Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες για το πώς πραγματικά αναποδογύρισε η βάρκα που επέβαιναν οι μετανάστες στο Φαρμακονήσι

Η τραγωδία με τους 12 νεκρούς και αγνοούμενους - Από τις μαρτυρίες των Αφγανών προκύπτει ότι το Λιμενικό ρυμουλκούσε το ακυβέρνητο σκάφος

Η τραγωδία με τους 12 νεκρούς και αγνοούμενους - Από τις μαρτυρίες των Αφγανών προκύπτει ότι το Λιμενικό ρυμουλκούσε το ακυβέρνητο σκάφος

Η ασφαλής ρυμούλκηση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν οι  παράνομοι  μετανάστες και η διάσωσή τους όταν εκείνο βυθίστηκε ήταν η προτεραιότητα και ο σχεδιασμός των Λιμενικών που έσπευσαν στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Προκύπτει ξεκάθαρα από τις μαρτυρίες των διασωθέντων αλλά και από την ηλεκτρονική καταγραφή της πορείας των σκαφών, που δείχνει ότι το πλωτό του Λιμενικού δεν έκανε επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία αλλά ρυμουλκούσε το μικρό ξύλινο σκαρί προς την κοντινότερη ξηρά, δηλαδή προς το Φαρμακονήσι.

Γεγονός που δημιουργεί απορίες  για  την προσπάθεια στοχοποίησης του Λιμενικού Σώματος.  Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών η μηχανή χάλασε και το ξύλινο σκάφος έμεινε ακυβέρνητο.  Οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν μέσα  στη καμπίνα.
Όταν έφθασε το πλωτό του Λιμενικού, το πλήρωμα  προσπάθησε να ηρεμήσει τους μετανάστες, όπως οι ίδιοι κατέθεσαν. Η ρυμούλκηση της βάρκας από το σκάφος του λιμενικού ξεκίνησε εν μέσω ταραχής και κυμάτων. Οπως αναφέρουν οι μετανάστες «μας ρυμουλκούσαν πίσω τους, έσπασε το σκοινί και μας ξαναπέταξαν άλλο, έμπαιναν νερά στη βάρκα γιατί είχε κύμα».

Προκλήθηκε αναταραχή πάνω στο ξύλινο σκάφος. Οι Λιμενικοί  έριξαν και άλλο σχοινί και ξεκίνησε και πάλι η ρυμούλκηση. Όμως το σκάφος άρχισε να βάζει νερά και να βυθίζεται.

Οι Λιμενικοί διαβλέποντας τον κίνδυνο από τον πανικό των μεταναστών, τους είπαν να παραμείνουν στη θέση τους για να τους ανεβάσουν στο πλωτό. Όμως ξαφνικά δύο από τους μετανάστες  βούτηξαν στη θάλασσα. Οι υπόλοιποι πήγαν από τη μία μεριά της βάρκας για να δουν τι συμβαίνουν και το σκάφος αναποδογύρισε.

Κανείς δεν ήξερε κολύμπι, ενώ στο σκάφος υπήρχαν μόνο δύο σωσίβια: «Μας φώναζαν να κάτσουμε κάτω αλλά δεν ακούσαμε και η βάρκα αναποδογύρισε - μάζεψαν όσους πρόλαβαν από την επιφάνεια».

Δύο λεπτά χρειάστηκαν για να βρεθεί το σκάφος στο βυθό, παίρνοντας προφανώς μαζί όσους βρίσκονταν κλεισμένοι στην καμπίνα - 12 συνολικά γυναίκες και παιδιά.

Διευκρινήσεις για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι έδωσε το λιμενικό, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων με τα οποία καταρρίπτει τις βαριές καταγγελίες ότι οι λιμενικοί έσπρωξαν στο βυθό τους πρόσφυγες.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση «για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας» και απαντώντας στις κατεγγελίες «περί δήθεν βιαιοπραγίας και άρνησης παροχής βοήθειας σε κινδυνεύοντες παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες» το λιμενικό τονίζει πως τέτοιες τραγωδίες «συγκλονίζουν και τα στελέχη του».

«Κάθε ανθρώπινη απώλεια στη θάλασσα ως είναι αυτονόητο συγκλονίζει», συνεχίζει η ανακοίνωση και τονίζει το έργο του λιμενικού: «Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, στο πλαίσιο των ανατεθέντων καθηκόντων τους, περιπολούν σε καθημερινή βάση, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, με τα διατιθέμενα επιχειρησιακά μέσα (σκάφη – αεροσκάφη – οχήματα), για την αποτελεσματική επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων μας, τη διάσωση των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των οργανωμένων δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών τα οποία εκμεταλλεύονται τα άτομα αυτά και τη δυσχερή κατάστασή τους».

Η ανακοίνωση επισημαίνει πως «ο απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες αποτελεί τον αποκλειστικό γνώμονα σχεδιασμού και ανάληψης κάθε δράσης του προσωπικού» που καταβάλει «τιτάνια προσπάθεια, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες του θαλασσίου πεδίου και των λαθρεμπορικών σκαφών, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι αναξιόπλοα, με σκοπό τη διάσωση όλων των κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα».

Πηγή φωτό: fosphotos/ Μενέλαος Μυρίλλας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr