Μόσιαλος - Τζανάκης: Αυτά είναι τα εμβόλια για την ευλογία των πιθήκων - Η ανάλυση των 2 λοιμωξιολόγων

''Καλό ψήσιμο στο κρέας που τρώμε'', λέει ο Νίκος Τζανάκης. 

Η ευλογιά των πιθήκων, η οποία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες του κόσμου,  έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Στη χώρα μας εντοπίστηκε ένα ύποπτο κρούσμα, το οποίο εν τέλει αποδείχθηκε πως ήταν ανεμοβλογιά

Έτσι οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι με σκοπό να ενημερώσουν τους πολίτες, με αναρτήσεις τους στα social media εξηγούν τι ακριβώς είναι η ευλογιά των πιθήκων, αν υπάρχουν αγόρια και αν πρέπει να ανησυχούμε. 

Συγκεκριμένα ο Ηλιας Μόσιαλοςκαθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) αναλύει τι ισχύει τόσο με τα εμβόλια, όσο και με τα φάρμακα και τις θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων.

''Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι λιγότερα από 200 παγκοσμίως.  Όμως πολλοί ανησυχούν για την ύπαρξη και την διαθεσιμότητα φαρμάκων και εμβολίων για αυτή τη νόσο.   
  
Υπάρχουν φάρμακα; Ναι   Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές, όπως τα αντιιικά tecovirimat (που είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς σε ενήλικες και παιδιά) και τα brincidofovir και cidofovir (που θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικά καθότι έχουν αποδεδειγμένη δράση έναντι των ιών ευλογιάς σε εργαστηριακές μελέτες και σε μελέτες σε ζώα).   

Στις ΗΠΑ, 2 εκατομμύρια δόσεις tecovirimat αποθηκεύονται (στο στρατηγικό Εθνικό Απόθεμα των ΗΠΑ), για την περίπτωση που συμβεί βιοτρομοκρατική επίθεση που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες που σχετίζονται με ιό της ορθοποξιάς. Επίσης ο Καναδάς έχει εξασφαλίσει δόσεις και πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν προσεγγίσει την εταιρεία που το παράγει.  

Μένοντας στις φαρμακευτικές προσεγγίσεις, υπάρχει και η δυνατότητα ενδοφλέβιας χρήσης ανοσοσφαιρινής της δαμαλίτιδας (VIG). Δηλαδή, αντισώματα που ανέπτυξαν άτομα ως απόκριση στο εμβόλιο της ευλογιάς απομονώνονται από το αίμα αυτών και δίνονται σε ασθενείς (https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/clinicians/treatment.html).   
  
Όσον αφορά τον εμβολιασμό, υπάρχει εμβόλιο για προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων σε ενήλικες, του οποίου η αποτελεσματικότητα εκτιμάται στο 85%. Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα ένα εκτεθειμένο άτομο κάνει το εμβόλιο, τόσο καλύτερα. Αμερικανικοί και βρετανικοί υγειονομικοί φορείς (CDC / UKHSA) συνιστούν να χορηγείται το εμβόλιο εντός 4 ημερών από την έκθεση προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου. Εάν χορηγηθεί μεταξύ 4-14 ημερών μετά την έκθεση, ο εμβολιασμός μειώνει τα συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν μπορεί να αποτρέψει τη νόσο.  

Επίσης το εμβόλιο (MVA-BN) εγκρίθηκε για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013 με το όνομα Imvanex, για ενεργό ανοσοποίηση κατά της ευλογιάς στους ενήλικες. Διατίθεται στις ΗΠΑ ως JYNNEOS και έλαβε από τον Σεπτέμβριο του 2019 έγκριση από τον FDA και για την πρόληψη και της ευλογιάς των πιθήκων (https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uplo…).  
 
To εμβόλιο όμως αυτό θα είναι διαθέσιμο το 2023, και ήδη η Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (Biomedical Advanced Research and Development Authority) των ΗΠΑ, έχει εξασφαλίσει  13 εκατομμύρια δόσεις. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει αν κάνει άμεσα και η Ευρωπαϊκή ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία (European Health Emergency preparedness and Response Authority, HERA).  
 
Να πούμε επίσης, πως όπως και με τον κορωνοϊό, παραμένει εντυπωσιακός ο ρυθμός της επικαιροποίησης των διαθέσιμων δεδομένων από τις χώρες που έχουν καταγραφεί κρούσματα. Για παράδειγμα, ήδη κάποιες χώρες έχουν αναλύσει το γονιδιακό υλικό από δείγματα ασθενών και έχουν καταθέσει τα αποτελέσματα σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (https://nextstrain.org/monkeypox?c=country&p=grid) συνεισφέροντας στην προσπάθεια να βρεθεί η αλυσίδα της μετάδοσης.    
   
Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κρούσμα.
Ας θυμόμαστε πως δεν βοηθά ούτε ο στιγματισμός, ούτε ο πανικός, ούτε η τρομολαγνεία.  Ας μείνουμε ενημερωμένοι και ας προσέχουμε''.  

Τζανάκης: Προφύλαξη με ατομική υγιεινή και καλό ψήσιμο στο κρέας

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανά;κης είπε πως "δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να δούμε τα ενδεχόμενα για το πώς μεταφέρθηκε ο ιός από την Αφρική στην Ευρώπη και πλέον ενδημεί στην Ευρώπη, γι’ αυτό και ακούμε κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες".

"Οι πολίτες νομίζω ότι έχουν πάρα πολύ μικρό κίνδυνο και μπορούν να προφυλαχθούν με τήρηση των κανόνων υγιεινής, δηλαδή με συχνό πλύσιμο των χεριών και με καλό ψήσιμο του κρέατος που καταναλώνουμε", επεσήμανε ο κ. Τζανάκης.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ