Κάγια Κάλας: Ετών 45, Πρωθυπουγος της Εσθονίας - Έτοιμη για επικεφαλής του ΝΑΤΟ - Πρώτη φορά γυναίκα - η topwoman που τα βάζει με την Ρωσία

Ποια είναι η Κάγια Κάλας;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει τόσο τον σκοπό όσο και τις αδυναμίες του ΝΑΤΟ.

Ο σημερινός γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αποχωρεί τον Σεπτέμβριο του 2023 για να γίνει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στη γενέτειρά του, τη Νορβηγία. Ποιος όμως θα τον αντικαταστήσει; 

 

 

Mόνο 9 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πληρούν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες που τέθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ρίγας το 2006. Οι τρεις γενικοί γραμματείς που ανέλαβαν καθήκοντα έκτοτε προέρχονταν από χώρες που δεν πέτυχαν τον στόχο: τις Κάτω Χώρες, τη Δανία και τη Νορβηγία.

Προς το παρόν, ο υποψήφιος που ξεχωρίζει είναι η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

 

 

 

 

Υπό την ηγεσία της, η Εσθονία έχει κάνει περισσότερα για την Ουκρανία, από οποιαδήποτε άλλη χώρα, παρέχοντας από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές χρήματα και εξοπλισμό που ισοδυναμούν με το εντυπωσιακό 1% του ΑΕΠ, αναφέρει το cepa

Οι αμυντικές δαπάνες εκτοξεύονται στο 2,8% του εθνικού εισοδήματος.

Κάλλας, μια 45χρονη πρώην ευρωβουλευτής, έχει επίσης πετύχει πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας τους παραλληλισμούς μεταξύ της δοκιμασίας της χώρας της υπό σοβιετική κατοχή και της αγωνίας της Ουκρανίας τώρα. Μιλά από προσωπική και οικογενειακή εμπειρία: η μητέρα της απελάθηκε στη Σιβηρία σε ηλικία έξι μηνών.

 

 

Το who is who της Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας (εσθονικά: Kaja Kallas)  είναι από τις 26 Ιανουαρίου 2021 πρωθυπουργός της Εσθονίας και η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στη θέση αυτή. Είναι αρχηγός του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος από το 2018 και μέλος του Κοινοβουλίου από το 2019 και προηγουμένως από το 2011 έως το 2014.

 

 

Η Κάλας υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής από το 2014 έως το 2018, εκπροσωπώντας τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Πριν συμμετάσχει στην πολιτική, ήταν δικηγόρος με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή και εσθονική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Η Κάλας γεννήθηκε στο Τάλιν στις 18 Ιουνίου 1977 και είναι κόρη του Σίιμ Κάλας, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 14ος πρωθυπουργός της Εσθονίας και αργότερα διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος.

 

 

Κατά τη διάρκεια των σοβιετικών εκτοπισμών από την Εσθονία, η μητέρα της, Κρίστι, 6 μηνών τότε, απελάθηκε στη Σιβηρία με τη μητέρα και τη γιαγιά της σε ένα αυτοκίνητο βοοειδών και έμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Ο παππούς της Κάλας ήταν ο Έντουαρντ Άλβερ, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της Δημοκρατίας της Εσθονίας στις 24 Φεβρουαρίου 1918 και πρώτος αρχηγός της Εσθονικής Αστυνομίας από το 1918 έως τις 24 Μαΐου 1919.

Η Κάλας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τάρτου το 1999 με πτυχίο νομικής. Από το 2007 παρακολούθησε την Εσθονική Σχολή Επιχειρήσεων, κερδίζοντας Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στα οικονομικά το 2010.

 Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ