Γεώργιος Aλέξανδρος Μαγκάκης: Εκδήλωση μνήμης με αποκαλυπτήρια προτομής στην πατρίδα του, την Ίο (φωτό)

Κύριος ομιλητής ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών, βουλευτής και υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης...

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεωργίου Αλέξανδρου Μαγκάκη, η οποία τοποθετήθηκε στην πλατεία του Λιμανιού, έργο του γλύπτη Γιώργου Ρούση.

Κύριος ομιλητής ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών, βουλευτής και υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γ.Α.Μαγκάκη «ως ταξιδευτή των αγώνων για τη Λευτεριά και την Ελλάδα, για τον οποίο τα αισθήματα θαυμασμού και εκτίμησης της προσωπικότητάς του πηγάζουν από τη σταθερότητα των αξιών που υπηρέτησε για Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος συμπατριωτών του τιμώμενου απο την Ιο, που γνώριζαν ή εκτιμούσαν την προσωπικότητα του Γ.Α. Μαγκάκη, ενώ παρέστησαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας Γκίκας, ο πρ. Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Πουσαίος, ο οποίος είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία και ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μαγκάκη ,δικηγόρος κ. Νάσος Δημητρόπουλος.

Ο Γ. - Α. Μαγκάκης, μια σημαντική προσωπικότητα του Ποινικού Δικαίου και της νομικής επιστήμης γενικότερα ,ήταν διπλά Κυκλαδίτης, αφού η μητέρα του καταγόταν από την Ίο και ο πατέρας του από τη Νάξο. Αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά των Ναζί και στον Αντιδικτατορικό Αγώνα κατά της Χούντας. Υπήρξε για πολλά χρόνια καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης, βουλευτής και Υπουργός.

Όπως όμως τόνισε και ο Γ. Ανωμερίτης, "ο τόπος που του έδωσε τα κύρια εφόδια της ζωής ήταν η Ίος", αφού όπως γράφει ο ίδιος ο Μαγκάκης, εκεί ένιωσε βαθειά ως νέος τα βιώματα της θάλασσας, της ιστορίας, της λαλιάς, της ανθρωπιάς, της λεβεντιάς και το καλό συναπάντημα με το Θεό, που μεταφυσικά τον συναντάει κανείς στα ξωκλήσσια της Ίου και όχι στις πολυτελείς Μητροπόλεις.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δημοτικό Λίμενικό Ταμείο Ίου, ο Δήμος Ίου και Φίλοι του Γ. - Α. Μαγκάκη με εκπρόσωπο τη συνεργάτη του κα. Ειρήνη Μουστάκη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αρχές του τόπου, ο πρ. βουλευτής και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήμου Νάξου κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο Λιμενάρχης Ίου και πολλοί συγγενείς και φίλοι του Γ. - Α. Μαγκάκη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ