Dior: Ο «βασιλιάς» της μόδας από το Παρίσι με κρινολίνα, δαντέλες και μπαρόκ αισθητική - η επιτομή του γαλλικού design (φωτό & βίντεο)

Έμπνευση μια πρώην βασίλισσα της Γαλλίας

Ο οίκος Dior παρουσίασε τις προτάσεις του για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023 και το fashion show στο Παρίσι ήταν η επιτομή του γαλλικού design.

Κρινολίνα και περίτχενες φούστες, ψηλές μπότες με καμπυλωτά μπαρόκ τακούνια, ρούχα από δαντέλα με σατέν κορδέλες και μακριά, λεπτεπίλεπτα γάντια αποτέλεσαν φόρο τιμής στην Catherine de’ Medici (Ιταλίδα ευγενής και πρώην βασίλισσα της Γαλλίας), από την οποία και εμπνέυστηκε η Creative Director Maria Grazia Chiuri, για τη νέα της κολεξιόν, σύμφωνα με τον The Guardian.

Photo: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ήταν μια γυναίκα που καταλάβαινε πραγματικά τη δύναμη της μόδας να εντυπώνει τη δύναμή της στους γύρω της», είπε η Chiuri προσθέτοντας ότι: «χρησιμοποιούσε τη μόδα ως επίδειξη δύναμης. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον για μένα, γιατί είμαι από μια γενιά για την οποία η μόδα έχει να κάνει με το πώς να είσαι ελεύθερος.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

Αλλά η ιστορία της μόδας είναι πολύ κοντά στην ιστορία της εξουσίας. Και τώρα, όταν πηγαίνω σε σχολές μόδας, επειδή είμαι από μια μεγάλη εταιρεία, διαπιστώνω ότι ορισμένοι από τη νέα γενιά μισούν αυτό που αντιπροσωπεύει, επειδή συνδέουν το σύστημα μόδας με την εξουσία».

Η De Medici υιοθέτησε από νωρίς τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τον κορσέ. Η ιστορία αυτής της Ιταλίδας που ανέβηκε στην εξουσία τον 16ο αιώνα, μετά το θάνατο του συζύγου της, αιχμαλώτισε τη φαντασία της Chiuri για το πώς «μιλά» για τον «φόβο και το άγχος που συνοδεύει τις γυναίκες σε θέσεις εξουσίας. Αφού πέθανε ο σύζυγός της, άρχισε να φορά μαύρα, εν μέρει επειδή την έκανε ορατή μέσα στο πλήθος – τα μαύρα ρούχα ήταν ακριβά, έτσι λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να τα αντέξουν οικονομικά».

Το σκηνικό, όπως το οενιρεύτηκε η καλλιτέχνιδα Eva Jospin, ήταν  εμπνευσμένο από τα μπαρόκ σπήλαια. Ένα ονειρικό τοπίο που παραπέμπει σε αρχιτεκτονική τόσο φυσική όσο και φανταστική, ενσωματώνοντας την εσωτερικότητα και το μυστήριο.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

*Φωτογραφίες: dior.com 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ