Η διατροφολόγος Χριστίνα Αριάδνη Βαλαγκούτη: Οι αστροναύτες τρώνε «φαστ φουντ» σε σακουλάκια – σαν νουντλς με νερό

Στο διάστημα το ζητούμενο είναι κάτι εύκολο που να κρατάει πολύ καιρό

Αναλογικοί αστροναύτες είναι άνθρωποι που συμμετέχουν σε προσομοιώσεις αποστολών σε άλλους πλανήτες, οπότε είναι είτε επαγγελματίες είτε κάποιοι εθελοντές οι οποίοι επιλέγονται για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που πάνε πακέτο με μια αποστολή». Αυτό είπε η διατροφολόγος αναλογικών αστροναυτών Χριστίνα Αριάδνη Βαλαγκούτη σε μια ιδιαίτερη συνέντευξη.

Και συνεχίζει: «Τέτοιες είναι το να είσαι μακριά από τους δικούς σου, να μην έχεις επικοινωνία, να τρως συγκεκριμένο φαγητό, να έχεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μπορεί να κρατάνε αυτές οι αποστολές από 2 εβδομάδες έως 8 μήνες, και μας δίνουν πολύ σημαντικά δεδομένα πριν στείλουμε κάποιον στο φεγγάρι».

Για την αδυναμία να αναπαραστήσουν την έλλειψη της βαρύτητας, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Ναι, δυστυχώς δεν έχουμε την έλλειψη της βαρύτητας, είναι από τα πράγματα που δεν μπορούμε να μετρήσουμε σε μια αναλογική αποστολή, γιατί λαμβάνουν χώρα στη Γη, αλλά μπορούμε να μετρήσουμε όλα τα άλλα. Δεν υπάρχουν αποστολές ή προσομοιώσεις που να μιμούνται την έλλειψη της βαρύτητας. Συνήθως είναι σε κάποιο άλλο περιβάλλον, π.χ. έχει γίνει μια αποστολή σε ένα σωλήνα λάβας. Γίνονται στην Ανταρκτική, γίνονται σε κάποιες ερήμους, σε ακραίες συνθήκες, αλλά όχι τόσο ακραίες όσο η έλλειψη βαρύτητας».

Τι τρώνε

Τι τρώνε όμως οι αναλογικοί αστροναύτες; «Το φαγητό είναι προπαρασκευασμένο αποκλειστικά για τέτοιες συνθήκες συνήθως, όποτε είναι κάποιο φαγητό αφυδατωμένο, είναι σε σακουλάκια ώστε να ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα, γιατί ούτε χρόνο έχουν ούτε τις εγκαταστάσεις να κάτσουν να μαγειρέψουν. Οπότε είναι φαγητό το οποίο δεν είναι πάρα πολύ ορεκτικό, εκεί είναι κυρίως το πρόβλημα, είναι επεξεργασμένο. Είναι σαν τα νουντλς που βάζεις νερό μέσα, κάπως έτσι, σε όλα βάζεις ένα νερό και ετοιμάζονται, για να είναι έτοιμα γρήγορα» είπε.

«Δυστυχώς δεν είναι και το τέλειο. Είναι καλύτερα από το να μην τρως τίποτα προφανώς, αλλά πάλι οι αποστολές στο διαστημικό σταθμό είναι περίπου έξι μήνες κάθε φορά. Υπάρχει ένας ανεφοδιασμός κάθε δυο τρεις μήνες, αλλά πάλι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρχουν πάντα φρέσκα τρόφιμα. Δεν είναι ότι είναι όλα σε σκόνη, υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που μπορούν να τα καταναλώσουν όπως τα παίρνουμε εμείς από το σούπερ μάρκετ, κάτι μπισκότα, κάποια δημητριακά, ακόμα και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα οποία κρατάνε πολύ καιρό, γιατί κυρίως αυτό είναι το πρόβλημά μας, ότι δεν κρατάνε αρκετό καιρό εκτός ψυγείου. Θέλουμε κάτι εύκολο που να κρατάει πολύ καιρό. Το παστό το αποφεύγουμε επειδή έχει μια συγκεκριμένη οσμή, όπως και το ψάρι, τα αποφεύγουμε λόγω της μυρωδιάς».

Πώς έγινε διατροφολόγος αναλογικών αστροναυτών

«Έκανα το μπάτσελορ, το πτυχίο μου, στο Χαροκόπειο στην Αθήνα, σαν διαιτολόγος διατροφολόγος στην επιστήμη αυτή, και μετά έκανα το μάστερ μου στην Ολλανδία πάνω σε μοριακή διατροφή. Κανένα από αυτά δεν ήταν συγκεκριμένα για αστροναύτες. Δεν υπάρχει τέτοια εκπαίδευση. Απλά σε κάποια φάση αναρωτήθηκα τι μπορεί να τρώνε» είπε.

Και συνέχισε: «Έβλεπα τις πυρκαγιές που είχαμε στην Αθήνα και ήμουν εγώ εδώ στην Ολλανδία. Ήταν αρκετά συναισθηματική κατάσταση για μένα και έβλεπα συνέχεια αυτά τα ποστ που έλεγαν ότι «οι άνθρωποι χρειάζονται φαγητό και φέρτε μας σας παρακαλώ και τρόφιμα και ρούχα» και αναρωτήθηκα τι φαγητό θα φέρουν, γιατί έβλεπα μόνο ρύζι και κάποια όσπρια. Δεν ήταν και πολύ ορεκτικά αυτά που έβλεπα, και κατέληξα μετά από λίγο ψάξιμο ότι δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για αυτές τις καταστάσεις».

«Τώρα είμαι στην Ολλανδία. Συνεχίζω. Είχα ένα μικρό συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαστήματος, και όταν έληξε αυτό, με προσέγγισε ένα άτομο το οποίο εκπαιδεύει αστροναύτες αναλογικούς και μου είπε: «Με την εμπειρία σου και με τις γνώσεις που έχεις θα μπορούσες να αναλάβεις το διατροφικό κομμάτι», οπότε συμφώνησα. Αυτό γίνεται προς το παρόν εξ αποστάσεως, γιατί η δουλειά είναι στην Αμερική, αλλά θα δούμε πώς θα πάει, γιατί τώρα τελειώνει και η πανδημία, σιγά σιγά αρχίσαμε να επιστρέφουμε. Τώρα δεν νομίζω να πάω στην Αμερική, αλλά θα υπάρξουν περισσότερα μίτινγκ πρόσωπο με πρόσωπο».

Πόσοι διατροφολόγοι αστροναυτών υπάρχουν ανά τον κόσμο; «Υπάρχει ένα άτομο στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαστήματος, υπάρχουν τρεις τέσσερις στη NASA και οι υπόλοιποι που έχω γνωρίσει, είναι ενδιαφερόμενοι, 3-4 άτομα. Είμαστε μια πολύ αγαπημένη κοινότητα θα έλεγα, γιατί είμαστε λίγοι και γενικά κοιτάμε πάρα πολύ να προωθούμε ο ένας τον άλλο» απάντησε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ