Νίκη Κεραμέως: Οι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να πάνε χωρίς δίδακτρα σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Αφορμή η συνεργασία που αναπτύσσουν ελληνικά ΑΕΙ με αμερικανικά πανεπιστήμια

Στα προνόμια που δημιουργούνται από τη στενή συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με αντίστοιχα ιδρύματα των ΗΠΑ όπως αυτή με την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia στην Αθήνα αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας οι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλλουν δίδακτρα.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Κολούμπια, το Τζονς Χόπκινς για να συνεργαστούν με τα δικά μας. Πχ. φανταστείτε κορυφαίο ελληνικό ΑΕΙ, οι φοιτητές μας θα μπορούν να πάνε για ένα εξάμηνο ή και περισσότερο, σε ξένο πανεπιστήμιο στην Αμερική χωρίς δίδακτρα, δηλαδή κάτι τελείως απλησίαστο στους φοιτητές γίνεται απτό. Μπορεί να πλησιάζουν και τα 70.000 δολάρια το χρόνο τα δίδακτρα στην Αμερική» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Διευκρινίζοντας τι περιλαμβάνει ο όρος «συνεργασίες», η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι «μιλάμε για διπλά πτυχία, κοινά πτυχία, καλοκαιρινά προγράμματα, χειμερινά προγράμματα αγγλόφωνα προγράμματα. Οι συνεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Υπάρχουν πολλές συνεργασίες όπως του Τζονς Χόπκινς με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για το Αλτσχάιμερ. Τα πανεπιστήμιά μας διεκδικούν πια μια πιο υψηλή θέση στις διεθνείς κατατάξεις».

«Με το άρθρο 16 δείτε πόσο έχουν αυξηθεί τα αγγλόφωνα προγράμματα, η χώρα μας έχει δύο αγγλόφωνες ιατρικές. Η αγγλόφωνη ιατρική που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, μόνο από την πρώτη φουρνιά φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα πάρει πάνω από 4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει καλύτερα ΑΕΙ, καλύτερες υποδομές, καλύτερος εξοπλισμός για τους φοιτητές και τους καθηγητές», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

«Η Ελλάδα θα γίνει φάρος εκπαιδευτικός, που θα προσελκύει φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές. Έχει τεράστιες δυνατότητες, θέλουμε ως η κυβέρνηση να τις αναδείξει για να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά μας και στους καθηγητές μας» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ