Μια διαφορετική Αθήνα προτείνουν οι σκειτμπόρντερς-Η αθηναϊκή skate σκηνή «εισέβαλε» στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών κι ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος γράφει τι είδε στην πρεμιέρα του «ATH documentary»

Το ATH documentary είναι η κινηματογραφική αποτύπωση μιας περιπέτειας που καταγραφόταν στιγμή τη στιγμή για 2 χρόνια και 6 μήνες. Το 57 λεπτών ντοκιμαντέρ του Κώστα Μάνδυλα ταξιδεύει όσους δεν έχουμε ανέβει ποτέ σε σκέιτμπορντ σε μία εμπειρία δύο διαστάσεων: από τη μία βιώνουμε δια μέσω αντιπροσώπων το «ταξίδι» πάνω στις ρόδες στην πόλη, από την άλλη βλέπουμε την Αθήνα –την πόλη που πάνω στην κρίση έδειξε το «ρυτιδιασμένο» πρόσωπο της- να ζωντανεύει και να αποκτά μια παράξενη ομορφιά. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της όμως είναι μια Τρίτη διάσταση που παραμένει κρυφή στην πρώτη ανάγνωση της ταινίας, αυτή των πρωταγωνιστών που «φιλοσοφούν» με ρεαλισμό και όνειρο την καθημερινότητα.
 


Οι τρομαγμένοι συμπολίτες μας που δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη των νέων να «ανακυκλώσουν» την πάχνη κατήφιας που στολίζει την «μετά-αγανακτισμένων» πόλη, έχουν τον δικό τους αντίλογο. Η κακή τους διάθεση –όπως επισημαίνει και ένας σκειτάς-, τους κάνουν ακόμα πιο επιθετικούς απέναντι στους νέους που επιλέγουν τα σώματα τους να μεταμορφωθούν σε προέκταση σανίδων με ροδάκια. Οι νοοτροπίες τους, οι συνήθειες τους, τα στερεότυπα τους, ο τρόπος ζωής τους ταξιδεύουν παράλληλα με τα όνειρα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους.
 


Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε σε μια θορυβώδη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» με κοινό τους συμμετέχοντες και τα κοντινά τους πρόσωπα. Κάθε σκηνή είχε ηχηρή παρουσία όλων που θαύμαζαν τα επιτεύγματα των υπολοίπων, πονούσαν με τα στραβοπατήματα των φίλων τους, συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν με τις απόψεις τους. Ναι, το αίσθημα του όχλου και της πενταήμερης ήταν εκεί, μαζί του όμως και η ενέργεια και ζωντάνια που έχουμε ξεχάσει.



Καθόλου εντύπωση δεν μας προκαλλεί που γνωστό ενεργιακό ποτό (redbull) ήταν υποστηρικτής του πρότζεκτ και μάλιστα θα το φιλοξενήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του τις επόμενες μέρες (Όσοι θέλετε να το παρακολουθήσετε μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα www.redbull.gr).
Στο ντοκιμαντέρ παίρνουν μέρος οι: Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, Μιχάλης Βασιλάκης, Giorgio Zavos, Δημήτρης Μπάρης, Χρήστος Λούπης, Θωμάς Κολούσης, Γιώτης Γόρδιος.  






Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ