μαζί σε μία προσπάθεια ενός δεκαετούς πλάνου για τον τουρισμό μας.  

Φυσικά γνωρίζετε όλοι, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα νησιά της είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας. Και ναι, ήμουν εδώ πέρα το φθινόπωρο και το χειμώνα με τον κύριο Χατζημάρκο και ομοίως ισχύει ότι και εγώ τον συναντάω σε όλα τα νησιά και σε όλους τους προορισμούς και κάτι λέει αυτό.  

Είναι προφανές ότι οι εποχές των πολιτικών υποσχέσεων δεν μετράνε πλέον. Είναι οι εποχές των έργων και της προσπάθειας.  

Στρατηγικά στήσαμε μια πολύ δυνατή προσπάθεια, από το φθινόπωρο και το χειμώνα. Φιλοδοξούμε να είναι το νησί ακόμα γεμάτο, μέχρι τα τέλη της σεζόν, δηλαδή τον Νοέμβριο και για αυτό το λόγο εκείνη την εποχή θα ξαναέρθω στη Ρόδο.  

Ο κ. Περιφερειάρχης ήδη έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να μιλήσει και με το Δήμο και με τους καταστηματάρχες του υγειονομικού ενδιαφέροντος,  έτσι ώστε από τη στιγμή που θα έρχονται πτήσεις και θα έρχεται κόσμος και εμείς να μπορούμε να τους προσφέρουμε μια μοναδική εμπειρία, ένα προϊόν με περιεχόμενο.  

Εμείς εργαζόμαστε για τη μέση ελληνική οικογένεια, την παραδοσιακή οικογενειακή τουριστική επιχείρηση, τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δουλεύουν στον τουρισμό αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και για τον εμπορικό κόσμο που ζει και κινείται λόγω του τουρισμού, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.  

Όλη αυτή η τεράστια οικογένεια δίνει έμμεσα ή άμεσα το 25% του ΑΕΠ της χώρας.  Ένα στα τέσσερα ευρώ στην ελληνική οικονομία και πολύ περισσότερα εδώ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.   

Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την περιφρουρήσουμε, να τη στηρίξουμε και να την ενισχύσουμε όλοι. Αναφορικά με το θέμα της αστυνομίας, βρίσκομαι σε συνεργασία με τον  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και εδώ στο αεροδρόμιο είδα με ικανοποίηση αστυνομικούς.  Θα ζητήσουμε και άλλους και για την Παλιά Πόλη, καθώς και αστυνόμευση και μέσα στο νησί. 

Χαίρομαι πάρα πολύ που έχω αυτή τη συνεργασία με τον κύριο Περιφερειάρχη και τους υπόλοιπους φορείς και στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα και σε όλη την Ελλάδα. Είναι ομαδική προσπάθεια, εμείς δεν ξεχωρίζουμε κανέναν. 

Θα κλείσω με το εξής: Θέλω να παρακαλέσω θερμά για μια ακόμη φορά. Η Κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό πάνω από 9% στη χρονιά. Θέλω και οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες στον τουρισμό να δώσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας στους εργαζομένους τους, έτσι ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι.  Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, οι άνθρωποι του τουρισμού υποδέχονται τους τουρίστες και αυτοί γυρίζουν με τη σειρά τους στη χώρα τους για να πουν πόσο όμορφη χώρα είναι η Ελλάδα. Μια χώρα με μοναδικό τουριστικό προϊόν, με μοναδικές τουριστικές εμπειρίες και για αυτό ξαναέρχονται την επόμενη χρονιά με ακόμη περισσότερο κόσμο. 

Μέρισμα στην επιτυχία του τουρισμού αξίζουν και πρέπει να έχουν όλοι.   

Τέλος, αναφορικά με τα θέματα υποδομών, ενημερώθηκα ότι και το εμβληματικό έργο της πρόσβασης στο αεροδρόμιο «Διαγόρας», και μιλώ για την οδό στη γέφυρα στη Κρεμαστή, υλοποιείται και ολοκληρώνεται και μπράβο, συγχαρητήρια κύριε Περιφερειάρχη για την προσπάθεια αυτή”.  

Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ: «Για ακόμα μία φορά σήμερα έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε υποδεχόμενοι τον Υπουργό Τουρισμού. Στη Ρόδο έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε συχνά.  

Το τελευταίο διάστημα προσωπικά τον συναντώ και σε όλα τα νησιά που περιοδεύω και αυτό δείχνει πως κάποιος που κάνει μία δουλειά και την κάνει με αφοσίωση και με πάρα – πάρα πολύ προσήλωση και αγάπη, έρχονται και τα αποτελέσματα τα οποία όλοι περιμένουμε.  

Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτά; Με ρωτάνε όλοι οι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι «πώς βλέπετε τα πράγματα σε σχέση με το 2019».         

Λέω «εμείς το αφήσαμε πίσω το ’19 ήδη». Κινούμαστε με ρυθμούς 13% πάνω μέχρι 30 Απριλίου και με 6,5% επάνω μέχρι τώρα τον Μάιο. Πήρα τα στοιχεία τα  χθες το βράδυ του Μαΐου.  

Αυτό δείχνει ότι έχει εφαρμοστεί ένα πάρα – πάρα πολύ καλό σχέδιο. Γιατί αυτά δεν είναι αναμενόμενα αποτελέσματα και είναι αυτά τα οποία σήμερα χρειαζόμαστε μετά από την παρατεταμένη κρίση που ζήσαμε στη χώρα και την ενεργειακή κρίση που τώρα ήρθε και μας βρήκε.  

Ποια είναι η απάντηση σε όλα αυτά τα οποία μας έχουν συμβεί; Η απάντηση είναι, είναι δουλειές, είναι εισόδημα, είναι θέσεις εργασίας. Ο μεγάλος εργοδότης στην Ελλάδα που είναι ο τουρισμός πηγαίνει με πολύ καλό σχέδιο, πηγαίνει με μία ταχύτητα η οποία εγγυάται ξανά εισόδημα.  

Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά τον Υπουργό γιατί είναι κοντά μας, γιατί έχει ανοιχτό μυαλό, γιατί έχει καθαρό στόχο και γιατί δουλεύει με την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα που όλοι έχουμε ανάγκη. Προσωπικά τον έχω χαρακτηρίσει  ως τον καλύτερο πωλητή και νομίζω ότι δεν είναι εύκολη δουλειά οι πωλήσεις. Κλείνω λέγοντας ότι η απάντηση σε όλα αυτά τα οποία ζούμε, είναι το εισόδημα, η άνοδος της οικονομίας.  

Έχουμε μπροστά μας ένα υπέροχο τουριστικό 2022. Αν δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που έχει η χρονιά αυτή, να δώσουμε στους επισκέπτες μας την καλύτερη δυνατή εμπειρία, να γίνουνε διαφημιστές μας, να επιστρέψουν ξανά σε έναν τόπο ο οποίος συνέχεια αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα.  

Αυτά εγώ τα λέω εδώ και δεκαετίες, τα χρόνια της ανεμελιάς, τότε που τα λεφτά ήταν άπειρα. Οι διαδικασίες μηδενικές, η ζωή ήτανε μία μεγάλη λιακάδα. Πράγματα που δεν έγιναν τότε. Γίνονται τώρα με έναν τρόπο πιεστικό και γίνονται στην πιο σκληρή και δύσκολη περίοδο. Στην περίοδο που τα δημοσιονομικά είναι πάρα πολύ περιορισμένα. Οι διαδικασίες έχουν εκατονταπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν και όμως τώρα γίνονται. Γιατί; Γιατί τώρα υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να αφήσουμε την πολιτική αερολογία και να κάνουμε δουλειά, να παραδώσουμε στην κοινωνία αποτελέσματα και αυτό το κάνουμε κάθε μέρα. Σε εμάς τουλάχιστον είναι  νησί – νησί, έργο – έργο, πρωτοβουλία – πρωτοβουλία κάθε μέρα. 

Θέλω να προσθέσω κάτι γιατί έχει σημασία για τον πολιτικό Βασίλη Κικίλια.  Ένας από τους λόγους που σήμερα εισπράττουμε αυτό το τουριστικό ρεύμα το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι γιατί κερδίσαμε πάρα πολύ εμπιστοσύνη, ενισχύθηκε η φήμη μας την περίοδο της πανδημίας. Τότε που από ένα άλλο πόστο, αυτό του Υπουργού Υγείας, έπρεπε να κτιστούν σχέδια διαχείρισης μιας πρωτοφανούς κατάστασης.  

Λοιπόν, η κρίση αυτή αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.  Και χρωστάμε πάρα πολλά και στον τουρισμό μας σε αυτό που σήμερα απολαμβάνουμε. Στη διαχείριση που έγινε στα δυο χρόνια της πανδημίας. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που χαίρομαι να συνεργάζομαι με τον Βασίλη Κικίλια».  

ΔΗΛΩΣΗ Β. ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΕ:  

«Θα μιλήσω ως νησιώτης, καθώς κατά το ήμισυ κατάγομαι από τη Σύρο. Καλωσορίζουμε την εξαιρετική πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ, του INΣΕΤΕ και της Marketing Greece για αυτή τη συζήτηση με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τους ξενοδόχους του νησιού και όλες τις Αρχές με βάση το πώς βλέπουμε όλοι την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος για την επόμενη δεκαετία. Ο ΣΕΤΕ έχει κάνει ένα πολύ καλό έργο, συνοψίζοντας τους βασικούς πυλώνες, που θεωρούμε όλοι αυτοί που ασχολούμαστε με το τουριστικό προϊόν, ότι μπορούν να αποτελέσουν κομβικό σημείο, έτσι ώστε να αναπτυχθούμε με έναν τρόπο ισόρροπο, με βιώσιμα τουριστικά μοντέλα, με σεβασμό στο περιβάλλον. Και φυσικά με τα μερίσματα της επιτυχίας να πηγαίνουν στη μέση ελληνική οικογένεια, στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση και στους ανθρώπους του τόπου. Χαιρετίζουμε τη διοργάνωση και συμμετέχουμε με πολύ μεγάλη χαρά. Εμείς από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε το προϊόν μας, με βασικό γνώμονα να στηρίξουμε την οικογενειακή τουριστική επιχείρηση και να δώσουμε ελπίδα και χαρά στους Έλληνες». 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ