Ενέργεια: Πολιτική συμφωνία για περιορισμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας – Τα τρία μέτρα – Καμία αναφορά σε πλαφόν 

Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για να βάλουν «φρένο» στο «ράλι» των τιμών 

Σε πολιτική συμφωνία τριών μέτρων για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία δεν γίνεται αναφορά σε πλαφόν στο φυσικό αέριο, κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη συνεδρίασή τους σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με την τσεχική προεδρία οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν σε συμφωνία για:

1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,

2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και

3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.


«Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας: υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατο όριο στα έσοδα παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων», ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία. Τα μέτρα στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τον αναπροσανατολισμό των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο τραπέζι έπεσε η ιδέα ενός ευρύτερου πλαφόν που θα καλύπτει επίσης το φυσικό αέριο από την Αλγερία και τη Νορβηγία. Το πρόβλημα είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έθετε σε κίνδυνο τον εφοδιασμό, σε μια εποχή που το μπλοκ αναζητά απελπισμένα εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, εξηγεί το Bloomberg, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο στο LNG πιθανώς δεν αποτελεί επιλογή σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Μια άλλη ιδέα είναι το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που υποστηρίζεται από 15 χώρες. Αυτό φαίνεται δύσκολο να εκτελεστεί καθώς θα απαιτούσε μια γενική αναθεώρηση της αγοράς, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας: Έτσι μένει η επιλογή περιορισμού της τιμής του φυσικού αερίου μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αποκοπεί η σχέση μεταξύ αερίου και ενέργειας και να μετριαστεί η επιβάρυνση των λογαριασμών. «Είναι η στενότερη, πιο μέτρια έκδοση ενός ανώτατου ορίου τιμής, αν και εξακολουθεί να έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος», αναφέρει.

Τα μέτρα στήριξης έχουν γίνει πιεστικά για τα δημοσιονομικά, ειδικά των λιγότερο εύπορων κρατών μελών που είναι δεν μπορούν πάντα να προστατεύουν τις επιχειρήσεις από τους αντίθετους ανέμους της αύξησης των τιμών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ολοένα μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και των οικονομιών της περιφέρειας. Σε μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, 15 χώρες κάλεσαν τώρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει περιορίζοντας άμεσα την χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Η Κομισιόν και η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία αντιτίθενται ωστόσο στην πρόταση. Τα 15 κράτη που υπέγραψαν την επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, στηρίζοντας το πλαφόν, αναμένεται να επιμείνουν για μία πρόταση της Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, πριν την έναρξη της συνεδρίασης οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας είχαν άτυπη συνάντηση σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Το ανώτατο όριο θα πρέπει να τεθεί σε επίπεδο που να είναι «αρκετά υψηλό και ευέλικτο ώστε να επιτρέψει στην Ευρώπη να προσελκύσει τους απαιτούμενους πόρους», ανέφεραν το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία σε σημείωμά τους όπου εξηγούσαν την πρότασή τους, σύμφωνα με το Reuters. Οι χώρες αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της Επιτροπής ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου θα απαιτούσε «σημαντικούς οικονομικούς πόρους» για τη χρηματοδότηση έκτακτων αγορών φυσικού αερίου εάν οι τιμές της αγοράς σπάσουν το ανώτατο όριο της ΕΕ.

Σε non-paper της Κομισιόν, που παρουσιάστηκε στις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της ΕΕ την Τετάρτη, η Επιτροπή υποστήριξε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής που καλύπτει τόσο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) όσο και τις προμήθειες μέσω αγωγών θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί και θα μπορούσε να θέσει κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια. Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου της προμήθειας της ΕΕ πριν από τον πόλεμο, έχουν μειωθεί κατά 85%. Ένα μεγάλο μέρος των προμηθειών που αντικαθιστούν τις ρωσικές προμήθειες έχει αγοραστεί από εταιρείες φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά LNG, το οποίο αποστέλλεται από χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ, της Ρωσίας, της Νιγηρίας και της Αλγερίας.

Περιορίζοντας το ποσό που επιτρέπεται να πληρώνουν οι εταιρείες, οι έμποροι φυσικού αερίου που δεν επιθυμούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς θα μπορούσαν απλώς να αποφασίσουν να σταματήσουν ή να σταματήσουν τις αποστολές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη εφοδιασμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Θα μπορούσε επίσης να παρεμποδίσει το εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ, επειδή η ενιαία τιμή αφαιρεί το κίνητρο για τις εταιρείες να μεταφέρουν φυσικό αέριο σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη.

Ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα κίνητρα της αγοράς, αλλά αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή, κάτι που σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ είναι «πολύ περίπλοκο και μπορεί να πάρει μήνες». Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει ένα τρόπο να προσεγγίσει τα πλαφόν στην τιμή αερίου τα οποία θα μπορούν να αποδεχθούν και τα 27 κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ. «Καθώς διαφορετικά κράτη-μέλη αναμένουν διαφορετικές λύσεις, η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει μια ιδέα που να έχει συνολικά ευρεία στήριξη … Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός για όλα τα κράτη-μέλη», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη σε συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα συζητήσουν το θέμα αυτό.

Πάντως τα «σπαθιά» μεταξύ των 27 δεν αναμένεται να βγουν στο σημερινό συμβούλιο ενέργειας. Η συζήτηση αναμένεται πως θα καταλήξει στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών, που θα συναντηθούν στην Πράγα την 6η και 7η Οκτωβρίου στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ