Καλημέρα - Κλείνουμε τα μάτια και... ταξιδεύουμε στους μοναδικούς δρόμους του κρασιού στην Νότια Αφρική!! 'Ενα ταξίδι άκρως μεθυστικό που σίγουρα όλοι θα λατρέψουμε! (φωτό)

Πριν λίγο καιρό όλος ο κόσμος είχε τα μάτια στραμμένα στην  Νότια Αφρική τις τελευταίες, καθώς η χώρα θρηνούσε τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα.

Πριν λίγο καιρό όλος ο κόσμος είχε τα μάτια στραμμένα στην  Νότια Αφρική τις τελευταίες, καθώς η χώρα θρηνούσε τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα.


Με τη χώρα γιορτάζει τα 20 χρόνια δημοκρατίας, φέτος, φαίνεται  η τέλεια στιγμή για να εξερευνήσετε τον τόπο που γέννησε έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες του 20ου αιώνα.

Table Mountain National Park, Cape Town

Η πρώτη μου εντύπωση όταν έφτασα στο Cape Town ήταν ότι το Table Mountain κυριαρχεί πλήρως την πόλη . Ακούγεται προφανές , αλλά μέχρι να το δείτε δεν μπορείτε να καταλάβετε την δύναμη της εικόνας.

Από τη Μαρία Χαιρέτη - travelstyle.gr

Γι αυτό το λόγο το πρώτο πράγμα κατά την άφιξή μου - ακόμη και πριν γευματίσω - ήταν να μπω  στο τελεφερίκ μέχρι το οροπέδιο του Table Mountain . Τα σύννεφα σαν  « τραπεζομάντιλο » πέφτουν πάνω στο βουνό και η θέα από όλες τις μεριές ήταν συγκλονιστική. Στο νότο τα βράχια των δώδεκα αποστόλων προς Cape Point , ανατολικά πάνω από False Bay ή βόρεια πάνω από την ίδια την πόλη , πέρα από το γήπεδο  του Παγκόσμιου Κύπελλο του 2010 στον κόλπο όπου κάθεται το Robben Island, επίπεδο σαν τηγανίτα , μια διαρκής υπενθύμιση της σκληρά κερδισμένης μάχη του Μαντέλα κατά του  απαρτχάιντ και των  θυσιών που έκανε για να πάει η  χώρα του προς τα εμπρός .

Το ξενοδοχείο μας στο Cape Town ήταν πολύ κοντά στο κέντρο πόλης . Τα δωμάτια ήταν τεράστια , καλά διατηρημένο και  καλά εξοπλισμένα . Το πρωινό ήταν υπέροχο , με έμφαση στα φρέσκα φρούτα και τα smoothies. Αξίζει να γευτείτε τα « flapjacks»  που μοιάζουν με τηγανίτες αμερικανικού τύπου.

Κινηθήκαμε, κυρίως,  στην πόλη με ταξί καθώς δεν συνιστάται στους τουρίστες να την περπατήσουν ακόμα και για μικρές αποστάσεις! Εμείς  γυρνούσαμε πάντα από το κέντρο στο ξενοδοχείο με τα πόδια και δεν φοβηθήκαμε στιγμή.

Το φαγητό είναι πολύ φθηνό!! Φανταστείτε 3 πιάτα με κρασί είναι στα 20 ευρώ χωρίς καν να προσέχεις τι παραγγέλνεις!!

Vineyard near Stellenbosch in the Winelands

Μετά από μια-δυο μέρες στο Κέιπ Τάουν πήγαμε στο Stellenbosch στην καρδιά της χώρας του κρασιού. Το προηγούμενο βράδυ είχαμε επισκεφτεί το Durbanville Hills, ένα οινοποιείο στα προάστια της πόλης που αξίζει απόλυτα τον κόπο μονό και μόνο για την πανοραμική θέα στο ηλιοβασίλεμα, για να μην αναφέθρούμε στο Shiraz του 2011 και στο Cabernet Shiraz Caapmans Merlot του 2008  που απογείωσαν  την γεύση μας. Αλλά η εισαγωγή μας στα κρασιά της Νότιας Αφρικής μόλις άρχιζε.

Θα ήταν αδύνατο να καταγραφούν όλα τα κρασιά που δοκιμάσαμε με΄σα σε μια βδομάδα. Ακόμη αρχάρια λάτρεις του κρασιού,  εντυπωσιάστηκα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Sauvignon Blanc σε σύγκριση με Chenin Blanc και εκτίμησα τις λεπτομέρειες στην γεύση του Pinotage - τη ποικιλία  σταφυλιών  με την υπογραφή του έθνους.

Με λίγα λόγια, θα είστε ευτυχείς στην ευρύτερη περιοχή αν θέλετε τα κόκκινα κρασιά σας με ισχυρή, πλούσια και γεμάτη τανίνες γεύση και τα λευκά  με φρέσκια  φρουτώδες γεύση. Μην, πείτε σε κανέναν για κανέναν λόγο ότι σας αρέσει το αυστραλιανό Chardonnay.

Τελειώνοντας,  τα κρασιά σε όλη την Stellenbosch είναι τόσο ποικίλα και πολύχρωμα, όπως τα αμπέλια και οι ιδιοκτήτες τους. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ημερών, επισκεφτήκαμε  επιπλέον έξι αμπελώνες.

Μόλις μερικά λεπτά από την Stellenbosch είναι το Neethlingshof, ένα μεγάλο κτήμα αποικιακού στιλ όπου οι ιδιωτικές γευσιγνωσίες πραγματοποιούνται σε ένα μουχλιασμένο  τούβλινο κελάρι  και τα κρασιά που ξεχώρισαν ήταν το Malbec 2012 και το φετινό Noble Late Harvest - ένα γλυκό κρασί φτιαγμένο με σταφύλια που έχουν ήδη αρχίσει να ζυμώνονται στο αμπέλι.

Grootbos

Στην Stellenbosch είναι επίσης  το Bergkelder - κυριολεκτικά « κάβα στο βουνό » - ένα τεράστιο οινοποιείο και κελάρι που παίρνει τα σταφύλια από όλο το ακρωτήριο και από τα μικρότερα αμπέλια εκεί γύρω. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να αγοράσετε  κρασί (από 5-15 ευρώ το μπουκάλι)

Στο ένα άκρο του φάσματος είναι τα αμπέλια όπως το Plaisir de Merle - τόσο ήσυχο, λιτό και ήρεμο. Στο άλλο άκρο είναι το JC Le Roux – βραβευμένοι δοκιμαστές αφρωδών οίνων, των οποίων τα εστιατόριο και οι αίθουσες γευσιγνωσίας είναι μεγαλύτερο υπερθέαμα από το Downton Abbey .

Η προτελευταία μέρα μας, μας οδήγησε στο φυσικό καταφύγιο Grootbos , το οποία έχει επίσης - το μαντέψατε – έναν αμπελώνα . Μας συνάντησε ο ιδιοκτήτης, Wayne Gabb ,  στο αμπελώνα Lomond  τα λευκά κρασιά του, ήταν μερικά από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει και είχε το πλεονέκτημα την εκπληκτικής θέας στον ωκεανό .

Από το Grootbos πήγαμε πίσω κατά μήκος του παραλιακού δρόμου στο Hermanus για ένα απόγευμα με τις φάλαινες. Με  40 - 50 ευρώ μπορείτε να πάρετε ένα πλοίο για τον κόλπο και να αναζητήσετε τις φάλαινες του Southern Right. Η διάρκεια είναι περίπου  τρεις ώρες  και η καλύτερη εποχή να τις δείτε είναι Ιούνιος-Δεκέμβριος .

Southern Right Whale

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με τον αμπελώνα Nederburg, μιας και αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος.  Ο Nederburg είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο εδραιωμένους οινοπαραγωγούς της Western Cape region, που χρονολογείται από το 1800 .

Πλησιάστε τον ανηφορικό δρόμο και αμέσως θα έχετε την εντύπωση ότι βρίσκεστε κάπου άλλου - το «ψάθινο» αρχοντικό προβάλει πάνω από τα αμπέλια μισό μίλι μακριά. Κάθε χρόνο ο Nederburg φιλοξενεί τη μεγαλύτερη δημοπρασία κρασιού της Νότιας Αφρικής  η οποία προσελκύει αγοραστές και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο  και βλέπει εκλεκτής ποιότητας μπουκάλια ή κάσες με αστρονομικές τιμές .

Υπάρχουν τόσα πολλά να δούμε - και να πιούμε – και έμεις μόλις που πήραμε μια γεύση από το Δυτικό Ακρωτήριο- αξίζει να θυμηθούμε ότι η επαρχία και μόνο είναι το μέγεθος της Ελλάδα. Κάθε θέα φαίνεται, κάθε εστιατόριο ιδιαίτερο και σε κάθε στροφή και ένα αξιοθέατο . Απλά μην δοκιμάσετε πολλά κρασιά αν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο για να κινήστε!!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ