Ρώσικοι πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία: Δύο νεκροί κάτοικοι που δούλευαν σε αποθήκη σιτηρών – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας (φωτό)

Η Πολωνία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απ’ ευθείας εμπλοκή της Συμμαχίας

Δύο ρωσικοί πύραυλοι που θα χτυπούσαν στόχους στην Ουκρανία έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας την Τρίτη, σε αγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στο χωριό Πρζεβοντόφ, γύρω στις 15:40 (τοπική ώρα). Οι πύραυλοι χτύπησαν σε αγρόκτημα σε αποθήκη σιτηρών. Επί τόπου βρέθηκε η αστυνομία, η εισαγγελία αλλά και ο στρατός.

Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους. Πάντως, το Πεντάγωνο δεν έχει επιβεβαιώσει -για την ώρα- την προέλευση των πυραύλων.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα συγκάλεσαν εκτάκτως το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε τον λόγο της σύγκλησης, ζητώντας πάντως τα ΜΜΕ να μην δημοσιεύουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της ΝΑΤΟ για την υποχρέωση βοήθειας σε μέλος που δέχεται επίθεση.

Επιπλέον το Visegrad24 αναφέρει ότι η πολωνική Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη.

Μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία αναφέρουν δύο εκδοχές για το πώς βρέθηκαν οι πύραυλοι σε πολωνικό έδαφος. Είναι πιθανό, αφενός, ότι η ουκρανική άμυνα κατέρριψε τον πύραυλο και να άλλαξε την τροχιά του ή, αφετέρου, οι Ρώσοι να εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο.

Είναι πιθανόν ο στόχος να ήταν το Λβιβ στην Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια από το Πρζεβοντόφ και περίοπου 80 χιλιόμετρα από την Ουκρανία. Οι πύραυλοι έπεσαν σε περιοχή περίπου 50 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη περίπου 100 ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν στόχους στην Ουκρανία.

Οι επιθέσεις στο Κίεβο στόχευσαν αμάχους και συγκεκριμένα συγκροτήματα κατοικιών, ενώ χτυπήματα καταγράφηκαν στα νότια και δυτικά, στο Χάρκοβο, την Οδησσό και την πόλη Λβιβ.

Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι «κρίσιμη» στην Ουκρανία, δήλωσε η ουκρανική προεδρία μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές πολλών περιοχών που προκάλεσαν τουλάχιστον έναν θάνατο στο Κίεβο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ