Η Ιερά Σύνοδος για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης: «Προσβλητικές για τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών» (βίντεο)

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος», ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως απάντηση στην άποψη που εξέφρασε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος σε τηλεοπτικό κανάλι πως «δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει» και πως για να μείνει έγκυος μια γυναίκα σε περίπτωση βιασμού πρέπει «να έχει συμμετοχή».

Αναλυτικά το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή "Σήμερα'' (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος».

Νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με αφορμή την Εγκύκλιο που αναμένεται να εκδώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την αποφυγή των αμβλώσεων, προκειμένου να διαβαστεί στους ναούς στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε:

«Αν έχει βιαστεί... Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μην τρελαθούμε». «Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή... πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις». Στις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο Μητροπολίτης επέμεινε ότι άλλο είναι βιασμός και άλλο είναι σύλληψη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ