Σκηνές – έκπληξη που έγραψαν ιστορία: Το κολιέ της Τζούλια Ρόμπερτς με τα κόκκινα ρουμπίνια και ο γάτος… μούρη στον Νονό (Part 1)

Όταν οι ηθοποιοί «παίζουν» τους σκηνοθέτες, τα κινηματογραφικά σενάρια γεμίζουν ανατροπές

Από την οθόνη του υπολογιστή έως το πανί του κινηματογράφου, ένα σενάριο υπόκειται σε πολλές και διάφορες αλλαγές. Άλλες φορές αυτό γίνεται γιατί τα λόγια δεν απεικονίζουν επαρκώς τον ψυχισμό του ήρωα, άλλοτε επειδή απλά δεν ταιριάζουν στις πράξεις του και ορισμένες γιατί οι ηθοποιοί αποφασίζουν να δοκιμαστούν και σε άλλα επαγγελματικά χωράφια, γυρίζοντας σκηνές που δεν υπάρχουν και λέγοντας λόγια που κανείς στο σετ δεν διάβασε ποτέ και πουθενά.

Κάποιοι από τους περιβόητους αυτούς αυτοσχεδιασμούς τους έμελλε να χαρακτηρίσουν μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:

Pretty Woman (1990)

Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του φιλμ, που όλες οι γυναίκες αγάπησαν, ο Έντουαρντ Λούις, ο σκληρόκαρδος επιχειρηματίας με τον φόβο απέναντι στα ύψη που υποδύεται μοναδικά ο Ρίτσαρντ Γκιρ, προσφέρει στην πόρνη πολυτελείας Βίβιαν Γουόρντ, την οποία έχει νοικιάσει για μια εβδομάδα (έναν ρόλο που πραγματικά απογείωσε με τη φρεσκάδα της εκείνη την εποχή η Τζούλια Ρόμπερτς), ένα πανάκριβο κολιέ από διαμάντια και ρουμπίνια.

Την ώρα που της δίνει το κουτί κι εκείνη το κοιτά με περιέργεια και λαχτάρα, εκείνος της το κλείνει απότομα και περιπαιχτικά πιάνοντας της παραλίγο το χέρι. Το γέλιο της Τζούλια Ρόμπερτς στο αστείο του συμπρωταγωνιστή της ήταν τόσο αυθόρμητο και ωραίο, που ο σκηνοθέτης Γκάρι Μάρσαλ αποφάσισε να κρατήσει τη λήψη χωρίς δεύτερη σκέψη.

Νονός (1972)

 

 

Ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το χειροκρότημα όλων με την έξοχη ερμηνεία του ως ο παντοδύναμος αρχηγός μιας Ιταλο-Αμερικάνικης μαφιόζικης φαμίλιας της Νέας Υόρκης στην ταινία "ο Νονός". Και η αλήθεια είναι ότι έσκιαξε άπαντες στη σκηνή που διατάζει τους άνδρες του με εξαιρετικά χαμηλή, αλλά υποβλητική, φωνή κι ενώ χαϊδεύει τρυφερά έναν γάτο, να ξυλοκοπήσουν κάποιον ως αντίποινα για τη βία, που εκείνος άσκησε στη κόρη ενός άλλου άνδρα.

Ο περιβόητος γάτος δεν περιλαμβανόταν στο σενάριο και οι φήμες λένε, είτε ότι τον έβαλε στη σκηνή ο σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα κυριολεκτικά το τελευταίο δευτερόλεπτο, ή ότι τον ανακάλυψε ο Μάρλον Μπράντο που είχε χωθεί στο πλατό και τον πήρε αγκαλιά για να σταματήσει να νιαουρίζει με παράπονο.

Η Σιωπή των Αμνών (1991)

 

 

Το περιβόητο «χσσσσς», ο ήχος δηλαδή που έβγαλε ως Χάνιμπαλ Λέκτερ ο αξεπέραστος Άντονι Χόπκινς περιγράφοντας στην νεαρή μαθητευόμενη πράκτορα του FBI, Κλαρίς Στάρλινγκ, πως έφαγε ένα ανθρώπινο συκώτι με φάβα από φασόλια και κρασί Κιάντι, πάγωσε την ανάσα όλων των κινηματογραφόφιλων, που παρακολούθησαν αυτό το εξαιρετικό θρίλερ στο πέρασμα των χρόνων.

Κι όμως αυτός ο τόσο τρομαχτικός ήχος δεν ήταν ιδέα του σκηνοθέτη Τζόναθαν Ντέμι, αλλά του Βρετανού ηθοποιού, ο οποίος συνήθιζε κατά αυτόν τον τρόπο να φοβίζει τη συμπρωταγωνίστρια του Τζόντι Φόστερ. Ο Τζόναθαν Ντέμι ενθουσιάστηκε από την αντίδραση της ταλαντούχας ηθοποιού και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Καζαμπλάνκα (1942)

Η συνάντηση του κυνικού Ρικ Μπλέιν, εξόριστου Αμερικανού ιδιοκτήτη ενός κέντρου διασκέδασης στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Καζαμπλάνκα, με την πρώην αγαπημένη του Ίλσα, η οποία καταφθάνει στη περιοχή με τον σύζυγο της Τσέχο αρχηγό της Αντίστασης, Βίκτορ Λάζλο, αποτελεί τον πυρήνα αυτού του εξαιρετικού φιλμ, που πρωτοστατεί στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων ρομαντικών ταινιών όλων των εποχών.

Το απροσμέτρητο πάθος ανταγωνίζεται την ένταση, που προκαλούν στον θεατή οι τραγικές συμπτώσεις, που ζουν οι πρωταγωνιστές του, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ενώ οι ατάκες μεταξύ τους βάζουν ακόμα και σήμερα φωτιά στο σελινόιντ. Η διάσημη φράση «Here’s looking at you kid», που λέει εκείνος σε εκείνη, τη στιγμή του αποχωρισμού τους, δεν περιλαμβανόταν στο σενάριο, αλλά ειπώθηκε από τον ηθοποιό λόγω συνήθειας, καθώς την απηύθυνε συχνά στη συμπρωταγωνίστρια του, όταν την μάθαινε σκάκι στα διαλείμματα των γυρισμάτων.

Διαβάστε την Τετάρτη τη συνέχεια στο β' μέρος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ